StoryEditorOCM
Hajduku dvorani na poljudu

Hajduk godinu završava u minusu, na skupštini najavljena pojačanja i napredak situacije sa stadionima

Piše Frane Vulas
21. prosinca 2023. - 19:32

Hajdukov stadion je za kraj 2023. godine poprište još jedne, završne ‘utakmice‘. U kino dvorani zdanja na Poljudu održava se skupština kluba s početkom u 17 sati.

Riječ je o redovnoj godišnjoj skupštini koja sadrži deset najavljenih točaka dnevnog reda. Najzanimljivije su svakako, kao i uvijek, financijske brojke kao i financijske projekcije za budućnost, rezultatska očekivanja, ali i najava obnove Poljuda kao i izgradnje novog stadiona ‘bijelih‘ na Brodarici.  Skupštinu uživo pratite ovdje.

19:32 - Skupština je završila

19:31 - Član Uprave Ivan Matana iznio je financijske planove za iduću godinu. Predsjednik NO-a Hajduka Aljoša Pavelin komentirao je sa strane tog tijela planove rada Uprave za 2024. godinu.

- Smatramo da je plan izazovan i ostvariv. Ono što nas malo tješi jest da su očekivani neto rezultati od prodaje igrača 9,2 milijuna eura, a očekujemo pozitivan prihod. To ne mijenja činjenicu da je jedan dio prihoda upitan. Opet moramo biti oprezni. Odmah bih potpisao da umjesto naslova prvaka uđemo u grupnu fazu Lige prvaka. To su takvi iznosi da to rješava sve financijske probleme – rekao je hipotetski Pavelin.

Ta odluka je jednoglasno prihvaćena.

Osma točka dnevnog reda je usklađenje temeljnog kapitala Hajduka s obzirom na promjenu valute s kune na euro. Temeljni kapital društva sada iznosi 35.404.512 eura. Odluka je jednoglasno prihvaćena.

Deveta točka dnevnog reda su odluke o izmjeni statuta.

- Radi se o dopuni djelatnosti. Radi se o skladištenju robe, zbog naših fan shopova. Radi se o izdavačkoj djelatnosti, distribuciji tiska. To se odnosi na Planet Hajduk, da ga možemo prodavati van Fan shopa. Radi se o pripremanju jela i pića, to se odnosi na našu fan zonu i hospitality... - objašnjavao je jedan dio tih promjena predsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić.

Ostale izmjene pojašnjavao je predsjednik skupštine Vinko Radovani, kao pravnik. Dio stanki statuta je izgubio pravni značaj. Dio toga je također bio vezan za konverziju financijskih iznosa u tom najvažnijem klupskom dokumentu iz kuna u eure.

- Dopunom statusa omogućuje se imenovanje još jednog člana Uprave. To je predložio NO. To je mogućnost da se imenuje član uprave zadužen za sport – rekao jena tu temu između ostalog član Udruge Naš Hajduk Dino Marković, uz pohvale svim dionicima koji su u tome sudjelovali na odrađenoj proceduri. Ta je točka dnevnog reda također glatko prihvaćena.

Posljednja točka dnevnog reda bilo je korištenje razlike nastala temeljem usklađivanjem temeljnog kapitala društva za pokriće prenesenog gubitka iz prethodnog razdoblja. Riječ je o iznosu od cca 193 tisuće eura. I ta je odluka jednoglasno prihvaćena. Time je skupština završena. Za kraj Radovani je poželio svima sve najbolje u 2024. godini uz dodatak.

- A Hajduk će nam bit prvak!

19:00 - Pričajući o planovima za 2024. godinu, govorio je na skupštini Hajduka predsjednik Uprave kluba Lukša Jakobušić o planovima obnove Poljuda, ali i izgradnji novog stadiona ‘bijelih‘ na Brodarici.

- Sve tri faze tih projekata su krenule zajedno. Oko rođendana će biti prezentacija tog projekta, tada će sve biti konkretnije. Projektna dokumentacija se izrađuje. Država je omogućila da se u 2024. godini osigura 27 milijuna eura, pola za Maksimir, pola za Poljud. Vjerujem da ćemo povući tih 13,5 milijuna eura. Paralelno se radi na garažama i dodatnim terenima – rekao je Jakobušić.

Potom je objasnio slajd.

- Jedna fotografija je Poljud, druga je stadion u Bratislavi koji je za relativno malo novca napravljen. Naš novi stadion će vjerujem biti puno bolji. Nadam se da će studija potvrditi da je Brodarica lokacija za naš novi stadion. Za nas kao klub je ključno da obnovimo Poljud, ali i pomoćni tereni, Akademija. Novi stadion donosi novu energiju za klub i za grad. Nosi je naslov prvaka, a kamoli novi stadion – istaknuo je Jakobušić.

Potom je opet tema bila odnos s HNS-om.

- Kod HNS-a ključ je Udruga prvoligaša. To zagovaramo, nije to tajna. Treba nam još pet klubova. Ali činjenica je da mi možemo i bez Udruge. Hajduk može i bez nje, ali cijela HNL i drugi klubovi ne mogu i to nas dijelom koči. Ako je drugi klubovi ne žele znači da su zadovoljni trenutnim stanjem. Vjerujte, da nismo bili fokusirani na sebe u ove tri godine ne bismo imali ovakve rezultate – kazao je Jakobušić.

image
F. V.

18:50 - O planovima za 2024. godinu u petoj točki dnevnog reda skupštine Hajduka predsjednik Uprave Luka Jakobušić je kazao.

- Ova momčad može osvojiti titulu prvaka! Bit će dolazaka, ali bit će onda i odlazaka. Bitno je da imamo balans, da momčad ne izbacimo iz balansa. Nije floskula, zanima nas samo prva utakmica s Rijekom. Gledamo samo sebe. Sve ovisi samo o nama – naglasio je prvi čovjek kluba.

Za 2024. godinu najavio je završetak i početak korištenja dva terena u Stobreču, a očekuje se i promocija nova dva igrača u prvu momčad.

- Mori nas što nismo uspjeli u Europi, bilo bi nam svima puno lakše – rekao je Jakobušić.

Članica Uprave Marinka Akrap najavila je iskorak po pitanju web shopa, selidbu fan shopa sa zapada na istok Poljuda, te nove fan shopove u Mall of Splitu, centru Splita i u Dubrovniku.

- Iduće godine nam istječe ugovor s aktualnim tehničkim sponzorom. Intenzivno radimo i na tome – pojasnila je Akrap.

Od iduće godine, početka veljače, kreće naplata aplikacije Hajduk Digital.

- Od rođendana, svaki dan od 19.11 sati krećemo sa svojim vijestima! Dugo smo bili zatvoreni, sad ćemo malo biti otvoreni! Čekaju nas super stvari u novoj godini. Jedva čekam svaki dan u 19.11 sati upaliti vijesti - najavio je Jakobušić.

18:30 - Predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Aljoša Pavelin je u izvješću o radu tog tijela govorio između ostalog i o promjeni na klupi u 2023. godini.

- Svi mi koji smo u ovom tijelu smo izabrani jer smo zagovarali kontinuitet. No, bili smo u situaciji da biramo između kontinuiteta i borbe za titulu. Igra, psihofizičko stanje momčadi nisu nam ostavljali dilemu da li raskinuti s bivšim trenerom. Isto tako nismo imali dilemu kod prijedloga sportskog direktora da se vrati Mislav Karoglan – rekao je Pavelin.

Na temu infrastrukture odnosno planova oko njene izgradnje je kazao.

- Vjerujemo da će se negdje početkom 2025. godine krenuti u obnovu Poljuda, kao i realizacija trećeg pomoćnog igrališta, novih prostorija Akademije tu na Poljudu – najavio je Pavelin.

Osvrnuo se financijske rezultate Hajduka u 2023. godini, očekivani minus od više od 12 milijuna eura zbog toga što se ne može knjigovodstveno proknjižiti rekordni izlazni transfer Luke Vuškovića u Tottenham.

- Puno je bolja situacija kada ne možete priznati prihod, a imamo cash flow, nego kada možete priznati prihod, a nemate cash flow. NO u ovom trenutku smatra da je klub financijski stabilan i da dobro radi. Rast vrijednost momčadi treba naglasiti (po Transfermarktu momčad vrijedi 51 milijuna eura, nap.a.). To je vrlo vrijedna imovina koja se može vrlo brzo realizirati, a i ovu procjenu smatram vrlo konzervativnom. S obzirom na sve, NO daje Upravi prolaznu ocjenu u 2023. godini – naglasio je Pavelin.

Predstavnik Našeg Hajduka Tomislav Milardović je na

- Pobjeđujemo, razvijamo se, ali financijska izvedba...?

Replicirao je predsjednik NO-a Pavelin.

- Mi smo u začaranom krugu, uvijek trebaju veća ulaganja da bi bio bolji na terenu. Dopustili smo ove godine nešto veći financijski rizik, jer smo svjesni da se ove sezone titula mora osvojiti. Ova momčad kako je stvarana i složena, može osvojiti prvenstvo. Vidjeli smo i na zadnjoj utakmici s Dinamom da su nam potrebna pojačanja na nekim pozicijama. Niko (sportski direktor Mindaugas Nikoličius, nap.a.) je tu čarobnjak, pa to dovede za nula, ali to nije održivo. Jedini način da financije kontinuirano održavamo je da kontinuiramo igramo Europsku ligu – rekao je Pavelin.

Ova točka je jednoglasno prihvaćena.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

18:14 - Predstavnik ‘Našeg Hajduka‘ Dino Marković je za govornicom. Na temu promjena u HNS-u naglasio je.

- Očekivali smo konkretne poteze Hajduka po tom pitanju, a dobivamo samo prazne slajdove – rekao je između ostalog Marković.

Na temu financijskih brojki u 2023. godini je kazao.

- Hajduk će godinu završiti godinu u gubitku od više od 12 milijuna eura, zbog određenih financijskih pravila. Nadamo se da se neće dogoditi nešto neočekivano zbog čega taj transfer neće biti realiziran – rekao je Marković.

- Rezultat bez transfera je minus od nešto više od 11 milijuna eura. To je ipak cifra koja nije mala, koju treba nabaviti tijekom poslovne godine. To predstavlja rizik poslovanja – rekao je dioničar Denis Alajbeg, bivši član NO-a Hajduka.

- Neće biti nikakvih poreznih reperkusija što se tiče ovoga – rekao je Matana.

Postoji li bilo koja klauzula u ugovoru, jesmo li kao klub sigurni da ćemo taj iznos dobiti? - pitao je Alajbeg.

- Rizici postoje, tu su da upravljamo s njima. De facto u ovom trenu možemo biti sigurni što se tiče tog transfera. Nadam se da će do 2025. netko ući u Ligu prvaka pa će tada imati lijepu dobit – odgovorio je Matana.

Fianncijsko izvješće je s 517.974 dionica za i jednom suzdržanom prihvaćeno.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

18:02 - Skupština je prihvatila osvrt Uprave društva na stanje i poslovanje društva u 2023. godini s 517.794 glasa za i jednim suzdržanim.

Treća točna dnevnog reda bile su financije. Prognoza financijskih rezultata za 2023. godinu iznosi minus od 12,47 milijuna eura. Izvijestio je član Uprave Ivan Matana.

- Kao što sam prije desetak dana govorio na Gradskom vijeću, izgledno je da ćemo ovu godinu završiti s gubitkom, s obzirom da spomenuti rekordni transfer Luke Vuškovića neće biti proknjižen. Razgovarali smo s revizorima, vidjet ćemo kako će se to proknjižiti. Izuzev toga, i kiksa u Europi, sve drugo je bilo na razini. Da smo proknjižili taj transfer, završili bismo godinu s pozitivnim rezultatom – pojasnio je Matana.

Predsjednik Jakobušić se ‘ubacio‘.

- Mogli smo ići i drugim putem, prodati još jednog-dva igrača pa biti u plusu. To bi bilo dobro za nas, ali ne i za klub. Ovu smo odluku ciljano napravili. Imali smo opciju da budemo u plusu, ali nismo htjeli ići u tom smjeru – rekao je Jakobušić.

Matana je dodatno pojasnio kako to ne znači nikakav alarm, zvono za uzbunu. Transfer Vuškovića je odrađen, ali papirnato se to ne može još prikazati.

- Ovaj gubitak je računovodstveni, ‘cash flow‘ je osiguran. Ti prihodi će se proknjižiti tek 2025. godine, tek tada se može registrirati za Tottenham kada napuni 18 godina, Velika Britanija nije dio Europske Unije. Mi do tada ne možemo registrirati prihode, ali ti prihodi će doći. U 2025. godini će netko ovdje imati knjigovodstveni plus, ali hoće li imati keša vidjet ćemo – rekao je Matana.

Sve o mogućem minusu Hajduka i proknjižavanju Vuškovićevog transfera pročitajte OVDJE.

17:45 - Na temu rada u marketingu govorila je članica Uprave Marinka Akrap.

- S našim partnerima iz Nexea već smo dogovorili suradnju, bit će objavljena početkom godine. Bit će na juniorskim prsima. Prepoznali su naš rad i budućnost. Prihodi od prodaje porasli su ukupno gotovo 43 posto u odnosu na 2022. godinu. Prodali smo 28.400 dresova u 2023. godini (prihod je veći 31 posto, nap.a.) - rekla je Akrap.

- Kada smo došli 2020. bili smo na 775 tisuća eura prihoda od prodaje. Sada ćemo do kraja godine biti na oko 6,5 milijuna eura prihoda od prodaje – naglasio je Jakobušić.

Na temu infrastrukture prvi čovjek kluba je govorio o napravljenom prstenu oko stadiona. Zahvalio se Gradu na pomoći u tom projektu.

- Otprilike u prosjeku sedam tisuća pretplatnika ne dođe na stadion. Onda smo razvili aplikaciju ‘Sidi na moje misto‘. Dok čekamo novi stadion i obnovu pomičemo granice – rekao je Jakobušić.

Govorio je o postotku koji je izglasao Izvršni odbor HNS-a, onih famoznih 1 posto koliko od transfera ubuduće ide Županijskim savezima.

- Zašto su to izglasali? Zato što mogu! Mogli su i deset posto! Mogli su to dati i od svojih nagrada. Nitko nam nije kriv, klubovi su sami krivi. Da imamo Udrugu, onda bi bilo drugačije. Neki su rekli da će tužiti HNS, ali osim Hajduka i Slaven Belupa nitko se drugi ne bi smio buniti. U 2022. godini 244 tisuće eura kazni smo platili, a u 2023. čak 428 tisuća eura. Nije da ih nismo uvijek zaslužili, ali što je previše, previše je. Hajduk je potreban ligi, ali očigledno nije potreban HNS-u. U redu, ali u bitci za prvo mjesto nećemo dozvoliti da nas itko opstruira! Blizu smo ostvarenja jakog, moćnog Hajduka. Nedostaje nam još jedan veliki sportski uspjeh seniora. Ako vidimo opstrukciju na tom putu, budite sigurni da ćemo se znati postaviti i odgovoriti! – najavio je Jakobušić.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

17:30 - Jakobušić je nastavio o rezultatima u 2023. godini.

- Imamo drugi proračun lige, ali smo prvi. Imamo u tri države tri kluba partnera, pametno smo se odlučili za Radomlje, Solin i Široki Brijeg, umjesto druge momčadi u kojoj su mladi igrači bili u svojevrsnoj komfor zoni – rekao je Jakobušić.

Prvi čovjek kluba je govorio o dugoročnim ugovorima igrača. To je nazvao najvažnijim ‘slajdom‘.

- Ovo pokazuje sjajnu budućnost i perspektivu, tko dođe iza nas imat će uglavnom igrače vezane u iduće tri godine.

Potom je govorio o ŽNK Hajduku. Hajdučice su prvi put upale u Hajdukov kalendar.

- Nemojte se iznenaditi ako iduće godine budu igrale Ligu prvaka na Poljudu – rekao je Jakobušić.

Dok je govorio o Akademiji Luka Kaliterna, finalu juniorske Lige prvaka, naglasio je.

- Značajan broj klubova želi doći k nama vidjeti kako mi to radimo. Čestitke još jednom Akademiji!

17:18 - Na redovnoj skupštini je prisutno 517.795 dionica, što čini 96,52 posto temeljnog kapitala.

Stigao je i gradonačelnik Ivica Puljak, dogradonačelnici Antonio Kuzmanić i Bojan Ivošević. Na skupštinu je Ivošević stigao u Hajdukovom džemperu.

Predsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić dao je u startu izvješće o stanju kluba u 2023. godini. Govorio je o osvojenom kupu, finalu juniorske Lige prvaka, najvećem izlaznom transferu u povijesti kluba, rekordnom broju od više od 105 tisuća članova.

- Fali ovoj Upravi seniorska Europa, ali uspjeli smo to s juniorima. Cilj je osvojiti dva prvenstva do 2027. godine. Nadam se da ćemo i to ispuniti. Fali nam Europa da sve to bude kako treba za klub ove razine. Kad smo došli u studenome 2020. momčad je vrijedila oko 19 milijuna eura, sada vrijedi oko 51 milijun (po Transfermarktu, nap.a.). Dva i pol puta smo povećali vrijednost momčadi, to je možda i najveća stvar koju smo napravili. Nedostaje nam Europa. Možete misliti kako bi bilo s ovakvom podrškom da Hajduk uđe u europsko finale. Za početak bi bilo dobro da uđemo u grupnu fazu. Sa zadnje utakmice u Zagrebu deset od 11 igrača je došlo bez odštete – rekao je između ostalog Jakobušić.

image
F. V.

17:05 - Skupština je počela. Skupštinu je otvorio predsjednik skupštine Vinko Radovani. Ukupno je planirano deset točaka dnevnog reda.

17:00 - Prije samog početka, odsvirana je hrvatska himna, nakon nje je minutom šutnje odana počast svim preminulim hajdukovcima u 2023. godini

image
F. V.
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
F. V.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:41