StoryEditorOCM
Tenisspektakularni turnir

‘Pukla‘ priča iz Saudijske Arabije, otvorili su kesu, Goranu Ivaniševiću se smiješe milijuni

Piše Sport SD
7. veljače 2024. - 11:19

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković i Španjolac Rafael Nadal bit će glavni nositelji novog egzibicijskog turnira zakazanog za listopad u Saudijskoj Arabiji, objavili su u utorak organizatori.

Đoković i Nadal, koji zajedno imaju 46 osvojena grand slam naslova, igrat će na "6 Kings Slamu" uz pobjednika Wimbledona 2023. Španjolca Carlosa Alcaraza i pobjednika nedavnog Australian Opena Talijana Jannika Sinnera, priopćili su organizatori. Treći tenisač svijeta Rus Danil Medvedev i Danac Holger Rune, sedmi na ATP ljestvici, također će sudjelovati na turniru u Rijadu - pišu Sportske novosti.

Prema prvim procjenama, svaki sudionik turnira će dobiti 1,5 milijuna eura za pojavljivanje u Saudijskoj Arabiji. Pobjednik turnira će dobiti 6 milijuna dolara što je gotovo dva puta više nego što je Carlos Alcaraz dobio za osvajanje Wimbledona.

image
AFP

Dobra je to vijest i za Gorana Ivaniševića koji ima desetak posto svega što osvoji na turnirima Novak Đoković.

S obzirom na to da se Saudijska Arabija razmatra kao potencijalni domaćin WTA Mastersa, teniske legende Chris Evert i Martina Navratilova prošli su mjesec kritizirale pitanje ljudskih prava u toj zemlji, pozivajući vodstvo WTA da odustanu od plana.

"Nismo pomogli u izgradnji ženskog tenisa kako bi ga Saudijska Arabija iskorištavala", napisale su Evert i Navratilova u autorskom tekstu objavljenom u Washington Postu.

Tuniska tenisačica Ons Jabeur je pak rekla da bi "ljudi trebali biti bolje informirani" o toj zaljevskoj zemlji u kojoj su posljednjih godina provedene brojne reforme.

image
AFP

Nadal, koji je dao naslutiti da bi 2024. mogla biti njegova zadnja sezona u natjecateljskom tenisu, početkom siječnja imenovan je veleposlanikom Saudijskog teniskog saveza.

Borci za zaštitu ljudskih prava optužuju Kraljevstvo da koristi sport za poboljšanje svoje međunarodne slike.

Saudijska Arabija, koja se pokušava nametnuti u svijetu sporta, već je domaćin utrka Formule 1, Moto GP-a i Dakar rally-raida, a posljednjih je mjeseci angažirala nogometne zvijezde za svoje prvenstvo i trebala bi organizirati nekoliko velikih događaja u godinama koje dolaze, posebice Svjetsko prvenstvo u nogometu 2034.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:15