StoryEditorOCM
Ostalou budimpešti

Kreće Svjetsko prvenstvo u atletici! Najveće Hrvatske nade opet su bacači, a Mihaljević već sutra ide u lov na medalju

Piše Iva Majić
18. kolovoza 2023. - 20:10

Svjetsko atletsko prvenstvo u Budimpešti na rasporedu je od 19. do 27. kolovoza, a na njemu će Hrvatska imati osam predstavnika. U konkurenciji atletičarki nastupit će bacačice diska Sandra Perković i Marija Tolj, bacačica koplja Sara Kolak te maratonka Bojana Bjeljac. Muški dio hrvatske reprezentacije činit će bacač kugle Filip Mihaljević, bacač diska Martin Marković, skakač u dalj Filip Pravdica i trkač na 800 metara Marino Bloudek. Perković, Mihaljević i Bjeljac, kvalificirali su se putem norme, a ostalih petero hrvatskih predstavnika na temelju bodova i ranking liste Svjetske atletike.

U odnosu na prošlo izdanje Svjetskog prvenstva koje se održalo 2022. godine u američkom gradu Eugenu, hrvatska reprezentacija je brojnija za tri člana. Veći broj naših predstavnika budi nadu i u bolje rezultate i više odličja, jer se Hrvatska iz SAD-a vratila sa samo jednom medaljom. Srebrno odličje je osigurala, a tko drugi nego “kraljica diska”. Upravo je Sandra Perković jedna od predvodnica Hrvatske, a naša atletičarka se od prvenstva u Moskvi 2013. uvijek vraćala s medaljom s najveće pozornice, a ujedno je i aktualna prvakinja Europe. Međutim, ova godina za 33-godišnju Zagrepčanku zbog ozljeda ne ide po planu.

- Prvi dio sezone, od studenog do travnja, odradili smo besprijekorno te smo imali velike planove. Nažalost, krajem travnja, tik pred samo otvaranje sezone, stvari se nisu razvile kako smo priželjkivali. Prvo sam doživjela rupturu zadnje lože preko sedam centimetara koja je oštetila i samu tetivu. Taj oporavak je bio dug i fizički i psihički naporan. Uspjeli smo sanirati ozljedu, no nakon dva tjedna treninga dogodila se još jedna ozljeda koja je bila puno ozbiljna od prve. Na bacalištu sam se pri izbačaju poskliznula na obruč kruga te sam pri okretu pala na gležanj. Dogodila se višestruka ruptura ligamenata i tetiva u desnom odskočnom zglobu. Ono sto želim u Budimpešti je da dođem zdrava i psihički mirna. Odradila sam pripreme i pokušavamo izvući što više iz stanja u kojem se nalazimo - rekla je Perković.

image
Nera Simic/Cropix

Ovaj put hrvatska najbolja atletičarka ne najavljuje medalje, ali željna je dobrih rezultata. Ambicije sigurno ima, ali u obzir se moraju uzeti problemi koji su je snašli zadnjih mjeseci. No, bez obzira na to Perković je na mitingu Dijamante lige u Oslu bacila preko 65 metara, točnije 65.26, što joj je ujedno i najbolji rezultat sezone. Hrvatska već godinama najviše uzdanika za medalje u “kraljici sportova” vidi u bacačima, a ništa drugačije neće biti ni na ovom natjecanju. Jedan od konkurenata za medalju je svakako i aktualni europski prvak u bacanju kugle, Filip Mihaljević, a naš predstavnik ove sezone s hicem od 21.63 metara zauzima peto mjesto na svjetskim ljestvicama.

- Naravno, borba za medalje je ono što svi žele čuti. Međutim, konkurencija je opasna i u odličnoj formi. Ja se, polako dižem u formi tako da ništa nije isključeno. Nadamo se rezultatu sličnom kao prošle godine u Eugenu ili boljem plasmanu - rekao je Mihaljević koji je u spomenutom Eugenu bio šesti.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Bojana Bjeljac je prošle godine u Valenciji početkom prosinca srušila hrvatski rekord u maratonu (2:23:39) te ispunila normu za Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine. Bjeljac je bila prva hrvatska sportašica koja je osigurala svoju vizu na najvećem sportskom natjecanju. Međutim, maraton se u Budimpešti, zbog velikih vrućina, neće trčati u idealnim uvjetima zbog čega je njen cilj, prije svega, izdržati cijelu utrku.

Marija Tolj je izrazila želju za ulazak u najboljih osam, dok Sara Kolak, olimpijska prvakinja iz Rio de Janeira, bez većih očekivanja odlazi u Budimpeštu. Što se tiče ostalih naših atletičara, možemo biti optimistični, iako su njihovi rezultati još daleko od svjetskih odličja.

Međutim, Filip Pravdica, Marino Bloudek i Martin Marković su ove sezone obarali svoje osobne rekorde. Pravdica je upisao skok od 8.09 metara, a sigurno bi sezone bila i uspješnija da mu ozljeda nije pokvarila planove. Bloudek putuje na svoje prvo seniorsko svjetsko prvenstvo, a veliki bi bio uspjeh ući u polufinale. Ove sezone je popravio svoj najbolji rezultat na 800 metara za više od sekunde,1:46:38. Marković u Budimpeštu dolazi kao prvak Balkana, a na svim natjecanjima je bacio disk preko 60 metara. Novi osobni rekord mu iznosi 65.69, a velike ambicije za ovo natjecanje ne skriva.

- Ciljevi su poprilično visoki. Mislim da ove godine pokazujem dobru konstantu u rezultatima koja bi me mogla odvesti u finale što mi je i želja. Odnosno, želja mi je da na Svjetskom prvenstvu opet bacim osobni rekord jer mislim da to imam u sebi - rekao je Marković.

Upravo će naš bacač diska uz Mihaljevića prvi “na pozornicu”, jer već ih u subotu očekuje nastup na prvenstvu. Odmah dan iza će Perković i Tolj u kvalifikacijama tražiti prolaz u finale. Hrvatska reprezentacija je brojnija u odnosu na zadnje izdanje ovog natjecanja, a nadamo se kako će i broj odličja biti veći, ili barem isti. Za sve ljubitelje atletike, prvenstvo možete pratiti ispred malih ekrana na drugom programu HRT-a.

Raspored natjecanja hrvatskih atletičara

19. kolovoza (subota)

- kvalifikacije kugle (M) u 10.30, finale u 20:35, FIlip Mihaljević

- kvalifikacije diska (M) u 19.10/20.40, Martin Marković

20. kolovoza (nedjelja)

- kvalifikacije diska (Ž) u 9/10.30, Sandra Perković i Marija Tolj 21. kolovoza (ponedjeljak)

- finale diska (M) u 20.30, Marin Marković

22. kolovoza (utorak)

- kvalifikacije 800 metara (M) u 19.20, Marino Bloudek

- finale diska (Ž) u 20.20, Sandra Perković i Marija Tolj

23. kolovoza (srijeda)

- kvalifikacije koplje (Ž) u 10.20/11.55, Sara Kolak

- kvalifikacije skoka u dalj (M) u 11.15, Filip Pravdica

26. kolovoza (subota)

- finale maratona u 7, Bojana Bjeljac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:51