StoryEditor
Ostalomizerni iznosi

Tribina u Splitu o problematici sporta osoba s invaliditetom: ‘Kad se dijeli gradski novac, parasportaši su diskriminirani’

Piše Ivan Renić
12. svibnja 2021. - 07:28
 Saša Burić/Cropix

Problematika sporta osoba s invaliditetom tema je na koju je organizirana tribina u svečanoj sali na Gripama. Sve je upriličeno u organizaciji Športskog saveza invalida grada Splita, a dobrodošlicu prisutnima zaželio je predsjednik Mijo Bakić. 

Tribini su nazočili predstavnici grada na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Igorom Stanišićem i Igorom Maretićem, voditeljem odsjeka za sport Grada, glavni tajnik Splitskog saveza sportova Vlatko Škiljo, čelni čovjek Javne ustanove športski objekti Tomislav Borozan te članovi Nacionalnog vijeća za sport Ivan Veštić i Dražen Čular.

Prisutni su bili predstavnici stranaka i kandidati na predstojećim izborima: Vice Mihanović i Toni Tomas (HDZ), Ante Franić, Eleonora Mandić i Goran Kotur (SDP), Ivica Grković (Most), Bojan Ivošević (Centar), Tea Jerković (NL Ramljak i Mamić), Kristina Vidan (Možemo) te Marin Volarević (Domovinski pokret).

Kakvo je trenutno stanje, kakvo bi trebalo biti i što po tom pitanju mogu učiniti oni na vlasti, kao i njihovi nasljednici, kroz iscrpnu prezentaciju pojasnio je Miro Renić, dugogodišnji djelatnik u radu s osobama s invaliditetom.

- Otac sam djeteta koje je sportaš s invaliditetom. To me motiviralo za dodatni angažman na ovom polju kako bi se tim ljudima osigurali što bolji uvjeti – započeo je Renić.

U uvodnom dijelu istaknuto je i kako se osobama s bilo kojim oblikom invaliditeta mora omogućiti bavljenje sportom. To, dakako, podrazumijeva osiguravanje pripadajuće opreme i infrastrukture, baš kao i podrške u vidu stručnog trenerskog osoblja.

Govoreći o tome, ne može se zaobići problematika financiranja, pitanje koje je uvijek tu negdje, „u zraku“. Sportaši s invaliditetom trebaju i zaslužuju više.

- Ovom prilikom apeliram i na vas kandidate koji ćete se „sutra“ naći u prilici da donosite odluke kojima možete poboljšati status parasportaša. Želim vam skrenuti pažnju na ovu problematiku tako da nas ne zaboravite te da uvidite veliki značaj koji ovaj oblik sporta ima.

Paraolimpijska škola

- Sport je neizostavan dio svakog društva. No, o njemu je potrebno razmišljati strateški kako bi se stvorili jasni ciljevi – podvukao je Renić.

Izneseni su i podaci o izdvajanju za sport iz gradskog proračuna u razdoblju od 2016. do 2020. godine.

- Športski savez invalida grada Splita nositelj je paraolimpijskog sporta u gradu pod Marjanom. Od ukupne sume koja se izdvaja za rad sportaša, klubova i saveza, invalidima pripada samo između 1,2 i 1,3 posto. To je jako malo, a usudio bih se reći i diskriminirajuće kada se pogleda alokacija ostalih sredstava.

ŠSI u skupštini Splitskog saveza sportova ima samo jedan glas od ukupnih 90-ak.

- Želimo veću zastupljenost jer nitko se drugi neće za vas boriti. Ako niste za tim stolom, nema vas nigdje – istaknuo je.

- Naravno da nitko ne očekuje da će postotak povećati odjednom. Trend povećanja mora se kretati shodno potrebama Saveza. Primjerice, bilo bi dobro da u sljedećih nekoliko godina poraste za po jedan postotni poen, a kamo sreće da dođemo na razinu grada Rijeke koja izdvaja čak pet posto.

Daleko od toga kako je u Splitu sve crno. Vidljivi su i određeni pomaci. Na Gripama je tako instaliran novi lift za invalide, a na Parku mladeži postavljena je pristupna staza kako bi im olakšala kretanje.

- Ne želim da ispadne da mi samo „plačemo“ i zahtijevamo nešto nerealno. Samo tražimo ono što nam po zakonu Republike Hrvatske pripada – zaključio je Renić.

Predstavljen je i hvalevrijedan projekt pod nazivom Paraolimpijska škola. Provedba ideje stajala je gotovo milijun i pol kuna od čega je 85 posto financirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Osnovni cilj je društvena integracija mladih s invaliditetom kroz bavljenje sportom, a zastupljeni su atletika, boćanje, plivanje, stolni tenis i taekwondo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 23:07