StoryEditor
Hajdukosvrt na utakmicu

Glatka, okrugla pobjeda i dobra igra Hajduka: nakon što je briljantni Ljubičić napunio Tobol(ac), prolaz je sasvim blizu

23. srpnja 2021. - 22:14

Glatka, okrugla pobjeda i dobra igra Hajduka, te odličan rezultat pred revanš, 2:0 protiv Tobola. San ljetne noći.

Marin Ljubičić je naplatio dug, ako je to bio dug, od promašene prilike protiv Lokomotive u zadnjoj sekundi; sad je zabio dva gola i podsjetio nas da smo ne tako davno zavapili “ne zatvarajte vrata Marinu”, aludirajući na pretjeranu želju u Poljudu da se pojačavaju napadačima. A imaju darovitog Marina.

No, Ljubičić izvire, nadire, bravo za Jensa Gustafssona, kad je ostao bez Biuka, stavio je Ljubičića, a Mlakara pogurnuo sasvim lijevo.

Ljubičić je uzvratio s dva pogotka, oduševio splitsku publiku koja mu je dugo, dugo pljeskala kad je bio zamijenjen u 62. minuti, priredila prave ovacije....

Značajna je ovo pobjeda Hajduka, k tome povratak publike (11141, kažu službeno), navijali su i guštali i bez baklji, bila je to europska večer “bijelih” na visokoj razini. Poslije tako dugo vremena...

Hajduka smo najčešće vidjeli u postavi 4 – 4 – 1 – 1 , srednji red bi se formirao u liniji zdesna na lijevo Sahiti, Vuković, Krovinović, Mlakar i to je bila pomalo neobična formacija, uvjetovana izostankom Biuka.

Onda je do njih bio Ljubičić, pa najistureniji Livaja, jer Marko uživa tu privilegiju lutalice koji baš i nema obavezu da se pretjerano vraća prema obrani i troši na tzv. obaveznu igru, ali je svojom lucidnošću držao luč i stalno obasjavao igru Hajduka. Marin i Marko mijenjali su mjesta...

Pogoci su posebno zanimljiv segment igre “bijelih”, prvi se dogodio iz Ljubičićeve mladenačke upornosti i želje, uz Vukovićevo taktičko pokrivanje i pritisak na protivnika, pa su obojica zajednički iskopala balun iz Tobola u opasnoj zoni. Oteta lopta je najopasnija kad se brzo odigra. Akciji se priključio Sahiti, nastavio igru, a u završnici Ljubičić je stigao i zabiti. Osvojio balun i u završetku blic-akcije i zabio. Sjajno. Tako su “bijeli” dali i drugi gol protiv Lokomotive... Nije to slučajno.

A slično je upao i drugi gol, u dva-tri poteza, novi pogodak Ljubičića, momak je kao kobra u šesnaestercu, reakcija iz prve, bez puno mislit’, bez štopavanja i namištanja, sve to s njim izgleda lako, a nije to samo puko poentiranje... Uglavnom, duga lopta Simića iz obrane, opet blic preformacija, poveo je Vuković, dodao desno Lovrencsicsu koji je odmjereno uposlio na drugu vratnicu u prazan prostor Ljubičiću koji je osjetio gdje treba utrčavati.

Ovaj Grego bolji je i od Vršajevića, otelo se kolegama, neodoljivo Mađar podsjeća na tog “be ha” reprezentativca, Avdija je na sličan način špartao Poljudom po desnoj strani.

Sad je to u šah-partiji 2:0 za Hajduk. A kad je nakon Ljubičića izašao i Krovinović opet se dug, topao pljesak razlijegao stadionom, navijači su bili oduševljeni, Filip je pokazao dobru tehniku i da će bit pravo pojačanja, to se odmah prepozna...

Niz dobrih igrača sad stanuje u Poljudu, sezona je puna obećanja. 

Želimo reći i to da se Hajduk postavio mudro. Svakako ofenzivno, ali ne pod svaku cijenu da srlja. Znao je pričekati da se protivnik rasporedi, pa im onda nastojao brzo oduzeti loptu.

To je neka nova finesa u igri Jensa Gustafssona, rekli bismo dobrodošla novost i najava da bi njegov Hajduk mogao biti taktički raznovrstan.

Publika nadasve zadovoljna, a golovi Ljubičića kao šlag na torti pred putovanje u Kazahstan.

Kazahstanci su pali bez ispaljenog metka. To je fakat.

Treba uvijek opreza i ozbiljnosti, ali - 2:0 je velika prednost!

I što nas priječi da odmah kažemo „dajte nam tu Žilinu”!?

item - id = 1114887
related id = 0 -> 1128025
related id = 1 -> 1128007
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 05:01