StoryEditorOCM
Strani nogometkuhalo se, kuhalo

Nijemci su dugo kalkulirali s otkazom Niki Kovaču, sada je jasno i zašto, tajna je u bogatom ugovoru

Piše Slaven Kližin/SN
18. ožujka 2024. - 08:42

Završila je priča Nike Kovača u Wolfsburgu, u nedjelju ujutro klub iz Donje Saskije objavio da je došlo vrijeme za rastanak između njih i aktualnog prvog čovjeka struke. Wolfsburg je povukao taj potez dan nakon domaćeg poraza od Augsburga, a da se nešto kuhalo u posljednje vrijeme vidi se iz druge jučerašnje odluke - pišu Sportske novosti.

Naime, za novog trener imenovan je Ralph Hassenhüttl, 56-godišnji austrijski stručnjak. Niz od 11 utakmica bez pobjede bila je kap koja je prelila čašu, i nakon odrađenih 66 utakmica na klupi Vukova bivši hrvatski izbornik morao je otići.

"Suradnja je završena. Wolfsburg je raskinuo ugovor s glavnim trenerom Nikom Kovačem", šturo je objavio Wolfsburg.

Ugovor do ljeta

U njemačkom prvaku iz 2009. godine dugo su se lomili hoće li već sada prekinuti suradnju s bivšim hrvatskim izbornikom ili će sezonu dogurati do kraja, pa onda vidjeti ima li smisla nastaviti dalje s trenerom koji je imao ugovor do ljeta 2025. godine. Kamen spoticanja je svakako bogati ugovor koji je Kovač imao, naime, po nekim navodima, Kovačev trenerski ugovor bio je drugi po veličini u Bundesligi, iza Tuchelovog u Bayernu. Njemački mediji su nekoliko puta naglasili da je 52-godišnjak imao zajamčenih 3,5 milijuna eura po sezoni. Stoga su u Wolfsburgu kalkulirali s otkazom, jer su bili svjesni da će morati isplatiti veliku otpremninu. No, nakon poraza od Augsburga ipak je uslijedio otkaz.

Sada dolazimo do zanimljive situacije, većina njemačkih medija za taj posljednji rezultat uperio je prst u suca Tima Geracha, koji je isključio Patricka Wimmera u situaciji koja nije bila izgledna šansa za goste. Premda je ta situacija bila podložna pregledu iz VAR sobe, Gerach nije išao pogledati snimku, jer mu je VAR sudac Felix Brych rekao da "odluka ima nekih elemenata koj bi je mogle opravdati".

- Ne mogu shvatiti tako nešto, situacija je toliko jasna, a Brych, naš najbolji sudac, neće pozvati Geracha i reći mu da treba pozorno pogledati situaciju, nego mu pošalje ovako nejasnu poruku. Neke stvari moraju se promijeniti u toj komunikaciji, a vidite kakav je rasplet na kraju bio. Niko Kovač je ostao bez posla, žao mi je zbog toga jer mi se sviđao njegov način rada - jasan je bio Stefan Effenberg u jučerašnjoj emisiji Doppelpass, koja analizira zbivanja na bundesligaškim travnjacima.

image
AFP

Sudbina je htjela da Niki Kovaču presudi njegov sunarodnjak Kristijan Jakić, igrač Eintrachta na posudbi u Augsburgu, prvi put u karijeri zabio je dva pogotka na jednoj utakmici i tako poslao negdašnjeg trenera Eintrachta na burzu rada. Sebi je, pak, Jakić vjerojatno priskrbio otkup ugovora od Eintrachta, ne samo zbog ova dva pogotka, nego zbog kompletnog dojma od kada je u siječnju stigao na sjever Bavarske.

- Izuzetno smo zadovoljni kako igra, ispunio je baš sva naša očekivanja zbog čega smo ga doveli - rekao je sportski direktor Augsburga Marinko Jurendić.

Spremni prodati Jakića

Eintracht je spreman prodati Jakića za 5 milijuna eura, i vjerojatno će Augsburg iskoristiti tu otkupnu klauzulu. Sam Jakić priznao je da njegova momčad u subotu nije izgledalo dobro u prvom dijelu do trenutka kada je isključen Wimmer.

- Nakon prvog poluvremena nismo zaslužili ovu pobjedu. Možemo biti sretni što se na odmor otišlo 1:1. U drugom dijelu smo se popravili, napravili jako dobar posao i došli do tri boda - analizirao je Jakić, koji je tako neposredno presudio Niki Kovaču.

- Naravno, kao glavni trener posebno sam razočaran što unatoč obećavajućim pristupima nismo uspjeli doći do preokreta. Momčadi, cijelom klubu i njegovim navijačima želimo sve najbolje u nastavku sezone, ali i u budućnosti - rekao je Niko Kovač nakon što je napustio klub, a osim njega dužnosti su razriješeni i njegovi pomoćnici, Robert Kovač i Aaron Briggs.

- Nakon poraza od Augsburga došli smo do odluke o prekidu suradnje nakon internog pregleda igre i naše cjelokupne situacije. Žalimo zbog razvoja događaja i vjerujemo da je potrebno sada dati momčadi dati novi poticaj za stabilizaciju situacije - oglasio se klupski direktor Marcel Schäfer.

Dosta toga je ostalo nedorečeno. Wolfsburg je uoči ove sezone najavio pohod na Europu, početni rezultati su pokazali da imaju podlogu za to, no onda od početka listopada krenula je kriza koja je doživjela vrhunac ove godine, posljednja pobjeda ostvarena je još 16. prosinca prošle godine na gostovanju kod posljednje momčadi lige Darmstadta. Nakon toga uslijedilo je 11 utakmica bez pobjede, a tri zadnja dvoboja su poraženi... Bilo je tu puno pehova, ali na koncu rezultat održava trenera na svome mjestu, a Niko Kovač ga nije imao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:08