StoryEditorOCM
Crna kronikaSRAMOTNI ČIN

Ustaški grafiti pred pravoslavnim grobljem u Dicmu: ‘Ima pet metara i crne je boje, to je zbog onog skupa u restoranu!‘

10. veljače 2024. - 20:40

Na cesti ispred ulaza na pravoslavno groblja u Dicmu crnim sprejem su ispisane kratice NDH (Nezavisna država Hrvatska) i ZDS (Za dom spremni!), zatim “ušato u” te su nacrtani križ i šahovnica. U sklopu groblja je Hram Uspenja Presvete Bogorodice te od jednog mještanina saznajemo kako na njemu nema natpisa.

- Nije ništa ispisano na pravoslavnoj crkvi ni na nadgrobnim spomenicima. Samo na cesti ispred ulaza u groblje. Pojavili su se prije par dana, a slova i crteži crne su i bijele boje pa je tako šahovnica s prvim bijelim poljem. Sve skupa je dugo oko pet metara. Kažu mi da ima na još par lokacija u mjestu, ali ja nisam vidio. Sve je to sigurno  povezano s onim skupom u restoranu prije mjesec dana - rekao nam je.

Od Petra Maretića, načelnika Općine Dicmo, saznajemo kako je čim je saznao izašao na teren sa komunalcima.

- Odmah sam dao nalog da se natpisi uklone. Nakon što smo u petak dobili informaciju i izašli na teren, naručeno je pjeskarenje. Predstavnici firme koja obavlja navedene radove također su izašli na teren. Kazali su nam kako zbog vikenda ne mogu odmah nabaviti potreban aditiv, ali će prvi radni dan obaviti brisanje.

image

Ustaški grafiti/Ilustracija

Mario Pusic/Cropix

Odgodit će se jedino u slučaju velike kiše jer je tada nemoguće provesti navedeni postupak. Vjerojatno se radi o omladini, nekim mulcima, da se tako izrazim, koji nemaju srama. Nitko pametan ne bi u blizini groblja ispisao grafite. Meni je žao što nemaju mladi pijeteta prema pokojnicima - izričito je osudio vandalski čin.

Iz PU splitsko-dalmatinske također saznajemo da su u petak dobili prijavu o ustaškom znakovlju na pločniku.

- Radi se o grafitima na pločniku ispred groblja. Na mjesto događaja su izašli službenici Policijske postaje Sinj. Natpisi na asfaltnoj podlozi te su fotografirani te su i službeno obavijestili komunalnog redara radi brisanja. Kriminalističko istraživanje je u tijeku te se poduzimaju mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjenica - saznajemo od Antonele Lolić, glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske

Kontaktirali smo protojereja Milana Kadijevića koji nije želio davati izjave za javnost. Skup koji je spomenuo mještanin Dicma održao se upravo u dvorani jednog restorana u tom mjestu gdje je održan domjenak povodom pravoslavnog Badnjaka i Božića.

Organizirala ga je udruga Hrvatski pravoslavni centar sa sjedištem u Vukovaru. Glavni cilj udruge, čiji je predsjednik Predrag Mišić zvani Peđa, dragovoljac Domovinskog rata i zarobljenik srpskih koncentracijskih logora, je osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve.

image

Načelnik Općine Dicmo Petar Maretić

Vojko Bašić/Cropix

Skupu se odazvalo više od stotinu gostiju među kojima: general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, umirovljeni pukovnik Mirko Čondić, pukovnik Marko Skejo, zapovjednik 9. bojne HOS-a te vijećnici županijske skupštine i splitskog Gradskog vijeća.

Imaju li grafiti veze s navedenim skupom i inicijativom, upitali smo za mišljenje načelnika Petra Maretića koji je kazao samo kako na njemu nije bio. Nije želio komentirati eventualnu povezanost ustaških natpisa i održanog skupa, samo je kazao kako ovakve incidente prije nisu imali u općini. 

Institucija Hrvatske pravoslavne crkve je postojala za vrijeme Drugog svjetskog rata, nastala odlukom Nezavisne Države Hrvatske. Osnutak HPC-a značio je otklon od dotadašnje politike fizičkog progona i nasilnog pokatoličavanja pravoslavnih vjernika.

Više o tome možete pročitati na poveznici:

Zar zaista ljudi s domjenka u Dicmu nisu svjesni povijesne hipoteke Hrvatske pravoslavne crkve? Evo priče o njoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:23