StoryEditorOCM

Problemi Dinama: Došao je kao veliko pojačanje, ali kapetan Ademi dosad ne radi prevagu na terenu

Piše Mladen Bariša/SN
14. studenog 2023. - 18:31

Sredinom studenoga Dinamo u HNL-u zaostaje devet bodova za vodećim Hajdukom (no, ima dvije utakmice manje), a vodi i borbu (s Astanom i Ballkanijem) za drugu poziciju C skupine Konferencijske lige. To su činjenice.

Aktualna stvarnost maksimirskog kluba u velikom je raskoraku s ambicijama. Brojne analize traže razumna objašnjenja takvom rezultatskom podbačaju. Najčešće se kao razlog navodi limitiranost igračkog kadra. Na udaru kritika je i stručni stožer zbog čestih "lutanja" u definiranju standardne momčadi. Ozbiljan problem Dinama je i disfunkcionalnost u organizaciji i ustrojstvu kluba. Neshvatljivo je da maksimirski klub nema čovjeka koji skrbi o sportskoj i transfernoj politici...

Iako se nelogičnosti i loše prosudbe mogu konstatirati na svim razinama, uvijek su najizloženiji "neposredni proizvođači", odnosno - igrači na terenu. Gotovo da nema nogometaša Dinama koji u medijima nije istrpio određenu dozu kritika. Postoji, međutim, jedan igrač, koji je i za kritičare - tabu tema.

Radi se o kapetanu Arijanu Ademiju, pišu Sportske novosti.

Kada se 8. rujna Ademi vratio iz Kine i potpisao trogodišnji ugovor s Dinamom, većina je maksimirskih kroničara ustvrdila kako je posrijedi najveće ovoljetno pojačanje "modrih". No, dojam je kako se u protekla dva mjeseca Ademi još nije sasvim "aklimatizirao".

U nedjelju je, na Rujevici, kapetan Dinama prvi put "u novom mandatu" odigrao svih 90 minuta. Novinska su izvješća puno bolje ocijenila Ademijevu izvedbu od, primjerice, platforme Sofascore, gdje je uz Theophilea, kapetan "modrih" bio najslabije ocijenjeni igrač (6,4). Subjektivno, Ademi je protiv Rijeke odigrao korektnu utakmicu. Inicirao je akciju (oduzimanjem lopte na sredini terena) iz koje je Dinamo postigao vodeći pogodak, za 1-0. No, da je Ademi daleko od željene forme ukazala je situacija iz 14. minute utakmice. Udaljen svega pet metara od riječkih vratiju kapetan Dinama nije uspio loptu ugurati u protivničku mrežu.

Zbog zakasnjelog potpisa (uslijed otezanja kineske strane pri raskidu ugovora) Ademi nije na popisu prijavljenih igrača Dinama za Konferencijsku ligu. Dakle, najveći "kapitalac" ljetnog prijelaznog roka osuđen je na igranje tuzemnih utakmica. Dosad je ostvario devet nastupa, osam prvenstvenih i jedan u Kupu (protiv Ponikvi). No, samo je četiri puta Ademi bio u početnom sastavu Dinamove momčadi.

U dvije prigode odigrao je iznadprosječno: protiv Gorice (1-2), kada je jedini put bio i strijelcem, te protiv Lokomotive (2-1), premda nije sudjelovao u velikom preokretu (dva gola u sudačkoj nadoknadi), jer je netom prije napustio teren.

Šturi CV ovosezonskih nastupa Arijana Ademija za Dinamo sugerira zaključak: igrač, koji je 30. ožujka napustio Maksimir, i ovaj, koji se pet mjeseci kasnije vratio, nemaju puno toga zajedničkog. I iz rezultata "modrih" posve je razvidno: ovaj Ademi ne radi prevagu na terenu!

S obzirom na promptni povratak iz Kine, mnogima je nejasno - zašto je Ademi uopće odlazio iz Dinama? Odgovor je jednostavan: igrač je želio otići, a klub mu nije stvarao probleme. Zbog minulih zasluga Dinamo je za Ademija, na ime odštete, uprihodio svega 500.000 eura (iako je u trenutku odlaska igrač bio procijenjen na četiri milijuna). Za kineskog poslodavca (Guoan) Ademi je odigrao prošle sezone 19 utakmica (zabio je dva gola, uz tri asistencije). Ali, u posljednjih pet utakmica participirao je svega 23 minute. Stoga je ideju o povratku u Dinamo dočekao kao nebesku providnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:15