StoryEditor
Crna kronikasedmorica na klupi

Nastavak suđenja zločinačkoj organizaciji, optuženi Castro govorio kako se planiralo paljenje kafića na Žnjanu: ‘Điđi je vodio glavnu riječ jer Šakić nije poznavao Split‘

12. svibnja 2021. - 14:55
Vladimir Dugandžić/Cropix

Iznošenjem obrane okrivljenog Hrvoja Miljka zvanog Castro na splitskom Županijskom sudu nastavljeno je u srijedu suđenje po optužnici USKOK-a protiv Deana Majstorovića (32) zvanog Điđi, Luke Buzdovačića (36) zvanog Sken, Jerka Malvasije (35) zvanog Jere, Ivana Šunjića (31), Dina Stojanovića (39) i Bosiljka Šakića (39) zvani Bosi. Tereti ih se da su kao zločinačko udruženje, pod Majstorovićevim vodstvom, počinili više kaznenih djela.

Po USKOK-u Majstorović je ekipu regrutirao od polovice 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine te im podijelio zadatke, među kojima je bilo i usmrćivanje T. M.-a (34) zbog duga od 270 tisuća eura. Osim toga su optuženi da su, kako bi zastrašili više osoba bliskih dotičnome i znatno oštetili njihovu imovinu, u staklene pivske boce stavljali šećer i benzin, trake od tkanine i radili molotovljeve koktele te ih bacali u poslovne prostore članova njihove obitelji.

Za jedno takvo djelo, paljenje lokala "Mystic" u Žnjanskoj ulici u vlasništvu ženske osobe bliske T. M.-u, koje su, po USKOK-u, organizirali pod Điđijevim vodstvom zajedno s ostalima, osim Stojanovića, tereti se i Miljak.

- Pokušat ću vam, suče, normalno ispričati kako je došlo do poznanstva s Bosiljkom Šakićem i tog kaznenog djela. U listopadu 2018. godine sam radio u Njemačkoj na građevini i gazda mi nije isplatio dogovorenu plaću. Znao sam da je Majstorovoić, kojeg dugo znam, u Njemačkoj pa sam mu se javio i objasnio situaciju, a on je rekao da će mi pomoći. Našli smo se i s njim je došao Šakić, a poslije mi je on našao jeftiniji motel za smještaj i radio sam s njegovim ocem na Božićnom sajmu u Frankfurtu. Prije nego sam se vratio u Hrvatsku sam se vidio s njim, zahvalio mu i rekao da se javi kad dođe. To je napravio u ožujku 2019. i vidjeli smo se par puta na piću. Jedno jutro me je zvao i bio je uzrujan. Našli smo se i rekao mi je da mu je netko u Njemačkoj ispred kuće zapalio auto i da misli da zna tko je te mi je predložio da zapalimo jedan lokal. Pristao sam jer sam se osjećao dužan - rekao je Castro sudskom vijeću suca Dinka Mešina. Kasnije tog dana je, kazao je, došao u stan u Šibenskoj ulici, a tamo su bili Majstorović, Šakić, Buzdovačić, Malvasija i Šunjić na odlasku.

- Nije tu bilo neke organizacije, više se onako pričalo kako i šta napraviti. Kad sam sazna koji lokal triba zapaliti, nije mi se baš dalo to. Majstorović je vidija na meni da sam šutljiv, da nešto nije kako triba i ponudija mi je da konzumiran kokain s njim. Kad smo izlazili iz stana, on i ja smo ostali zadnji i reka sam mu da ne želim to napraviti da se ne dogodi šta gore nego da ulijemo vodu u pivske oboce umisto benzina i da to nikom ne govorimo. Složija se, a kad smo došli u stan na Kili, iskoristija sam Malvasijinu neopažnju, izlija sam većinu benzina, možda je ostaklo dva-tri prsta, i nalija vode u boce.

Kad smo došli do kafića, bacija sam boce i naravno nijedna se nije zapalila. Da govorin istinu može se čuti u transkriptima di Jerko govori Bosiljku u 4 ujutro da ne može virovati kako se niti jedna boca nije zapalila i da sam ja posli to iša paliti upaljačem. Jako mi je žao zbog svega, ako šteta vlasniku nije namirena, voljan sam to osobno napraviti - kazao je Miljak zaključujući obranu. Odgovarajući na pitanja svih stranaka, uz ostalo je na Majstorovićevo pitanje kazao kako sastanak u stanu u Šibenskoj nije bio organiziran i da je Điđi vodio glavnu riječ samo zato jer Šakić, koji ga je pozvao, nije dobro znao Split.

- Od svih u stanu sam baš tebi predložio "sabotažu" zato jer te najduže znam i imam najviše povjerenja u tebe, a i u tom smo se momentu našli. Znan da ti je Malvasija dugova novac, veću svotu, jer ti je razbija auto i motor. Od Šakića nikad nisam ni dobio ni tražija niti mi je nuđen novac za ovo što san napravija - odgovarao je Castro dodavši da nikad nije počinio nikakvo kazneno djelo po Điđijevom nalogu.

Suđenje se nastavlja u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 14:27