StoryEditorOCM
HajdukMilijuna ka u priči

Braća Vušković pomogli su Hajduku kao nitko prije njih, a evo kako bi Luka mogao pogurati Bijele prema tituli

Piše Ivan Renić
25. rujna 2023. - 19:13

Izvijestili smo o iznosu od 11 milijuna eura, dok na Transfermarktu piše 13.8. Nema veze, milijun, dva gore – dolje. Poanta je ista. Braća Vušković, Mario i Luka, Hajduku su donijeli 18 milijuna eura! E, to se zove pomoć klubu. Napunili su klupsku blagajnu kao nitko prije njih. Svi Vuškini milijuni...

Stariji brat, Mario, koji i dalje muku muči kako bi se oslobodio optužbi za doping, prvi se otisnuo s Poljuda. Bilo je to u kolovozu 2021. godine. Njemački HSV silno ga je htio vidjeti u svojim redovima. Dopale su im se njegove igre u bijelom dresu. Stasiti stoper bio je srce Hajdukove obrane.

Prvo je u Hamburger otišao na posudbu za koju su platili 1.2 milijuna. Potvrda njegove kvalitete stigla je godinu kasnije kada je klub iz Hamburga kupio Vuškovića, a Hajduku su pripala još tri milijuna eura. Dakle, po Transfermarktu, ukupno 4.2 milijuna sjelo je na račun Bijelih.

image
Tom Dubravec/Cropix

Još se razvija

Lijepa je to svota bila. Za Hajduk velika i značajna. Sve dok se nije pojavio mlađi mu brat Luka. Odjednom je to postalo malo. Luka je etiketiran kao svjetski talent. I on je stoper, kao i Mario. Visok, jak, snažan. A tek mu je 16 godina. Fizičkom konstitucijom podsjeća na prekaljenog braniča u kasnim dvadesetima, u naponu snage i iskustva.

No, Luka se još razvija. A koji mu je domet? Samo je nebo granica ako pitate svjetske nogometne stručnjake. Razvijat će se još, itekako, u nogometnom, ali i fizičkom smislu. Ne čudi, stoga, što se sva sila skauta najpoznatijih europskih klubova slila na Poljud kako bi „povirili” kako to Luka igra. Manchester City, PSG, Chelsea... Tri su imena koja su se vrtjela oko Vuškovića mlađeg.

Pogotovo se „rat” vodio između prva dva. Vaga bi čas pokazivala na stranu Cityja, čas na stranu PSG-a. Amo – tamo. U jednom trenutku činilo se kako je prelazak u Pariz skoro gotovo stvar. Neki su nogometni insajderi već bili izvijestili o tome. Ali od Luke u Parizu na koncu nije bilo ništa jer se u priču uključio Tottenham.

image
Tom Dubravec/Cropix

Novi poklon

I to ne baš od jučer. Posao se dugo kuhao van pogleda javnosti. Tek nedavno je isplivalo ime Spursa i njihova želja da Luku vide u bijelom dresu. Ali onom londonskom. Teški su se pregovori vodili s njihovim predsjednikom Danielom Levyjem koji je na glasu kao tvrd, nepopustljiv pregovarač. No, takvi su, čini se, bili i u Hajduku. Konačna „presuda” je da su za Vuškovića, po Transfermarktu, dobili 13.8 milijuna eura.

Ponovimo, dva su brata Vuškovića Hajduku donijela 18 milijuna eura! A transfer Luke u Tottenham Bijelima je možda donio još nešto – povratak Ivana Perišića. Dugo se već šuška o njegovom povratku na zimu. A kada se hajdučka delegacija već našla u Londonu na razgovorima, ne vjerujemo da nije bilo riječi i o Perišiću. Korist od Lukinog transfera tako bi mogla biti dvostruka. I novac i oružje za juriš na titulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:43