StoryEditor
Hajdukod 20.10 sati

Hoće li Bijelima protiv Siksa biti šesta sreća? Hajduk zadnjih pet puta nije slavio protiv Gorice, sad ih prvi put na Poljud dovodi Oreščanin

12. svibnja 2021. - 14:53
Ronald Goršić/Cropix

Kako preko Gorice? Pet puta zaredom Hajduk nije svladao momčad koju je ukomponirao Mindaugas Nikoličius, današnji sportski direktor “bijelih”, od lanjskog proljeća kad je bilo 6:0 u Poljudu, idućih pet nije bilo pobjede.

Dapače, danas je Gorica, nakon što je trenersku palicu preuzeo bivši trener Hajduka Siniša Oreščanin svejedno zadržala treću poziciju i na pragu je ulaska u Europu, dok se Hajduk upinje da u zadnji čas preskoči – Rijeku. Gorica mu je praktično nedostižna. Ali, pobjeda protiv Gorice pomogla bi da dođe do europski vrijedne četvrte pozicije.

Hajduk će u trenutku susreta s Goricom već znati kako je Rijeka prošla, je li prosula još barem dva boda što će također determinirati taktiku.

Hajduk je u problemu utoliko što nema Stefana Simića, iskusnog stopera i zapovjednika obrane koji s poletnim Marijom Vuškovićem predstavlja vrlo dobar par. Nevolja je što su alternativni zvonici Kristian Dimitrov i Nihad Mujakić izvan stroja, ozlijeđenih mišića, pa premda je postojala nada da bi Dimitrov možda mogao, tanka su to nadanja.

Logičnije je da se obrana pokrpa zdravim igračima, sposobnim, pa sad koga stavit uz Vuškovića? Već je viđena kombinacija da Todorović pređe na stopera, a na desnom beku da se pojavi Jairo pa je ta mogućnost živa i danas. Vraćati pak u obranu Jurića ili pak stavljati mladog Ševelja čini se previše riskantno. S Jurićem bi oslabio vezni red, a Ševelj (nastupio je u Koprivnici) je neiskusan.

Što se tiče napadačkog segmenta, ostaje dvojba koliko će minuta trener Tramezzani pokloniti Ljubičiću. Narod bi svoga Ljubu, ali tu je i Turčin Umut koji se oporavio.

Zaživjela je suradnja Livaje i mladog Biuka, tandem se pokazuje ubojitim. Biuk ima odličan učinak, sad je isposlovao penal u Varaždinu. Prethodio je dalekometni nabačaj Todorovića s desne strane, to je akcija koju “bijeli” učestalo forsiraju, da Todorović zdesna prebacuje težište igre na lijevo...

U Gorici je Hajduku crna mačka Kristian Lovrić, u najmanju ruku trebao bi biti na klupi. Lovrić je bio dugo ozlijeđen, nastradala mu je hrskavica desnog koljena, ali nije htio na operaciju, nego se injekcijama liječio ne bi li se brže oporavio i kandidirao izborniku Zlatku Daliću, to što ima 26 mjesta za Euro budi mu ambiciju.

I  Livaja sigurno reflektira na tu poziciju, pa je ovo i novi ogled dvojice kandidata za Dalićev popis. Lovrić navodno cilja idući meč protiv Dinama, kad bi Gorica htjela proslaviti svoj povijesni doseg, plasman u Europu, ali da Hajduk vidi Kristiana makar na klupi Gorice, već bi se neugodno osjećao.

Vidjeti opet Siksa (Oreščanina, op. a.) u Poljudu mnogima će biti drago zbog njegova učenja baluna, a drugi će se sjetiti – Gzire. Eliminacije od Maltežana. To je tako, čaša je do pola puna ili pak prazna.

Tramezzani s Hajdukove strane, mister 1:0, sigurno bi opet potpisao takvu pobjedu svoje momčadi, po osmi put ovog proljeća, pa neka se navijači uz male ekrane osjećaju kao da su na zubarskoj stolici.

Netko reče, ozbiljan nogomet je ružan nogomet, a i danas se Hajduku više od ljepote baluna računa - rezultat.

Je li Hajduku s Goricom tek šesta – sreća?

image
Mogući sastavi
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 17:26