StoryEditorOCM
Rukometsvjetsko prvenstvo

‘Kraljice šoka’ danas love četvrtfinale i olimpijske kvalifikacije, osim pobjede treba nam i pomoć Švedske

Piše Ivan Renić
11. prosinca 2023. - 07:51

Pred hrvatskim rukometašicama posljednje je kolo drugog kruga Svjetskog prvenstva. Danas će od 18 sati igrati protiv Mađarske. “Kraljice šoka” i dalje su u igri za prolazak u četvrtfinale. Švedska je to već učinila s osam bodova, dok je Mađarska ostala bez šanse. Jedini protivnik Hrvatskoj tako je ostala Crna Gora.

Izabranice Ivice Obrvana moraju pobijediti Mađarsku i nadati se da Švedska neće izgubiti od Crne Gore. Pobjeda nad mađarskim rukometašicama Hrvatskoj bi donijela i olimpijske kvalifikacije. Ulog je, dakle, velik. Ima se za što igrati, itekako.

Na putu do toga hrvatskim rukometašicama stoji reprezentacija koja je propustila samo jednu svjetsku smotru u povijesti. U svojim su pohodima Mađarice osvojile devet medalje, posljednju 2005. godine. Do sada su se na turniru lako obračunale s Paragvajem i Kamerunom, a onda su poražene od Crnogorki. U drugom su krugu slavile protiv Senegala, a onda izgubile od domaćina Švedske.

Veliki ulog

Izgubile su tako i priliku za prolazak u četvrtfinale, ali za njih ova utakmica nije beznačajna jer također mogu izboriti olimpijske kvalifikacije. Vodi iz izbornik Vlagyimir Alexandrovics Golovin, rođeni Ukrajinac s mađarskom putovnicom. Sjajan posao odradio je sa ženskom juniorskom reprezentacijom Mađarske s kojom je osvojio svjetsko zlato 2018. i europsko godinu poslije. Od 2021. je na čelu seniorske vrste.

image
AFP

Njihove vanjske igračice troše puno lopti, a nerijetko znaju proigravati na crtu gdje je Reka Bordas koja se odlično gradi. Imaju i dva opasna krila koja jure u kontranapade - Nadine Szollosi-Schatzl i Viktoria Gyori-Lukacs. Na vratima je Blanka Bode-Biro, članica domaćeg Ferencvaroša. Mađarske igračice imat će i veliki motiv protiv “kraljica šoka” koje su ih pobijedila na posljednja dva Europska prvenstva.

Prednost naših

Ukupno su Hrvatska i Mađarska na velikim natjecanjima igrale sedam puta. Hrvatska je pobijedila četiri puta i to sve na europskim smotrama (1996., 2012., 2020. i 2022.). Tri su puta bolje bile Mađarice (1995., 2005. i 2018.) od čega je dvaput na Svjetskim prvenstvima.

Kako rekosmo, Mađarska samo dva puta u povijesti nije bila na svjetskim prvenstvima. Bilo je to 1990. i 2011. godine. Od devet osvojenih medalja jedno je zlato te po četiri srebra i bronce. Zadnja je bila ona 2005. kada su se u Rusiji okitile broncom. Velika je to rukometna nacija koja puno ulaže u ovaj sport. Što se olimpijskih igara tiče, nastupile su sedam puta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:27