StoryEditorOCM
Hajdukvjerovali ili ne

Jakirović ‘potpisao otkaz‘ Karoglanu pobjedom 6:0, a sam je smijenjen nakon što je od Hajduka poražen istim rezultatom

Piše Slaven Alfirević
15. prosinca 2023. - 21:30

Priča je neobična, sad je to dopušteno, jer padaju granice, ali nekoć je bilo nezamislivo, na primjer u Italiji... Pamtimo kad je Marcello Lippi bio smijenjen, početkom jeseni 2000., otišao je nakon prvog kola kao trener milanskog Intera; upao je u svađu s igračima i gazdom poslije čega više nije bilo povratka.

Na njegovo mjesto došao je Marco Tardelli, a nakon te smjene na klupi milanskih „crno-plavih” cijelu je sezonu Lippi plandovao. Sjedio je skrštenih ruku dok se dogodine tek nije vratio u Juventus. Preskakati iz kluba u klub, barem što se tiče Italije, nije bilo dopušteno usred utrke...

E sad, evo o čemu se radi. Naime, u nas tako nije i Sergej Jakirović i Mislav Karoglan baš pišu povijest. Podatak je za rubriku „vjerovali ili ne”, ljuti akteri hrvatskog derbija u nedjelju sastali su se već u ovom prvenstvu, u trećem kolu!

Ali ne, nisu igrali Dinamo – Hajduk. Našli su se sučelice jedan drugome u srazu Rijeka – Istra 1961 na Rujevici, Jakirović za kormilom Rijeke, a Karoglan Istre i ostalo je – 6:0. Za Rijeku.

image
Damir Škomrlj/Cropix

Jakirović je, dakle, ove sezone već svladao Karoglana i to sa 6:0, kao da su tenis igrali, nabio mu je „kvrgu”. Šalili su se Riječani kako su u derbiju Učke ili kako talijanska manjina na Kvarneru voli reći „derbi della Učka”, naziv Istre redefinirali u Istra 196 – 0...

Bilo je ljeto, početak kolovoza, a četiri mjeseca kasnije evo aktera u sasvim drugačijim ulogama.

Odmah poslije tog rezultata španjolske vlasnike Istre šćepala je nervoza i Karoglanu su otkazali povjerenje. Nije ih bilo briga što je kod Lokomotive odigrao 1:1, nego što su mu Dinamo (0:3), pa Rijeka (0:6) potom u dva susreta utrpali ukupno devet komada.

Karoglan je ostao „na suvo”, vratio se u Split, a Jakirović je pak svojim putem nedugo zatim pozvan u pomoć u Dinamo. U Maksimiru su, naime, otkazali Igoru Bišćanu.

Jakirović je doslovce preko jutra, iz etera Radio Rijeke već popodne postao novi trener Dinama! Kako se pak Karoglan kasnije našao za kormilom Hajduka, nakon smjene Ivana Leke, ne treba ponavljati.

Sve se to već zna, ali zanimljivo nam je istaknuti kako su sad akteri najvećeg derbija već imali bliski susret ove sezone, Rijeka – Istra 6:0.

Poraz 0:6 nije samo „specijalitet” Karoglana. Jakirović je kao trener Gorice istim rezultatom poražen u Poljudu od Hajduka, od trenera Igora Tudora, tog 22. veljače 2020. godine, kad su u dresu Gorice suigrači bili Dario Špikić i Anthony Kalik, a za Hajduk su zabili Caktaš (2), Jairo (2), Kreković i Eduok! Jakirović je tada odmah smijenjen u Gorici, nakon 616 dana i 61 utakmice, smijenio ga je – Mindaugas Nikoličius, sportski direktor Gorice, a naslijedio ga Valdas Dambrauskas što ga je u Goricu hitno iz Litve doveo osebujni naš Mr. Football! Sve je tako čudesno povezano, isprepleteno!

image
Damir Škomrlj/Cropix

A kako će sad ostati Dinamo – Hajduk? Novi sudar Jakirovića i Karoglana? Mislav sigurno sanja revanš, a možda je podsvjesno čak zahvalan Jakiroviću jer da nije bilo tih 6:0, možda bi još bio u Istri, a tko zna tko bi vodio Hajduk prema zacrtanoj tituli prvaka. Zašto zacrtanoj? Pa zato što je „titula, a ne fritula” sveti klupski projekt ove sezone u Poljudu...

Kad već spominjemo te 6:0 rezultate, to je ujedno i ishod najveće pobjede Hajduka nad Dinamom svih vremena, bilo je to 3. travnja 1955. i to baš u Maksimiru, Hajduk je te godine postao prvak.

Za Jakirovića i Karoglana veže se još jedna zanimljivost, obojica se vode kao treneri – iz Bosne i Hercegovine. Tako ih naime titulira internet stranica Rezultati.com. Jakirović je rodom iz Mostara, to nije sporno, a Karoglanu su zakačili BiH zastavu jer je Hajdukov trener odigrao nekoliko utakmica u dresu „do 21” reprezentacije naših susjeda. Kad je igrao za Široki Brijeg i Zrinjski dobio je i BiH putovnicu i poziv u njihovu reprezentaciju, tada je mladu selekciju Bosne i Hercegovine vodio danas 85-godišnji Drago Mišo Smajlović, legendarni suradnik Ivice Osima i Karoglan je odigrao nekoliko susreta za mlade „zmajeve”.

Eto zbog čega obojica na „sajtovima” nose „be-ha” predznak. Jakirović je inače stariji, pet i pol godina, za koji dan, 23. prosinca imat će 47. rođendan, a Karoglan je u travnju napunio 41, Mislav je inače rođen u Imotskome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:07