StoryEditorOCM
Hrvatskanezadovoljni

Bijesni Petrinjci na ogradu škole objesili poruke Vladi koja traži PDV: ‘Daju nam mrvice, ne zadovoljavamo se time!‘

Piše Silvana Uzinić
4. srpnja 2023. - 11:11

"Uprava van, škola unutra!" "Ovo je rad za dobrobit Petrinje?" "Borite li se za Petrinju?" "Što se događa?" "Petrinja - grad prijatelj djece?" "Želimo odgovore!" "Imate li plan?" "Petrinjci ne šute!" "Obećana ‘porezna oaza‘?" "Želimo završetak škole!" "Škola naše djece, budućnost našeg grada!" "Recite nam jasno i glasno što se događa!"

Ovi natpisi osvanuli su jutros na ogradi stare petrinjske osnovne škole koja je točno prekoputa gradilišta nove osmoljetke. Kako smo već pisali, izgradnja nove Prve osnovne škole koju je financirala mađarska vlada, prije tjedan dana je prekinuta zato što Republika Hrvatska ne želi platiti PDV. Na žalost, nakon naših pokušaja da to i službeno doznamo na više adresa, nitko se nije oglasio. Šuti gradonačelnica Magdalena Komes, šuti župan Ivan Celjak, šute u ministarstvima ili neodređeno prebacuju odgovornost.

Danas u Petrinju stiže ministar Branko Bačić. S gradonačelnicom će obići privatne kuće koje se obnavljaju, zatim galeriju Krsto Hegedušić, radove na Trgu dr. Franje Tuđmana, obići će, najavljeno je, radove na vodoopskrbnoj mreži Popova šuma. U protokolu nema ni riječi o Prvoj osnovnoj školi, a iz neslužbenih izvora doznajemo da će situacija s njenom izgradnjom postati diplomatski skandal između Republike Hrvatske i Republike Mađarske i to "težak" oko sedam milijuna eura. Računa se, naime, da toliko iznosi PDV na investiciju nove osmoljetke za koju je novac Petrinji donirala mađarska vlada preko humanitarne udruge sa sjedištem u Budimpešti.

Vrlo malo informacija dolazi do javnosti od kako su Mađari zaustavili izgradnju škole koja je trebala biti dovršena krajem ove godine. Međutim, radnici mađarske tvrtke "Mega-logistic" spremili su prošli tjedan kofere, a Petrinjci komentiraju kako je riječ o prvorazrednoj sramoti poslijepotresne obnove. Mađarski inženjeri očajni napuštaju Petrinju, javljaju građani, a gradilište koje je svojom živahnošću predstavljalo kakvo takvo jamstvo da će nešto biti od obnove i to u danima kada je sve bilo nepomično, ostaje tiho i prazno.

Darujemo vam i novce, i ljude, i znanje, a vi biste nas još oporezovali, poručili su Mađari. Novca iz donacije više nema ukoliko budu morali platiti PDV.

U Županiji su samo šturo kazali da postoje neke "administrativne poteškoće" oko nastavka radova.

"Mađari su školu u Petrinji krenuli obnavljati svojim novcem, naša Vlada ih dokrajčila traženjem PDV-a na tu donaciju pa odustaju", progovorio je u Saboru i Nikola Grmoja, zastupnik Mosta, prozvavši sve one, počevši od župana Celjaka do gradonačelnice Komes, koji su se naslikavali na svečanostima potpisivanja ugovora i polaganja kamena temeljca.

Inače, Mađari su također osigurali donaciju za izgradnju nove crkve u Žažini od koje, saznaje se, također neće biti ništa. S tog gradilišta Mađari su se, izgleda, povukli još u prosincu, pa praktično radovi nisu ni počeli premda su ugovori svečano potpisani i to sa Sisačkom biskupijom u nazočnosti biskupa Vlade Košića.

Sada upućeni tvrde da postoje samo dvije opcije kako bi se priča izvukla, jedna je dogovor na diplomatskoj razini, a druga je da država preuzme gradilište i dovrši radove što bi značilo da mora procjenjivati učinjeno te ono što je još potrebno za dovršetak gradnje nakon čega slijedi raspisivanje javnog natječaja za odabir novog izvođača.

Ipak, građani se nadaju da će doći do dogovora, odnosno da će hrvatska Vlada pristati sama namiriti PDV i time praktično uplatiti u vlastiti proračun, nakon čega bi Mađari nastavili posao jer to i jest bio njihov prijedlog.

U suprotnom, Petrinjci će se crvenjeti umjesto onih koji bi to trebali, a učenici će ostati podstanari natiskani u Drugoj osnovnoj školi.

Transparente su izvjesili članovi Inicijative Petrinjsko proljeće što nam je potvrdila Lea Kizilkaya.

"Mi smo većinu komentara koje smo stavili na transparente prekopirali s društvenim mreža. Problem je što tračevi i glasine o radovima na školi traju oko dva tjedan i pojavljuju se razne priče i puno je nepouzdanih informacija. Gradonačelnica se, iako nije nadležna, trebala oglasiti i reći građanima o čemu se radi i koja su moguća rješenja. Iz županije su se jednako ponijeli pa se tračevima širi nervoza. Škola je budućnost Petrinje. Sada je kaos jer su učenici zbijeni u neuvjetnom prostoru. Nadali smo se da će učenici krenuti u novu školu s početkom drugog polugodišnja iduće školske godine", kaže Kizilkaya.

"Nama nije bitno tko su dionici dešavanja oko škole, bitno nam je da građani i djeca imaju pravovremenu informaciju, jer izostanak stvara malodušnost. Oni nam daju mrvice, a mi se s tim ne zadovoljavamo. Mi smo generacija koja je proživjela rat u Petrinji, zašto slično sada moraju proživljavati naša djeca? Zašto se morate bojati za njegovu sigurnost dok se kreću urušenim gradom? Pa što bi više me vezivalo za ovaj grad ako nema mogućnosti za normalno školovanje naše djece? Pa nismo toliki mazohisti", poručuju iz Inicijative.

Javio se i ravnatelj škole Robert Groza. "Čekao sam da informacije objave oni koji ih trebaju objaviti prije mene", napisao je ravnatelj. Budući da se radi o međudržavnom projektu i suradnji između Hrvatske i Mađarske, iznijet ću samo informacije za koje mislim da neće naštetiti sadašnjem ili budućem dogovoru. Dakle, izrazito mi je žao što moram napisati da su radovi na našoj školi privremeno obustavljeni iz financijskih razloga. U detalje ne mogu ulaziti. Radovi na školi su dovršeni otprilike 75 posto. Do kraja lipnja izvođači su završavali započete poslove te pripremali zgradu za obustavu radova. Od 3. srpnja svi radovi su prestali. Na gradilištu ostaje zaštitarska služba koja će čuvati građevinu. Na zadnjem sastanku, koji se održao u srijedu 28. lipnja, svi prisutni su izrazili želju i nadu da će se radovi nastaviti čim prije. Međutim, to je sada stvar dogovora koji moraju postići hrvatska i mađarska strana na razini ministarstava i/ili vlada", napisao je Groza.

Zanimljivo je, ali ne i nevažno, da je će od iduće godine u prve razrede osnovne škole krenuti čak 140 učenika, dok ih je lani bilo samo 90 što je za Petrinjce vrlo ohrabrujuća vijest. Šteta što je u odraslih izostao razum čak i kad su oni najmlađi u pitanju!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:31