StoryEditorOCM
Hajdukpali bagere

Kineski zid više nije samo u blizini Poljuda nego i na njemu, o tri njegova dijela trebao bi razmisliti i Dalić

Piše Frane Vulas
18. prosinca 2023. - 17:39

Tablica SuperSport HNL-a malo ‘laže‘ jer na prvi pogled jesenski prvak Hajduk ima osjetnu bodovnu prednost nad Rijekom i Dinamom. Međutim, u slučaju pobjeda momčadi s Rujevice nad Goricom odnosno Dinama kontra Lokomotive i Varaždina u svim zaostalim susretima, tih šest odnosno sedam bodova fore ‘bijelih‘ bi se naglo istopili na tri odnosno samo bod u odnosu na ‘modre‘. Međutim, tablice ne laže kada daje glavni dio odgovora zbog čega je najviše Hajduk prvi. A što je potvrdio i siromašni nedjeljni remi bez pogodaka u Maksimiru.

U 19 odigranih kola Hajduk je primio samo deset pogodaka. ‘Bijeli‘ primaju jedva tek malo više od pola gola po susretu, točnije 0,53. Za usporedbu najbliži u tom segmentu Dinamo je na 0,82 primljena pogotka po utakmici. ‘Modri‘ su primili 14 pogodaka u dosad 17 odigranih kola.

U vrataru Ivanu Lučiću Hajduk je pomalo i neočekivano dobio prvi izbor među vratnicama, jer ipak je stigao s aureolom alternacije. A nadogradnja je stigla ljetos u akvizicijama stopera Zvonimira Šarlije i Filipa Uremovića. Dvojac u ponajboljim igračkim godinama, s inozemnim iskustvom, brzo se uklopio, još brže uigrao u tandemu. To je sada neprikosnoveni prvi stoperski par Hajduka, ali i cijele lige. To je trojac o kojem bi svakako trebao razmisliti i izbornik Zlatko Dalić, za širi popis. Naravno, ako u ovakvim izdanjima nastave igrati i na proljeće. Nikoga ne guramo, samo konstatiramo i komentiramo. Dalić je toga svjestan. Makar je zaista, konkurencija u reprezentaciji na stoperskim pozicijama jaka. No, Uremović je već i bio dio reprezentacije, tada je Dalićeve pozive opravdao igrama.

Unatoč teškoj ozljedi Darija Melnjaka, standardnog lijevog bočnog, doduše s izrazito ofenzivnim sklonostima i kvalitetama, ‘zid‘ pred Lučićem nije puno p(r)opuštao. Ni kod Mislava Karoglana, ni kod njegovog prethodnika Ivana Leke. U 19 prvenstvenih susreta samo su Gorica i Osijek uspjeli zabiti dva gola Hajduku unutar 90 minuta (PAOK tri u Solunu u kvalifikacijama Konferencijske lige). A često kada baš jednostavno i ne ide prema naprijed, kao u nedjelju u Zagrebu, opet ‘bijeli‘ uspiju zaključati svoja vrata. Nije kao nekad drama ako Marko Livaja prema naprijed nešto ne napravi da se u startu kaže piši propalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:40