StoryEditor
Hajdukmercatu ususret

Sedmorica su u izlogu: Hajduk ne želi transfere po ‘black friday’ cijenama, ali je jasno kako se za prave cifre prodaju samo mladi igrači

2. prosinca 2020. - 21:36
Ronald Goršić/Cropix

Predsjednik Lukša Jakobušić iskazao je želju da Hajduk ovu sezonu financijski zatvori i bez prodaje Marija Vuškovića (19), naravno ako ne bude neke ponude koja izuva iz cipela. Odlično bi bilo kada bi Hajduk uspio zadržati talentiranog stopera koji mu je ujedno i najvrijedniji eksponat u svlačionici, da pričeka da još igrački i po vrijednosti naraste. Međutim, problem je što Hajduk realno trenutno teško može iz ostalog kadra napraviti neki i približno visinom sličan transfer. Da ne baratamo olako brojkama, neki transfer u rangu onih Domagoja Bradarića, Ante Palaverse, Nikole Vlašića... Eventualno s Davidom Čolinom.

Namjerno smo istaknuli trenutno, jer talenta i igračkog potencijala definitivno ima, ali sve ono što se događalo, pogotovo rezultatski, kadrovski, dovelo je do toga da za mnoge igrače aktualni trenutak, odnosno prijelazni rok koji se bliži na polusezoni baš i neće biti najsretnije pogođeni trenutak za eventualnu prodaju. A „bijeli” ne žele da to bude po „black friday” cijenama.

Neki od igrača baš i nisu puno igrali u zadnje vrijeme kao što je slučaj sa Nejašmićem, Dolčekom, Ljubićem ili iskusnijim Simićem (25) koji je uz to dugo i bio ozlijeđen, drugi se tek trebaju etablirati kao Čuić, Brnić, Kreković... Neki nisu u proteklom periodu bili baš u formi koja bi naslutila kako je pravi trenutak za prodaju, a sigurno vrijede mnogo više kao Posavec. Pojedinci su teško zamjenjivi kao Jurić. Drugima pak ističu ugovori na kraju sezone kao Caktašu, Jradiju, Gyurcsu... i za njih se ne može dobiti puno jer na ljeto mogu otići bez odštete (a već ove zime mogu taj transfer dogovoriti). A niz igrača je na Poljudu na posudbama, Mujakić, Todorović, Nayir.

Potom ostaje grupica igrača kojoj je 27-28 godina u kojoj su Jairo, Diamantakos (u nju bi upali i Caktaš, Jradi, Gyurcso da imaju duže ugovore), koji nisu ni u pravoj formi, ali i po godinama vjerojatno teško mogu napraviti spektakularan transfer. Doduše, za Jaira se nudilo tijekom godine navodno dva milijuna eura (Kairat), pa 2,7 milijuna (Dinamo), ali su te opcije tada odbijene. A što sada?

Jasno je kako se iz HNL-a za prave cifre prodaju samo (jako) mladi igrači, talenti, ne gotovi igrači u srednjim ili kasnim dvadesetim godinama. To je surova realnost. Makar vrijednosti po transfermarktu govore drugačije pa Caktaš vrijedi 3,7 milijuna eura, Jairo i Nejašmić 1,6 milijuna, a poker Hajdukovih „milijunaša” zaokružuje Vušković sa 1,5 milijuna eura. Međutim, kada (ako) dođe do prodaja poredak te četvorke će vjerojatno biti okrenut naopako (pod uvjetom da Nejašmić igra, a Caktaš produži ugovor).

Evo tko je osim Vuškovića u Hajdukovom izlogu.

David Čolina (20)

Transfermarkt kaže da vrijedi 900 tisuća eura, no realno „piza” višestruko više. Ljetos se spominjao Celtic i iznos od tri milijuna eura, pa ni na toj visini do posla nije došlo. Mladi lijevi bočni, U21 reprezentativac je drugi najvrijedniji eksponat u svlačionici. Bio je među nominiranima za nagradu „Golden Boy”. U njega je dosta i uloženo (po transfermarktu 700 tisuća eura), ali će se i vratiti.

Darko Nejašmić (21)

Po transfermarktu je sa Jairom po vrijednosti drugi Hajdukov igrač, U21 izbornik Bišćan nije mogao zamisliti prvih 11 bez njega, ali ove godine je bio u Hajduku u drugom planu, pogotovo pod Tudorom. Htio je stoga i na posudbu (Olimpija), samo da bi igrao. Sve se to sigurno odrazilo i na njegovu vrijednost na tržištu (lani u ovo vrijeme je i po transfermarktu vrijedio 2 milijuna).

Josip Posavec (24)

Za vratare vrijede drugačija pravila o godinama, ali i kod Posavca nije baš najsretniji trenutak. Kao ni za cijeli Hajduk, ovo ni za njega baš i nije bila neka godina iz snova. A nema sumnje da može mnogo bolje. Riječ je o tek 24-godišnjaku koji ima iskustvo branjenja u Italiji (Palermo), pa i u Serie A. Tada je po transfermarktu vrijedio dva milijuna, u ljeto 2019. u Hajduku milijun i pol.

Stanko Jurić (24)

Kako prodat Jurića, kada u posljednje vrijeme nijedan trener ne može sastaviti prvih 11 bez Stanka. Osovina je Posavec-Vušković-Jurić-Caktaš. Već se više puta Jurića povezivalo s transferima u inozemstvo, ali nisu to trebali biti spektakularni iznos. Ali Hajduku Jurić zlata vrijedi. Krajem listopada produžio je ugovor do ljeta 2022. što klub stavlja u povoljniju situaciju.

Ivan Dolček (20)

Do prije desetak dana upisao je još jedan Hajdukov U21 reprezentativac samo jedan prvenstveni start ove sezone. Sada je na ukupno tri jer nije bilo Čoline u zadnjim susretima. Ni kod njega nije baš najsretniji trenutak za prodaju. Pogotovo što je kao i u Čolinu i njegov angažman i uložen određen novac (po transfermarktu 500 tisuća eura).

Mario Čuić (19)

Vrijeme je na njegovoj strani, ali ne izgleda kao da je sazrelo vrijeme za prodaju. Čuić je senzacionalno skrenuo pažnju na sebe s dva pogotka u pobjedi u derbiju protiv Dinama na Maksimiru ljetos (3:2), na kraju prošle sezone. Međutim, ove sezone izuzev na njenom početku je uglavnom u drugom planu, pa minutažu skuplja u zadnje vrijeme i u Hajduku 2.

Jairo (28)

Brazilac nije otišao u Kairat, nije se realizirao ni interes Dinama, ali to je bila odluka tadašnjeg Hajduka. Bez obzira što je u zadnjih devet mjeseci zabio tek jednom, a ukupno tek triput tijekom cijele 2020. godine i dalje je vrlo važna karika u igri „bijelih”. On je taj koji rastvara protivničku obranu zato ga je i htio Dinamo. A da je još u golgeterskoj formi iz prošle godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 21:19