StoryEditor
Hrvatskaoproštaj

Granić: Tuđman je bio istinski domoljub, slijedio je politiku svog oca; Jandroković: Ostao je dosljedan sebi, pamtim ga kao dragu i toplu osobu

1. veljače 2021. - 14:35
Goran Mehkek/Cropix

'Imao sam čast i zadovoljstvo i kao ministar obrane i kao načelnik stožera raditi sa profesorom Miroslavom Tuđmanom. Tijekom te suradnje na mene je ostavio jako pozitivan dojam. Uvijek je bio staložen i analitičan, nikada se nije naglio. Njegove su procjene uvijek bile dobre. Nikada nije povisio ton i na neke grube napade odgovarao je kao pravi gospodin. Imao je svojevrsni humor, znao se našaliti i u ozbiljnim situacijama', prisjetio se suradnje s pokojnim Tuđmanom Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora te poručio:

'Bio je jako zaslužan za formiranje obavještajne zajednice i dizanje na noge obavještajnog sustava. Bio je među prvih dvanaest generala koji su podržali osnivanje Hrvatskog generalskog zbora, čiji je član bio od samoga početka. Velika je šteta što je otišao. Bio je čovjek, profesor, znanstvenik, sveobuhvatna ličnost koja će ostaviti trag u hrvatskoj povijesti.

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, kazao je: 

'Miroslav Tuđman jedan je od doajena Hrvatskoga sabora, četiri puta biran za saborskog zastupnika, svoju dužnost shvaćao je i prema njoj se odnosio veoma odgovorno, časno i profesionalno. Rasprave su mu uvijek bile studiozno pripremljene, argumentirane i elaborirane, pritom iskazujući poštovanje prema svim kolegama bez obzira na stranačku pripadnost.

Kao najstariji i jedan od najiskusnijih zastupnika, mnogima je, naročito mlađim kolegicama i kolegama, bio primjer iz čijeg smo dragocjenog znanja mogli učiti. U svojem je djelovanju uvijek branio hrvatske nacionalne i državne interese i zalagao se bolji položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Iako često diskretan i samozatajan, ostao je dosljedan sebi držeći do osobnog integriteta i digniteta Hrvatskoga sabora. 

Osim što sam s njime dijelio saborske klupe, kroz dugogodišnju suradnju upoznao sam ga ne samo kao intelektualca i profesora, već kao dragu, toplu i ugodnu osobu. Nažalost, saborsko zasjedanje pred Božićnu stanku pokazalo se kao naš posljednji susret. I u trenutku bolesti, nesebično je mislio na druge i zvao za pomoć stradalima u potresu. Siguran sam da će svim kolegicama i kolegama u Hrvatskome saboru nedostajati njegova smirenost, mudrost i korektnost. Ponosan sam što sam osobno bio suputnik na djeliću njegovog životnog puta i bogate karijere.'

'Miroslav Tuđman bio je dobar čovjek, istinski hrvatski domoljub, dragovoljac Domovinskog rata, osoba koja je odlično vodila obavještajnu službu, odličan saborski zastupnik. On je istinski slijedio politiku svojeg oca dr. Franje Tuđmana. Sa njim sam najviše surađivao dok je on bio šef obavještajne zajednice. I u Ministarstvu vanjskih poslova nalazio se dio te službe i slijedom toga i surađivali i imali izuzetno dobre odnose. Hrvatska je doista puno izgubila njegovom smrću', kazao je Mate Granić, posebni savjetnik premijera Plenkovića i bivši ministar vanjskih poslova.

Suradnje s Tuđmanom prisjetio se i Radimir Čačić, varaždinski župan, koji je s njim surađivao u Koaliciji narodnog sporazuma, u vrijeme kada je Tuđman bio u Hrvatskoj socijaldemokratskoj stranci.

'Miroslav Tuđman je u svom djelovanju kao političar i znanstvenik primjer časnog i dosljednog, nacionalnim interesima podređenog domoljuba. Osobno bila mi je čast da smo imali prilike surađivati od samih početaka stvaranja hrvatske države 1990. godine. Pristup i način njegovog djelovanja kroz dugi niz godina je standard kojem bi hrvatska politika trebala težiti i nadamo se da će ga u vremenu pred nama dostići', rekao je Čačić.

'Sa Miroslavom Tuđmanom surađivao sam od 1993. dugi niz godina. Tijekom devedesetih smo na operativnoj razini surađivali vrlo često. Moje je iskustvo u radu s njim bilo izvrsno: u odnosu na njegovu profesionalnost, stručnost, predanost poslu, osobito u najtežim danima stvaranja hrvatske države. Politički smo bili vrlo bliski. Njegov doprinos u stvaranju hrvatske države i izgradnji državnih institucija, sigurnosnog sustava je ogroman', poručio je Ivić Pašalić, bivši savjetnik predsjednika Franje Tuđmana koji je s njegovim sinom 2002. osnovao stranku HIP (Hrvatski istinski preporod).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 21:57