StoryEditorOCM
HajdukGdje se igra?

Juniori pune stadion u Ženevi: na njemu je odigrano nekoliko legendarnih utakmica, ali i jedna sudbonosna za Hrvatsku

Piše Ivan Renić
21. ožujka 2023. - 15:26

Stadion u Ženevi, ili Stade de Geneve kako mu je službeno ime, bit će domaćin utakmice polufinala Lige prvaka mladih između juniora Hajduka i Milana. Prvi i najvažniji podatak je onaj da stadion može primiti 30.000 ljudi. Ako ćemo biti u potpunosti precizni, službeni kapacitet onda glasi 30.084. No, broj mjesta u pravilu je smanjen za barem 1.000 zbog sigurnosnih razloga.

Zdanje u Ženevi dom je nogometašima Servettea, ali i švicarskoj reprezentaciji. Ima i nadimak, a to je Stade de la Praille. Njegova izgradnja dovršena je 2003. Gradio se oko tri godine, a troškovi izgradnje procjenjuju se na oko 240 milijuna švicarskih franaka. Najpoznatiji je po tome što je bio domaćin tri utakmice skupine A na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj.

Na travnjaku u Ženevi igrali su Portugal, Turska i Češka, dok je Švicarska iz te skupine, kao domaćin, igrala u Baselu. Portugal je pobijedio Tursku s 2:0, pa i Češku s 3:1. Tamo se, međutim, odigrala i za Hrvatsku sudbonosna utakmica. Turska je velikim preokretom pred kraj susreta pobijedila Češku s 3:2 i tom pobjedom završila na drugom mjestu. Poslalo ih je to na Hrvatsku u četvrtfinalu. Bio je to jedan od najbolnijih poraza Vatrenih kojeg se i danas sjećamo...

image
AFP

NIJE BILO SREĆE

Hrvatska reprezentacija dvaput je zaigrala na stadionu u Ženevi. I oba puta izgubila. U prijateljskom susretu sa Španjolskom 2006. godine poraženi su s 1:2. Bolje sreće Vatreni nisu bili ni protiv Portugala 2013. Izgubili su tada s 0:1.

Od važnijih utakmica, pamti se i ona prijateljska između Engleske i Argentina u kojoj je Gordi Albion slavio s 3:2.

Prije sedam godina travnjak je „osvježen”, odnosno zamijenjen. Postavljen je novi, hibridni, grijani... A prije tri godina stadion je dobio i 30.000 novih sjedalica, odnosno nešto manje od toga jer je ostavljeno 500 stajaćih mjesta.

Zdanje u Ženevi bi prema svemu sudeći moglo biti dobrano popunjeno. Interes Hajdukovih navijača je ogroman, već se kroje planovi puta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 08:40