StoryEditorOCM
HajdukNovi pokušaj

Evo što Hajduk čeka u Europi: revolucija i u ‘Ligi prvaka za siromašne‘, ima novi format i donosi više novca

Piše Frane Vulas
13. travnja 2024. - 12:13

Tri uzastopna ligaška poraza Hajduka, uz eliminaciju iz kupa od Dinama, riješili su po svemu sudeći sve dileme oko Hajdukove sezone. Nije još i matematički, ali ako se ne dogodi čudo, preostalih sedam kola SuperSport HNL-za ‘bijele‘ će biti više-manje tek odrađivanje posla. Vjerojatno je momčad s Poljuda ‘betonirana‘ na trećem mjestu. Hajduk je velikih deset bodova iza lidera Rijeke, a pet iza drugoplasiranog Dinama pri čemu su ‘modri‘ odigrali susret manje. A četvrtom Osijeku Hajduk bježi ogromnih 13 bodova. Dakle, ne može sastav novog trenera Jure Ivankovića ni gore ni dolje. Odnosno može, ali jako teško.

Rasplinuli su se na Poljudu snovi o osvajanju naslova i kvalifikacijama Lige prvaka koja se od iduće sezone igra u novom formatu i s povećanim nagradnim fondom. Ta treća pozicija Hajduku donosi opet kvalifikacije Konferencijske lige. Ako ostane na trećem mjestu ljestvice, u njih bi se Hajduk uključio od drugog pretkola Glavnog puta (postoji i Put prvaka). Dakle, dug put očekuje ‘bijele‘ do željene grupne faze, odnosno od ove sezone lige, prvenstva jer i Konferencijska liga će doživjeti remont sličan onom u LP. A na putu do ligaške faze trebat će čak tri kluba eliminirati.

Hrvatski prvak imat će privilegiju da ima ‘padobran‘. Čak i u slučaju dvije europske eliminacije u kvalifikacijama, moći će izboriti ligašku fazu europskih kupova kroz Konferencijsku ligu. Eliminacija u LP vodi u kvalifikacije Europske lige, eliminacija u kvalifikacijama EL u KL. Sve kroz Put prvaka. Baš kao što je to uspjelo Dinamu u aktualnoj sezoni. Izbacivanjem Astane osigurao je KL, a iz LP je ispao od AEK-a, iz EL od Sparte Prag.

image
Jakov Prkić/Cropix

Otegotna okolnost Hajduku je i jako skromni klupski koeficijent, baš kao i svakog ljeta. Zbog toga je klub s Poljuda osuđen na status nenositelja, pogotovo u kasnijoj fazi kvalifikacija, ako je dočeka. U drugoj rundi kvalifikacija još bi Hajduk i mogao biti nositelj, tu je negdje na rubu. A ako prođe prvu prepreku, po svemu kasnije više neće biti nositelj. To donosi atraktivnije, ali teške protivnike.

Prije Europa nego HNL

Treće mjesto znači da bi se u tom scenariju, u drugom pretkolu KL, Hajduk natjecao već 25. srpnja i 1. kolovoza. Ždrijeb drugog pretkola zakazan je za 19. lipnja. Za usporedbu, nova sezona SuperSport HNL-a kreće nešto kasnije nego prethodnih godina, tek u petak 2. kolovoza (aktualna je počela 21. srpnja). Dakle, do početka HNL-a će Hajduk početi novu europsku avanturu, a ako odmah ispadne mogao bi je do početka domaćeg prvenstva i završiti. Aktualna sezona završit će 25. svibnja.

Od ove sezone i Konferencijska liga igrat će se u novom formatu, po tzv. ‘švicarskom sustavu‘. Slične promjene doživjela je kao i LP. Nakon ukupno četiri kruga kvalifikacija ukupno 36 momčadi naći će se u istom ligaškom natjecanju. Dosad se u grupnoj fazi KL natjecalo samo 32 momčadi podijeljenih u osam skupina.

image
Jakov Prkić/Cropix

Svaka momčad u toj ligaškoj fazi odigrat će po šest utakmica, tri domaće i tri gostujuće (s različitim protivnicima). Osam najboljih momčadi od tih 36 plasirat će se direktno u osminu finala, a one plasirane od 9. do 24. mjesta u play offu će razigravati, odlučivati o još osam mjesta. Od osmine finala igrat će se klasično na ispadanje. Za razliku od KL, u EL isto će se natjecati 36 momčadi po ligaškom sustavu, ali će kao i u LP igrati po osam susreta. S obzirom da je većina liga još jako daleko od svojih završetaka, teško je već sada nagađati tko su potencijalni protivnici Hajduka, ako uopće ostane na trećem mjestu.

LP za siromašne

Novi format KL trebao bi donijeti i nešto veće prihode klubovima od dosadašnjih, ali čekaju se još službene cifre. Međutim, i dosad je bio ogroman nesrazmjer zarada klubova u LP u odnosu na EL i KL. Više su dosad zarađivali klubovi koji su ušli u grupu LP (15,64 milijuna eura), nego ukupno osvajači KL (oko 15 milijuna eura)! Konferencijska liga je Liga prvaka za siromašne. Dosad je eliminacija u drugom krugu kvalifikacija KL klubovima donosila 350 tisuća eura, u trećem krugu 550 tisuća, u play offu 750 tisuća, a ulazak u grupnu fazu donosio je 2,94 milijuna eura.

Ligaška faza europskih natjecanja Hajduku je vrlo bitna, ne samo iz rezultatskih razloga. U financijskom smislu i plasman u Konferencijsku ligu klubu može osigurati kisik.

image
Ante Čizmić/Cropix

Još na počecima svog mandata predsjednik Uprave Lukša Jakobušić, sada već bivši čelni čovjek kluba, naglašavao je:

- Trebaju nam dvije grupne faze Europe da bi se klub stabilizirao.

U međuvremenu je budžet kluba osjetno porastao, a grupne faze nisu bile izborene. Dogodio se Tobol, potom Villarreal, a zatim i PAOK. Na skupštini Hajduka krajem prošle godine predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Aljoša Pavelin je također govorio o potrebi da se konačno uđe u Europu.

- Odmah bih potpisao da umjesto naslova prvaka uđemo u grupnu fazu Lige prvaka... Jedini način da financije kontinuirano održavamo je da kontinuiramo igramo Europsku ligu – govorio je tada Pavelin.

Posljednji put je Hajduk grupnu fazu nekog od europskih kupova igrao u sezoni 2010/11, skupinu EL.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:39