StoryEditorOCM
Crna kronikauskočka a capella

Afera Agram: uhićenja dok netko ne propjeva

Piše PSD.
16. studenog 2014. - 09:04
Pritvaranjem Ivice Lovrića privremeno je “pao” još jedan suradnik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Poznavatelji prilika drže da će uhićenja biti još, smatrajući da će USKOK tako pokušavati postići da netko “progovori”, jer to dosad nije bio slučaj. Odvjetnik Zvonimir Hodak ističe kako je tužiteljstvo prvo pokrenulo proces protiv Bandića, a onda skuplja dokaze.

- Uhićenjem Lovrića trebalo je pojačati stvari. Već dugo se zna za “slučaj Cibona” pa sad kad su se stvari počele drugačije odvijati, kao što je npr. prihvaćanje jamčevina i vjerojatno puštanje okrivljenika da se brane sa slobode, pokušavaju zakrpati rupe u istrazi - kaže Hodak.

- Moraju se imati čvrsti dokazi kad se ide u neki “mega” postupak protiv ovoga. Ako ih nema, onda se mora proširiti postupak na “rezervne igrače” kojih, navodno, ima još desetak i počet će “izlaziti na površinu” - dodao je Hodak.

On predviđa da će biti pojedinačnih nagodbi s USKOK-om, te da će netko, svjedočenjem protiv Bandića, “dobiti guljenje krumpira“, a netko uvjetnu sankciju.

Guljenje krumpira

Spomenuo je s tim u vezi slučaj “Planinska“, u kojemu je, podsjetimo, bivši ministar Petar Čobanković u sklopu nagodbe (i terećenja Ive Sanadera) kažnjen – radom za opće dobro.

Na upit ima li političke pozadine u Bandićevu procesuiranju, Hodak je ironično ustvrdio:

- Ma, nemoguće da politika ima utjecaja na pravosuđe.

Drugi naš sugovornik, bivši tužitelj, sudac i odvjetnik, navodi kako je policija pod pritiskom iz DORH-a “na brzinu” odradila uhićenja u predmetu “Agram” pa da u početku u USKOK-u nisu ni znali tko je sve lišen slobode. Napominje kako to, vjerojatno, nije odrađeno uz kvalitetne dokaze, te se oni tek sada prikupljaju.

Dodaje da zbog „ad-hoc“ provedene akcije nije bilo ni vremena (kao u nekim drugim antikorupcijskim slučajevima) za “pripremu javnosti”, preko “odabranih” medija, na procesuiranje Bandića pa se to tek sada radi nakon njegova uhićenja.
Igor Došen
Foto: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 10:39