StoryEditorOCM
Hrvatskabanožićev nasljednik

Anušić potvrđen za ministra obrane, oporba ga ne štedi: ‘Trebamo mu dati godišnju nagradu za skidanje gaća!‘

Piše vijesti sd
16. studenog 2023. - 10:44

11:00 Hrvatski sabor sa 77 glasova odbio je prijedlog 39 oporbenih zastupnika o iskazivanju nepovjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Za prijedlog je glasovalo 49 zastupnika. 

Pitanje povjerenja ministrici Mariji Vučković iniciralo je 39 oporbenih zastupnika. Tvrde da njeno Ministarstvo nije pravovremeno i na odgovarajući način reagiralo na pojavu afričke svinjske kuge, da mjere koje je donijelo uništavaju tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavoniju bacaju na koljena. Premijer i zastupnici HDZ-a smatraju da se oporbeni prijedlog zasniva na manipulacijama i dezinformacijama i da je kao takav neprihvatljiv.

10:27 Novi ministar obrane Ivan Anušić se nakon prisege u Saboru obratio javnosti. Rekao je da je spreman na preuzimanje te dužnosti.

Osvruo se i na prethodne napade u Saboru, rekavši da su te teze lažne.

- Drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti. Žao mi je što smo na toj razini politike u Hrvatskoj. Jasno mi je kako je teško sjediti u Saboru i slušati stvari koje su poražavajuće. Netko tko to sluša u Osijeku osjeća susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti, on je sve rekao. Moj je životopis poznat, a oni neka pokažu svoj i što su napravili u životu i koliko izbornih pobjeda imaju, rekao je Anušić, prenosi N1.

Govoreći o svojoj ulozi ministra, Anušić je rekao da će nastaviti sa započetim: isporukom rafalea, završetkom isporuke Black Hawka i oklopnjaka tipa Patrije.

- Nastaviti odlučnu suradnju s našim strateškim partnerima i rješavati probleme koji se nisu stigli riješiti. Prvenstveno tu mislim na 4 broda Hrvatske ratne mornarice i vraćanje Hrvatske vojske u Beli Manastir. Nacrt proračuna je donesen i ići će iduće godinu, povećan je u odnosu na prošlu godinu 11 posto, na 1,11 milijardi eura, dodao je Anušić.

10:13 - Hrvatski sabor je potvrdio Ivana Anušića za ministra obrane.

Dobio je glasove 77 od ukupno 151 zastupnika, koliko ih ima Sabor. Protiv je glasovao 55 zastupnika, suzdržanih nije bilo.

Anušić je nakon izglasavanja odmah prisegnuo.

9:47 Sjednica je počela u 9:30 sati, a prvi je stanku zatražio SDP-ov Peđa Grbin.

“Trebamo mu dati godišnju nagradu za skidanje gaća”, kazao je.

“Vi padate sve dublje i dublje, neprihvatljivo je govoriti na takav način”, rekao mu je Gordan Jandroković.

HDZ-ov Josip Đakić nastavio je u istom tonu rekavši da Grbin ima najprljavije gaće, piše N1.

Katarina Peović iz Radničke fronte zamjerila je budućem ministru jer je, kako je kazala, rekao da žena ne može braniti zemlju i da pred kamerama ne misli govoriti istinu.

Replicirao joj je Đakić: ‘Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao’, poručio je Đakić.

Reagirao je SDP-ov Arsen Bauk. “Zgrožen sam vašim nereagiranjem na to što je rekao Đakić’, poručio je Jandrokoviću, na što mu je predsjednik Sabora odgovorio da je HDZ-ovom zastupniku dao opomenu.

“Ova rasprava nema smisla i nije povezana s izborom ministra obrane. Prepucavate se oko pete teme koja nema meritum”, poručio je Jandroković.

Stanku je, u ime manjina, tražio Furio Radin “da se većina smiri”. Stanku je potom zatražila i Dalija Orešković.

Nakon toga, Jandroković je odredio 10-minutnu stanku nakon koje se očekuje glasanje.

image

Zagreb, 161123.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor.
Hrvatski sabor glasa o imenovanju Ivana Anusica za novog ministra obrane.
Na fotografiji: Ivan Anusic.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski sabor u četvrtak će Ivana Anušića potvrditi za novog ministra obrane, nakon što je u subotu te dužnosti razriješen Mario Banožić zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Da bi bio potvrđen, Anušić (50) treba dobiti glasove 76 zastupnika.

Budući ministar obrane i potpredsjednik Vlade, čovjek je velikog političkog iskustva, bio je načelnik općine Antunovca i župan Osječko-baranjske županije, biran je u Hrvatski sabor gdje je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, borio se na brojnim ratištima, sudjelovao u akcijama Maslenica i Bljesak, nositelj je Spomenice Domovinskog rata.

Prije glasovanja u Saboru, Anušić je saslušan i dobio je potporu resornog Odbora za obranu na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir.

Najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a na kojoj inzistira NATO savez.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Sabor će odlučivati i o prijedlogu 39 oporbenih zastupnika da iskaže nepovjerenje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Oporba tvrdi da njeno Ministarstvo nije pravovremeno i na odgovarajući način reagiralo na pojavu afričke svinjske kuge, da mjere koje je donijelo uništavaju tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj, a Slavoniju bacaju na koljena.

No, sudi li se po istupima premijera i zastupnika HDZ-a, namjera oporbe teško će se ostvariti, oni, naime, drže da se oporbeni prijedlog zasniva na manipulacijama i dezinformacijama i da je kao takav neprihvatljiv.

image
Ronald Gorsic/Cropix

O zakonu o hrvatskom jeziku

Nakon glasovanja, Sabor će u prvom čitanju raspraviti Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku čijim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti prvi put dobiva institucionalni okvir.

Zakonom se želi osigurati kvalitetnu razinu hrvatskog jezika u službenim dokumentima i službenoj komunikaciji prema građanima.

Njime se ne ograničavaju slobode književno-umjetničkog izražavanja, niti se njime regulira privatna komunikacija.

Zakonom se predviđa osnivanje Vijeća za hrvatski jezik koje bi imalo predsjednika i 14 članova, a bilo bi koordinacijsko savjetodavno tijelo koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku i promicati kulturu tog jezika u službenoj i javnoj uporabi.

Donošenjem predloženog zakona, Hrvatska će se pridružiti brojnim europskim državama poput Francuske, Slovačke, Poljske, Litve, Slovenije, Švicarske, Belgije, koje imaju zakon o jeziku, odnosno zakon o službenoj upotrebi jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:30