StoryEditorOCM
Domaći nogometzahtijevaju odgovor

Cirkus oko licenci se nastavlja, nakon Unešića i Sinj je na nogama, iz Junaka kažu: ‘HNS krši vlastite propise!‘

Piše Sport SD
3. lipnja 2023. - 17:45

Nakon što je Zagora iz Unešića izrazila sumnju da HNS favorizira NK Zadar zbog nedavnih informacija o novim investitorima kluba, oglasio se i nogometni klub Junak iz Sinja, priopćenje prenosimo u cijelosti...

Dalmatinski klub objavio da tuži HNS. Savez demantirao: ‘Odbacujemo optužbe, sve je čisto‘

‘Poštovani, temeljem objave Priopćenja natjecateljske komisije HNS-a u kojoj su navedene određene tvrdnje direktno vezane uz postupak licenciranja, nogometni klub Junak dužan je reagirati novim priopćenjem kako bi javnost bila upoznata sa stvarnim stanjem vezanim za 3. NL Jug i pravnu pozadinu licenciranja.

‘Pravilo tri godine‘ uvedeno je radi odvraćanja od zlonamjernih financijskih ponašanja, radi zaštite klubova vjerovnika, te u cilju očuvanja integriteta UEFA-inih natjecanja i natjecanja HNS-a, sprečavajući tako neprimjereno stjecanje sportske prednosti - stoji u UEFA-inom, ali i HNS-ovom obrazloženju ovog pravila. HNK Zadar je osnovan 15.12. 2019. godine te se u sezoni 20/21 natjecao u Prvoj ŽNL koja nije pod ingerencijom HNS-a. U sezonama 21/22 i 22/23 sudjelovali su u natjecanjima pod organizacijom HNS-a te time nemaju ispunjen uvjet trogodišnjeg nastupa. Otvaranje novog kluba radi brisanja dugova je najlakši način izbjegavanja odgovornosti, a pozivanje na veliku prošlost nema smisla - jer HNK Zadar je klub star svega nekoliko godina.

Cirkularno pismo broj 92 poslano 17.03.2023. godine jasno navodi kako se propis odnosi na Licenciranje klubova ZA natjecateljsku godinu 2023./24., a ne U natjecateljskoj godini 2023./24. Riječ je o najnovijim informacijama i objašnjenjima vezanim za licecniranje za Drugu NL. Izuzetak od ovog pravila je samo ženski nogomet što je vidljivo u obrazloženju HNS-a vezanom za ovo pravilo. Dvostruka interpretacija pravila sasvim je jasna i očigledna iz navedenog.

Članak 13 jasno navodi: Tražitelj licence može biti samo nogometni klub koji je kao pravna osoba u potpunosti odgovoran za nogometnu ekipu koja sudjeluje u međunarodnim klupskim natjecanjima i natjecanjima HNS-a, te koji je na početku licencirane natjecateljske godine NAJMANJE tri natjecateljske godine registrirani član nadležnog županijskog noogmetnog saveza i posredni član HNS-a te je TRI UZASTOPNE natjecateljske godine koje prethode početku licencirane natjecateljske godine sudjelovao u SLUŽBENIM natjecanjima HNS-a.

HNS ne poštivajući UEFA-ina pravila staje na stranu ugroze integriteta natjecanja i time krši pravilnike UEFA-e. Pogoduje se klubu koji nema osnovni uvjet za nastup u kvalifikacijama kako bi investitori koji ulaze u Zadar mogli što lakše odraditi svoj posao, a sve preko leđa propisanih pravila i integriteta natjecanja zaobilažeći čak i pravilnike UEFE.

Budući da je HNS odlučio dvosmisleno krojiti pravilnike i kroz objašnjenja izmjenjivati informacije, a sve u svrhu višeznačnog određivanja jedne te iste stvari NK Junak Sinj od saveza i dalje očekuje poziv u viši rang kao najbolje plasirani klub koji zadovoljava apsolutno sve propisane uvjete sukladne svim pravilnicima HNS-a (u obje interpretacije) i nadležnog tijela UEFE.

Članak 13 Statuta HNS-a jasno navodi kako natjecateljska godina počinje 01.07., a pravilnik je donesen 02.08., odnosno u vrijeme aktualne sezone. Također, HNS se obvezao poštivati naputke i pravilnike UEFE te je dužan poštivati ‘Pravilo tri godine‘. HNS krši vlastiti statut, vlastite pravilnike i pravilnike UEFE, a posljedično i zakonske odredbe.

Ukoliko se pravilnici i dostavljena cirkularna pisma te pojašnjenja pravilnika ne namjeravaju poštivati, svrha licenciranja je isključivo pogodovanje određenim klubovima ako i kada je to potrebno. Stoga, kada su pravilnici već krojeni u dvostrukoj interpretaciji, NK Junak Sinj u slučaju izuzeća akata HNS-a podržava NK Zagoru kao prvoplasiranu ekipu u nastupu u kvalifikacijama. Ako se pravila ipak planiraju poštivati, onda je stvar jednostavna - u kvalifikacije ide NK Junak Sinj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:13