StoryEditorOCM
Ostalonepravilnosti

Sportaš ‘pao‘ na istu supstancu kao i Mario Vušković, uskoro nakon je oslobođen svih sumnji

Piše HINA
1. kolovoza 2023. - 13:31

Australsko tijelo za borbu protiv dopinga odustalo je od istrage protiv atletičara Petera Bola uoči Svjetskog prvenstva nakon što je utvrdilo da je njegov pozitivan test na sintetski eritropoetin (EPO) bio lažan.

Bol, koji je bio četvrti na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju, privremeno je suspendiran u siječnju nakon što je bio pozitivan na testu urina provedenom izvan natjecanja prošlog listopada.

Privremena suspenzija ukinuta je mjesec dana kasnije nakon što uzorak ‘B‘ njegovog testa nije odgovarao uzorku ‘A‘.

Sport Integrity Australia (SIA) nastavio je svoju istragu, tvrdeći da je uzorak ‘B‘ "atipičan nalaz" i da nije negativan.

U utorak je SIA priopćila da je istražila rezultate pomoću drugog laboratorija ovlaštenog od strane Svjetske antidopinške agencije (WADA) i stručnjaka EPO-a priznatog od strane WADA-e i utvrdila da je Bolov A-uzorak bio negativan.

"Kao rezultat toga, Sport Integrity Australia je donio odluku da ne napreduje u slučaju kršenja antidopinških pravila za ovaj uzorak. Istraga o ovom uzorku je dovršena", rečeno je.

Bol, koji je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin, zadovoljan je rezultatom istrage.

"Bio je lažno pozitivan kao što sam cijelo vrijeme govorio. Nitko nikada ne bi trebao doživjeti ono što sam ja prošao ove godine", rekao je atletičar.

Australski atletski savez rekao je da je Bolov slučaj razotkrio "nekoliko ozbiljnih pitanja" o tome kako EPO analiziraju laboratoriji akreditirani od WADA-e.

"Athletics Australia želi izraziti punu potporu Peteru, ali i svoju užasnutost što je integritet nevinog sportaša doveden u pitanje", rekao je savez.

Svjetsko prvenstvo počinje u Budimpešti 19. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:16