StoryEditor
SplitAJMO, POMALO

Stresno je razdoblje za osnovce, započele su prijave za upise u srednje škole: Promislite i izaberite pravu!

Piše Ivica Marković
25. lipnja 2022. - 23:05

Koju srednju školu odabrati nakon završene osnovne škole, vrlo vjerojatno je prvi i najgori stres koji mogu doživjeti i proživjeti oni koji završavaju osmi razred. E taj stres za njih je započeo jučer, a puno će ga lakše proživjeti i preživjeti ukoliko se posavjetuju sa svojim starijim ukućanima, koji su odavno prolazili tu fazu. Doduše tada s fasciklama u ruci, obilazeći osobno škole. Sada je dovoljan klik mišem.

Proces upisa u srednje škole već je započeo pa svi oni koji su završili osmi razred od subote, 25. lipnja, do utorka, 28. lipnja, moraju izvršiti prijavu obrazovnog programa, odnosno odabrati programe i škole koje žele upisati po listi prioriteta.

Prijavu programa će izvršiti putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole preko web-stranice "www.upisi.hr".

image
Joško Ponoš/Cropix

Nakon isteka roka za žalbu, u subotu, 9. srpnja objavit će se konačne liste, pa će se od 11. do 13. srpnja u školi obaviti upis.

– Radi se o vrlo osjetljivom vremenu za mlade ljude koji se žele upisati u srednje škole. Mi smo za nešto više od 4600 učenika osmih razreda osigurali oko pet tisuća upisnih mjesta u 223 razredna odjela tako da svatko može pronaći svoje mjesto sukladno interesima. Svima onima koji se žele upisati u srednju školu savjetujem da realno planiraju, da se konzultiraju sa svojim roditeljima ili starijim članovima obitelji. Također neka saslušaju prijedloge starijih, ali i samostalno donesu odluku o tome u koju će se školu upisati – kratko nam je komentirao ovaj "stresni" postupak Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 04:34