StoryEditorOCM
Crna kronikadoktor za korupciju

Inspektor pao zbog mita i dobrog apetita! Od tvrtke koju je istraživao dobio kamen za vikendicu, a onda su krenule gozbe

Piše Vladimir Urukalo
22. veljače 2024. - 12:16

Sedam mjeseci nakon što je zbog primanja mita uhićen inspektor Službe za gospodarski kriminal splitske policije poznat i kao jedini hrvatski "doktor za mito i korupciju", USKOK objavio da je završio istragu i pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv "dvojice hrvatskih državljana i jedne talijanske državljanke zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita".

Radi se o slučaju dr. sc. Vjeke Luetića, tadašnjeg policijskog inspektora koji je u srpnju prošle godine bio uhićen nakon višemjesečne istrage zbog sumnje da je primio mito u obliku građevinskog kamena vrijednog nekoliko tisuća eura kako bi usporio ili zaustavio kriminalističku obradu nad odgovornim osobama tvrtke "Ana Kamen projekt d.o.o." iz Kaštel Sućurca. Osim njega, u optužnici se našao i jedan od direktora navedene tvrtke, Ivan Šipić te talijanska državljanka Yan Xu, također direktorica iste tvrtke. I Luetić i Šipić su neko vrijeme proveli iza rešetaka istražnog zatvora.

- Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od svibnja 2021. do kraja srpnja 2022. godine u Splitu, kao policijski službenik PU Splitsko-dalmatinske koji je provodio kriminalističko istraživanje zbog nezakonitosti u poslovanju jednog trgovačkog društva i II. okr. direktorice tog društva, tijekom provođenja istraživanja putem III. okr. direktora i člana uprave tog trgovačkog društva zatražio od II. okr. da mu pokloni rezane kamene ploče kako društvo i ona kao odgovorna osoba društva više ne bi imali problema sa policijom koja ih istražuje.

Time joj je dao na znanje da će za trgovačko društvo i za nju kao odgovornu osobu tog društva ishod kriminalističkog istraživanja biti povoljan. Na navedeno traženje II. okr. je pristala te je od drugog trgovačkog društva naručila kamen i njegovo rezanje u ploče. Potom je, prema prethodnom dogovoru, III. okr. organizirao isporuku tri euro palete kamenih ploča u vrijednosti od najmanje 2.086,56 eura, koje su isporučene I. okr. sukladno njegovom traženju. Ujedno je u jednom restoranu u Splitu I. okr. s nepoznatim osobama konzumirao jelo i piće u vrijednosti od 1.877,90 eura, a djelatnicima restorana je naložio da račune izdaju na trgovačko društvo u kojem je II. okr. direktorica, ali je ona odbila njihovo plaćanje - službeno je objavio USKOK ne navodeći identitete okrivljenih.

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija izvjestila je tada da je sve krenulo kada je policija prije tri godine otvorila obradu nad firmom i kineskom direktoricom zbog sumnje da je tvrtka prala novac i lažno iskazivala prihode koje je ostvarivala korištenjem koncesije na ekspolatacijsko polje "Ivana" u Planom kod Trogira koju su imali od 12. siječnja 2012. godine na rok od 10 godina za vađenje arhitektonsko-građevnog kamena. Inspektor Luetić je dobio zadatak provoditi kriminalističku obradu pa je u vrijeme dok je ona trajala preko Šipića poslao poruku njegovoj kolegici direktorici da ih policija istražuje. Kazao je da će imati problema, no da se ti "problemčići" mogu riješiti i da rezultat istrage može biti povoljan i za firmu i za nju ako mu poklone rezane kamene ploče koje su mu trebale za gradnju i oblaganje bazena kojeg je gradio u dvorištu svoje kuće u rodnom mjestu Župa Donja u općini Zagvozd.

Kad je Luetić predložio rješenje problema, direktorica je pristala na to i sa kolegom Šipićem organizirala da se inspektoru Luetiću dostavi kamen. Nakon što su ploče isporučene, inspektor Vjeko je pozvao direktoricu da dođe u prostorije splitske Policijske uprave kako bi s njom, kako joj je prikazao, obavio razgovor u sklopu kriminalističke obrade, a kad je došla tražio je od nje da dođe u jedan kafić u blizini zgrade policije.

Tada joj je, uz piće, kazao kako zna i ima puno kompromitirajućih dokaza o poslovanju tvrtke koju može, ako želi, i zatvoriti i napraviti im puno problema. No, dao joj je do znanja će "zažmiriti" ako i dalje bude susretljiva. Krajem srpnja 2021. godine došao je u jedan poznati i skupi splitski restoran koji je koju godine prije bio uvršten u čuveni Michelin vodič najboljih restorana u Hrvatskoj te je sa društvom jeo i pio napravivši ceh od preko 14 tisuća kuna odnosno 1877 eura. Osoblju restorana kazao je da će tri računa podmiriti firma "Ana Kamen projekt" pa su oni po njegovom nalogu toj firmi račune i ispostavili. No, direktorica Yan Xu je očito procijenila da je takvo ponašanje ipak pretjerano, pa je odbila platiti navedene račune za jelo i piće.

Nakon toga, nije teško zaključiti, sve je prijavila policiji pa je krenula istraga koja je, evo, dovela i do optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:13