StoryEditorOCM
Splitaroma dalmacije

Turisti i domaći guštali na Štorijama o’ spize na Peškariji: ‘Ovo je za prste polizat!‘

Piše PROMO
21. listopada 2023. - 09:19

Program Štorija o‘ spize počeo je jučer u 18 sati na Peškariji. Mnoštvo domaćih i turista ulazili su na Peškariju kako bi probali specijalitete iz Trogira, Kaštela, Solina i Omiša - poljički soparnik, solinske tripice, kaštelansku sipu i bob, trogirske rafiole i kaštelanska vina. Na Peškariji su se izmjenjivali posjetitelji koji su oduševljeni dalmatinskom hranom i pićem, ali i manifestacijom. 

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Trogirani, Kaštelani, Solinjani i Omišani ispunili su Peškariju aromama tradicionalne dalmatinske spize, kako bi Splićanima i njihovim gostima prezentirali najsjajnije bisere svoje kužine.

Kaštelansku eno-gastronomsku ponudu predstavila je Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj, s različitim slanim i slatkim zalogajima, pučki kuhar Željko Buotić Leše te lokalni vinari, a za glazbu su bili zaduženi Rovinježovi i Nedo Kovačev.

‘Mi smo donijeli naše poznato jelo sipu i bob. Imamo i feštu od boba početkom svibnja. Tu je i naš kaštelanski crljenak. Drago nam je da smo ovdje i da ne zaostajemo za Splitom i da svi vide da imaju što probati’ rekla nam je Nada Bilić iz Kaštela.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

‘Sipa i bob na kaštelanski način je naš specijalitet. Mi Kaštelani smo izmislili to jelo. Prvi put se kuvalo to u Kaštelima! Neka se malo Split i Kaštela povežu, tako da nam je drago da smo na ovoj manifestaciji.’ kaže nam kuhar Leše dok dijeli sipu i bob ‘šakom i kapom’.

Udruga Solinjani Splićane je počastila tripicama s krumpirom i tradicionalnim prženim bajamima, a građani su mogli probati i nezaobilazni soparnik, domaći med te vrhunska vina lokalnih OPG-ova uz nastup ženske klape Tamarin.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

‘U ovim tećama smo donili tripice jer su naši stari Solinjani to jeli. Inače imamo našu manifestaciju ‘Iz Solinskog lonca - što su jeli naši stari?‘ koja se održava pred blagdan Male Gospe koja prikazuje sva jela koja su jeli naši stari. Ovom smo prilikom izabrali tripice i donijeli smo da se zaslade svi i pržene bajame. U Solinu su tripice bile osnovna spiza. Ovo je fantastična ideja da se vidi šta se jelo u našoj županiji.’ rekla nam je Hela Milišić, predsjednica udruge Solinjani, a nadovezala se i Rosita Martić, iz klape Tamarin:

‘Priredili smo lipe dalmatinske pisme, da predstavimo Dalmaciju i solinski zavičaj. Tripice i klapska pisma se odlično ljube, za prste polizat.’ 

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Trogir su na Peškariji predstavljali autohtoni proizvođači maslinovih ulja i vina, uz tradicionalne rafiole.

Srednja strukovna škola Blaž Jurjev Trogiranin pokazala je umijeće u pripremi jela, dok je prezentaciju izvornih nošnji imao KUD Kvadrilja.

‘Mi imamo i magnete od rafiola koje naši učenici rade od starih testova tako da imaju posebnu težinu i vrijednost. Usitnimo stare testove, napravimo kašu od papira, dodamo malo drvofiksa i punimo u kalupe. Onda se ekološki suše na suncu, kada se osuše dodamo malo piture, malo cukra i pare ko pravi. Turist može otić s njima za uspomenu.’ rekla nam je Ivana Bilić iz OŠ Petar Berislavić u Trogiru. 

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Omišani su na manifestaciji Štorije o‘spize sudjelovali i prošle godine te poručuju kako su bili zadovoljni realizacijom.

‘Mi nudimo poljički soparnik, tradicionalno jelo Poljičke republike, jelo koje je sve popularnije u zadnje vrime. Nema ni pira, ni krštenja, ni krizme, ni sprovoda bez soparnika. Kupci nam kažu da je naš soparnik stvarno odličan. Nama kao OPG-u znači puno izaći na ovakvu manifestaciju, ovo je hvalevrijedno i dođe dobro našem poslu.’ kazao nam je Ivo Roguljić iz OPG-a Roguljić iz Kučina.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Omiš se predstavio i uz pjesmu ženske klape Mirabela, koja je jedan od zaštitnih znakova grada. 

Za mišljenje o Štoriji o‘ spize upitali smo i posjetitelje. Dražena iz Poljske već je peti put u Splitu kojeg obožava. Na Štoriji o‘ spize slučajno je završila i sa svom spizom je oduševljena, kaže nam. 

Našla se tu i cura iz Latvije koja je slučajno prolazila. Vidjela je znak od vina koje voli piti pa je navratila. Fantastično je, a naša vina su joj, kaže, jedna od najboljih. 

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

‘Slučajno smo nabasali ovdje, i jako nam se sviđa. Hrana i piće su odlični. Naprosto obožavamo ovo.’ rekli su nam Liz i Antonio iz Portugala. 

‘Ma fantastično nam je, famozno, baš je lipo, sve mi se sviđa! Za prste polizat’ kazala nam Splićanka Svjetlana. 

‘Savršeno nam je. Baš sam se najela. Treba više ovakvih događaja.’ kaže nam Jadranka iz Splita. 

Štorije o’ spize nastavljaju se manifestacijom "20 dana splitskih restorana" tijekom koje najbolji splitski ugostitelji građanima nude vrhunsku spizu po promotivnim cijenama. Popis restorana možete naći na stranicama Turističke zajednice Grada Splita.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:49