StoryEditorOCM
Crna kronikamladi solinjanin

Jurio Mercedesom, ubio ženu i ozlijedio dijete, sedam godina će provesti iza rešetaka. Reakcija na presudu je šokantna

Piše Vladimir Urukalo
14. ožujka 2024. - 15:58

Nakon što je čuo presudu sudskog vijeća splitskog Županijskog suda na čelu sa sucem Dinkom Mešinom koje ga je u četvrtak nepravomoćno osudilo na sedam godina zatvora, 21-godišnji Ante Barišić iz Solina nije pokazao niti jednom gestom ili ekspresijom da je svjestan što mu se upravo dogodilo. No, zato su njegovi roditelji tužno uzdahnuli kad su čuli visinu sankcije, a nakon što su izašli iz sudnice, gorko su zaplakali dok su se opraštali od sina kojeg su dva policajca sprovela na splitske Bilice s obzirom na to da mu je određena kazna veća od pet godina. Osim sedmogodišnje kazne, ako presuda postane pravomoćna, mladić neće smjeti voziti automobil još dodatnih pet godina, dakle ukupno 12 godina će biti bez mogućnosti dobivanja vozačke dozvole.

image

- I jeste li se sad pokazali vašim prijateljima? - oštro ga je upitao sudac Mešin

Joško Šupić/Cropix

Barišić je osuđen jer je 7. kolovoza 2022. godine oko 23.20 sati brzinom od 123 kilometra na sat na mjestu gdje je maksimalna dozvoljena brzina 80 km/h, iz smjera Splita prema Kaštelima, vozeći svoj Mercedes "doletio" do križanja državne ceste D8 i ulice Put Dragočeva - Tamunić. Iako mu je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za njegov smjer kretanja, mladić je Mercedesom u kojem su bila i trojica njegovih prijatelja, nesmanjenom brzinom proletio kroz križanje "svjestan da time može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu i pristajući na to".

Prednjim dijelom svog automobila udara u prednji lijevi bočni dio "Honde" koji je brzinom od 20-ak km na sat vozila D.K., a koja je u križanje ušla dok joj je bilo upaljeno zeleno svjetlo. Od siline udarca Honda se odbila i zarotirala te je zadnji njezin dio udario u semafor. Vozačica je zadobila brojne prijelome rebara, vratnih kralježaka, noge, ključne kosti i unutarnje krvarenje u mozgu, te je od posljedica zadobivenih ozljeda preminula četiri dana kasnije, a njezinom su djetetu koje je bilo u vozilu nagnječena pluća, no srećom preživjelo je. Kako je kasnije utvrđeno, nije bio pod utjecajem alkohola.

Prije kobnog udarca, mladić je prošao istom brzinom kroz još jedno crveno svjetlo i na semaforu kod Vatrogasnog doma u Kaštelima. Mladić se prvo na ispitivanju u Prometnoj policiji i na ODO-u branio šutnjom, no kasnije je na ŽDO-u kazao kako je vozio "nešto većom brzinom" kako bi se na neki način pokazao svojim prijateljima.

- I jeste li se sad pokazali vašim prijateljima? - oštro ga je upitao sudac Mešin dok je obrazlagao svoju presudu.

- A nisan - prozborio je osuđenik.

- Ne znam koliko ste vi uopće ozbiljno shvatili ovo što ste napravili, prolazite kroz jedno crveno svjetlo, pa kroz drugo. A zbog čega to radite? Možda bi razumio da ste bili pod utjecajem alkohola ili opijata, no vi ste bili trijezni i svejedno ste to napravili, ostavili ste dijete bez majke. Žaljenje i kajanje ste izrazili tek kad ste vidjeli da nemate gdje, napravili ste to reda radi, a to je ono što mi zovemo kajanje "pro forme", samo da biste umanjili kaznu. Pa vi ste i nakon ovoga u kolovozu, par mjeseci kasnije u siječnju 2023. uhvaćeni u Zadru da vozite automobil prevelikom brzinom.

image

Dinko Mešin




 

Nikola Vilić/Cropix

Znači niste se opametili, niste ovo shvatili ozbiljno. Ovo je vijeće bilo protiv toga da se na vas primjenjuje Zakon o sudovima za mladež. Što bi trebali, kazniti vas nekim pridržajem i ukorom i tako svakom mlađem punoljetniku dati "zeleno svjetlo" da se ovako u prometu ponaša i radi isto što i vi? Ne, policija će vas sad otpratiti u zatvor - kategorično i oštro očitao je sudac Mešin bukvicu mladom osuđeniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:14