StoryEditorOCM
Vaterpolo‘mali‘ iz grada

Gospar će danas igrati protiv Hrvatske, ima diplomu i top u ruci. Ovo je životna priča Jacoba Merčepa

Piše Tonči Vlašić
5. veljače 2024. - 09:25

Elvis Fatović je gotovo desetljeće crtao Australcima kako igrati, toliko puta i protiv Hrvatske. Život piše svakakve priče, pa je legendarni kapetan Juga morao na velikim natjecanjima u toj ulozi i kontra sina Lorena, koji je danas jedan od naših udarnih igrača.

I kad je nakon Olimpijskih igara u Tokiju odlučio vratiti se u Europu, kad se zaželio ponovno uletjeti u klupski žrvanj, kad je utakmica dosta, dosta više nego s reprezentacijom, Elvis je treću sezonu na klupi španjolskog prvaka, CNA Barcelonete, promislili smo kako je priča: naš protiv naših na velikim natjecanjima završena, ali nije, a nije jer opet jedan ‘mali‘ iz Gruža brani boje Australije.

- Već godinu i pol sam ‘dole‘, u Sydneyju. Treniramo skupa, te zbog toga nisam novi. Imao sam nesreću prošle godine na utakmici protiv Japana. Postignem šest pogodaka, i pritom ‘potrgam‘ ruku. Sad je ta ozljeda prošlost – priča Jacob Merčep, ‘mali‘ iz naše priče. U Dohu je sa suigračima došao prije deset dana. Trenirali su s Amerikancima, zatim Brazilcima, zadnji trening igrača više – manje vježbali s Grcima.

Radne navike

Išao je s ekipom na dvije utakmice Azijskog nogometnog kupa. Prvu u osmini finala protiv Indonezije je dobila Australija (4:0), drugu, četvrtfinale ne iako je u šestoj minuti sudačke nadoknade vodila 1:0 protiv Južne Koreje.

- I onda gol iz slobodnog udarca za 1:1, pa prime drugi u produžetku i ništa od polufinala. Oba stadiona su prekrasna, kao i bazen gdje ćemo igrati Svjetsko prvenstvo – kaže Dubrovčanin.

Ne zaboravljamo kako je nakon finala Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina u Beogradu 2017. godine, kad je s Hrvatskom osvojio srebro, uzeo kufer te krenuo preko Atlantika. Otišao je na zapadnu obalu SAD-a te nastavio voziti paralelni slalom – škola i vaterpolo. Mislili smo, to je to, uhvatio se knjige, lopta je samo hobi, ali nije se znalo što mu bolje ide. Osvojio je naslov prvaka Amerike, sjećamo se naslova u Dubrovačkom vjesniku: ‘Petica u školi, petica u bazenu‘.

I nek‘ se zna, bio je ‘tamo daleko‘ MVP završnog turnira, svako malo bi pokupio neku lijepu nagradu, nije bilo utakmice u kojoj njegova lijeva ruka nije bila ključna, tko će ga znat koliko je puta bio ne samo prvi strijelac svoje momčadi, već utakmice. Vrlo brzo je ušao u TOP 10 najboljih strijelaca USC-a svih vremena, pamtimo kako je nedugo nakon toga, jer nije znao fermat, puhao za vratom Robertu Lynnu, legendarnom reprezentativcu Amerike, koji je krajem 90-ih igrao u Jugu. Lynn je bio četvrti topnik USC-a svih vremena. Bio je dok nije ‘poludio‘ Merčep.

image
Tonči Vlašić

- Zahvaljujući Americi sam uspio u Australiji. Naučio sam ustajati rano, ići na trening, u Americi u školu, u Australiju na posao, pa nakon škole odnosno posla opet na trening. U Sydneyju je tako bilo pet dana u tjednu, a vikendom utakmice – istaknuo je Merčep, koji je rođen 8. veljače 1998. godine.

Eto, u Dohi će mu suigrači u četvrtak pjevat: ‘Danas nam je divan dan, divan dan..‘.

Bit će tu i mama Ivana, koja će ga bodriti s tribina bazena u Aspire Domu.

Jacob je bio s Hrvatskom do 18 godina svjetski prvak. Bilo je to 2016., a on najbolji strijelca naše reprezentacije. Ostala je slika: ljubi ga Mile Smodlaka nakon osvojenog zlata. Bilo je to u Podgorici. Hrvatska je dobila u finalu domaćina, a legendarni Jugov centar, duša od čovjeka, bio je pomoćnik izbornika naše reprezentacije. Što ga je i tad Mile nahvalio, govorio: Bit će on sjajan igrač.

Povratak u Jug

- Mile je čudo – kaže australski reprezentativac.

Hvali Jacoba i Veselin Đuho, još jedna vaterpolska legenda, dvostruki olimpijski pobjednik i svjetski prvak, koji je kao igrač i kao trener odveo Juga do naslova klupskog prvaka Europe.

- Ma, nema do Mile i do Veska – opet će Jacob, koji je tamo preko ‘bare‘ svake sezone bio izabran u najbolju momčad prvenstva. U školi također sjajan. Jedna diploma, pa još jedna. Sve je bilo za pet. Hoće li tako biti protiv Hrvatske na startu SP-a?

- To što smo razgovarali pripremajući se za utakmicu s Hrvatskom vam neću reći – smije se naš sugovornik.

- Mlada smo reprezentacija. Nemamo nikakav pritisak. Nekoliko reprezentativaca igra u Europi. I ja ću nakon ovog Svjetskog prvenstva. Vraćam se u svoj Jug. U dogovoru s australskim savezom, kad je došlo do toga da je dobro igrati u Europi, rekao sam kako prvo trebam razgovarati s matičnim klubom. Sjeo sam potom s trenerom Vjekom Kobešćakom. Brzo smo se dogovorili. Presretan sam što ću opet igrati s Marom Jokovićem... Ali, sad ipak razmišljamo o SP-u, prvoj utakmici protiv Hrvatske. Činjenica kako su bili sad na EP-u blizu novom zlatu govori kako je to jedna od najboljih reprezentacija svijeta u ovom trenutku – naglasio je Jacob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:51