StoryEditorOCM
Ostalomaraton

U Chicagu srušen svjetski rekord, Kenijac Kiptum je popravio vrijeme za više od 30 sekundi

Piše Hina
8. listopada 2023. - 18:34

Kenijski atletičar Kelvin Kiptum (23) pobjednik je maratona u Chicagu s najboljim rezultatom svih vremena, 2:00.35. Kiptum je na ulicama "vjetrovitog grada" oborio svjetski rekord u maratonu svog sunarodnjaka Eliuda Kipchogea za više od 30 sekundi.

Kiptum je svoj potencijal prvi put pokazao prošle godine u Valenciji, gdje je postao treći najbrži trkač na 42.195 km s vremenom 2:01:53. Ove je godine u Londonu trčao 2:01:25, što je bilo samo 16 sekundi sporije od svjetskog rekorda njegovog sunarodnjaka Eliuda Kipchogea, koji se godinama smatra najboljim maratoncem.

U svom trećem pokušaju je uspio, premda je njegov cilj bio samo popraviti rekord Chicago Marathona (2:03:45).

"Došao sam po rekord staze, ali srećom bio sam dovoljno brz i za svjetski rekord. Znao sam da ću jednog dana oboriti ovaj rekord, međutim mislio sam kako još nisam spreman. Presretan sam," kazao je 23-godišnji Kenijac.

Zanimljivo, ovo je prvi svjetski rekord u maratonu koji nije postavljen u Berlinu u posljednju 21 godinu.

Drugo mjesto zauzeo je njegov sunarodnjak Benson Kipruto sa zaostatkom od 3:27 minuta, a treći je bio Belgijanac Bashir Abdi kojem je trebalo pola minute više.

U ženskoj disciplini pobijedila je Nizozemka Sifan Hassan koja je postavila drugo najbrže vrijeme u povijesti s vremenom 2:13:44. Prije dva tjedna bolja je bila samo Etiopljanka Tigst Assefa, koja je bila brža gotovo dvije minute (2:11:53).

Za 30-godišnju Nizozemku, olimpijsku prvakinju na 5 i 10 km, ovo je bio drugi nastup na maratonima, pobijedila je i krajem travnja u Londonu.

"Ne znam hoće li šest tjedana biti dovoljno za oporavak od ovog maratona. Jednostavno volim bol", rekla je Nizozemka nakon utrke. Rekord staze, nekadašnji svjetski rekord Kenijke Brigid Kosgei, popravila je za 20 sekundi.

Drugo mjesto pripalo je Kenijki Ruth Chepngetich koja je zaostala 1:57 minuta, a treće Etiopljanki Megert Alemu (+3:25).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:47