StoryEditorOCM
SplitNIJE NEGO...

Šuta demantira Puljkove optužbe na svoj račun: ‘On je politički lažov. Vodovod sam ostavio u plusu 13,5 milijuna eura‘

Piše Petra Klarić
4. prosinca 2023. - 15:01

Tomislav Šuta, splitski gradski vijećnik HDZ-a i bivši direktor Vodovoda i kanalizacije (ViK), na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo se na stanje u ViK-u, ali i na novi gradski proračun o kojem će se glasati na sljedećem gradskom vijeću.  

Demantirao je optužbe koje je Ivica Puljak u petak iznio na njegov račun, pozvao ga je da pokaže mrvu pristojnosti u političkoj igri i prizna da ništa nije napravio u tri godine svog mandata.  

- Ivica Puljak najnesposobniji je gradonačelnik u povijesti Grada Splita, sa svim svojim radom i postupanjem u posljednje tri godine pokazao je poprilično neznanje, ali i da je politički lažov - kazao je Šuta. 

Šuta tvrdi da je ponosan na razdoblje koje je proveo na čelu "Vodovoda i kanalizacije" jer je pet godina vodio firmu s najnižom cijenom u Hrvatskoj – iznosila je 1,53 eura po metru kubnom. Kako kaže, svih pet godina je poslovao s dobiti, a dodaje da to potvrđuju i izvješća. 

- Firmu sam preuzeo sa 16,7 milijuna kuna prenesenih gubitaka, uspio sam smanjiti gubitke za 12,18 milijuna kuna bez da sam podizao cijenu usluge. U tom periodu, unatoč svim izazovnim situacijama, "Vodovod" je kao firma imao najveće projekte u Republici Hrvatskoj. To je 400 milijuna eura ugovorenih projekta koji su sada u provedbi pa su njegove izjave o tome da se nije zakopala ni jedna lopata neistine – kazao je. 

Dodaje i da je u nasljedstvo ostavio više od 60 projekata s osiguranim sredstvima, a posebno je naglasio da je na računu firme pri svom odlasku ostavio 13,5 milijuna eura. 

- Kad sam prije četiri mjeseca otišao novom direktoru rekao sam koji se novi potezi trebaju povući, razlog zbog čega se određeni potezi nisu povukli treba tražiti od svih onih koji su odgovorni za rad "Vodovoda i kanalizacije" – otkrio je Šuta. 

Puljak znao za troškove

Puljak je Šutu optužio da je u vrijeme svog upravljanja Vodovodom akumulirao 12 milijuna eura nenaplaćenih potraživanja. Šuta pak tvrdi da je to obična laž. Po onome što kaže, u siječnju 2018. zateklo ga je 65,8 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, a u siječnju 2023. vidljivo je smanjenje za više od 10 milijuna kuna naplaćenih potraživanja. Što se tiče tekućih potraživanja u 2022. godini, Šuta kaže da je naplaćeno njih 99 posto.  

- Gradonačelnik je osoba koja ni u jednom trenutku nije sudjelovala u radu Skupštine i tamo šalje svoje izaslanike. Laž je da on o stanju u "Vodovodu" ništa nije znao, na skupštini na kojoj je usvojen Plan poslovanja za 2023. godinu je u njegovo ime bio Antonio Kuzmanić, tako da je bio upoznat sa svim troškovima koji su u njemu navedeni – nastavio je.  

image
Tom Dubravec/Cropix

Dodao je i da je na istoj sjednici predstavljeno i poskupljenje od 11 centi po metru kubnom za 2023. godinu. Ono što je iznenađujuće je, kaže, da nije iskomunicirano dodatno povećanje od 0,3 eura po metru kubnom. Smatra da je potrebno prezentirati zašto je trenutačni prijedlog povećanja cijene gotovo 250 posto veći od prethodnog. 

Skupa nova zaduženja 

Šuta je ovom prilikom komentirao i Prijedlog proračuna za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu. Kaže da će građani zbog novog zaduženja od 52 milijuna eura platiti “buletu” u iznosu od 100 milijuna eura. 

- Čovjek iz proračuna koji je predstavio nema ništa razvojno za ovaj grad. Sve se to temelji na neznanju, nesposobnosti i krivom pristupu. Revolucionarno je najavio nove četiri garaže i dva Park & Ride-a, ukupne vrijednosti oko 50 milijuna eura.

"Split parking" je osnovan da obavlja posao održavanja i izgradnje garaža, to nema veze s proračunom Grada Splita. Ovim potezom napravio je štetu od 10 milijuna eura jer je sve skupa prebacio na Grad, čemu taj potez bez jasnog obrazloženja? - zaključio je Šuta.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:49