StoryEditor
Ostalosjajni nijemac

Johannes Vetter pobjednik Europskog bacačkog kupa u Splitu, svaki njegov izlazak na zaletište pratio se s posobnom pozornošću

Piše Vedran Babić
8. svibnja 2021. - 19:43
Ante Čizmić/Cropix

Johannes Vetter bio je glavna atrakcija prvog dana u Parku mladeži. Svaki njegov izlazak na zaletište pratio se s posebnom pozornošću uz pljesak i bodrenje s tribina. Nažalost, ne od strane gledatelja jer je njima ulaz zabranjen, ali skupilo se tu ponešto članova raznih reprezentacija. Mnogi su poželjeli na djelu vidjeti jednu od najvećih svjetskih atletskih zvijezda i vlasnika drugog najboljeg hica u bacanju koplja, nadajući se možda da će uživo svjedočiti još jednom povijesnom rezultatu.

Svjetsku klasu Nijemac je pokazao već u prvom pokušaju kada je njegovo koplje odletjelo do 91.12 metara. Odmah je bilo jasno da će pobijediti budući da nijedan drugi natjecatelj nikada nije bacio preko 90. U preostalim serijama Vetter je bacao 90.43, 89.63, 88.34, 84.20 i 88.23 te tako potvrdio da je u sjajnoj formi jer je i prošlog mjeseca u Offenburgu ostvario sjajan rezultat 91.50. 

- Osjećao sam se dobro iako je zaletište bilo premekano za moj ukus, a ni vjetar mi nije dio tako dobar. Pitao sam trenera koji je cilj u Splitu i rekao je da moram dvaput baciti preko 90 metara. U tome sam i uspio tako da sam zadovoljan. U jako dobroj sam formi - rekao je Vetter, ne krijući da mu se Split svidio.

- Ujutro sam bio na plaži pored hotela, nisam se kupao, ali sada bi mi dobro došlo ući malo u more za oporavak. Sve je super, vrijeme je ovdje baš ugodno za razliku od Njemačke i drago mi je što je baš Split domaćin ovog natjecanja.

U svakom slučaju, bila je velika čast gledati tu iz prvog reda, u našem kraju, možda i budućeg zlatnog olimpijca. Drugo je mjesto osvojio Andrian Mardare iz Moldavije (86.66, državni rekord), a treće Pavel Mialeška iz Bjelorusije (82.55).

Nešto ranije tijekom dana, u muškom kladivu svi su očekivali okršaj četverostrukog aktualnog svjetskog prvaka Pawela Fajdeka iz Poljske i Mađara Krisztiana Parsa, zlatnog olimpijca iz Londona 2012., no na kraju se ni jedan nije našao na postolju! Slavio je turski veteran Esref Apak (39) i brončani s OI u Ateni sa 75.99 ispred Britanca Chrisa Bennetta (75.36) i Francuza Yanna Chaussinanda (74.54). Fajdek je sa samo dva ispravna pokušaja zauzeo četvrto mjesto (74.48), a Pars tek 13. sa 71.80. Do posljednje je serije Fajdek bio drugi, a onda su ga Bennett i Chaussinand preskočili.

'Mršavi' Hrvati

Među prvima je od hrvatskih predstavnika na bacalište u subotu izašao ASK-ov Vitalij Favorov, kopljaš rođen 2002. godine. On je u mlađeseniorskom B finalu zauzeo sedmo mjesto hicem 62.71, što je prilično ispod njegova najboljeg rezultata (70.01). U A finalu iste discipline i kategorije slavio je Francuz Teura Tupaia s osobnim rekordom 80.46.

I dok su se najbolji kuglaši pripremali za nastup u Saloni, u Parku mladeži nastupili su kuglaši u B finalu, među njima i naš Martin Marković koji je bio posljednji, 12. s hicem 16.93, dok su u B finalu koplja nastupila još dvojica naših predstavnika. Arno Marković bio je 11. (65.77), a sedamnaestogodišnji Antonio Ćurković iz ASK-a mjesto slabiji s 59.23. Njegova vršnjakinja Lucija Leko, najmlađa na startnoj listi mlađeseniorskog finala diska, bila je 15. s rezultatom 41.83

U seniorskom B finalu kladiva Mirko Mičuda je najboljim rezultatom sezone (65.43) osvojio deveto mjesto, dok je Benjamin Lovrić s 46.19 bio 14.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2021 14:30