StoryEditorOCM
SplitNema ozlijeđenih

Što je sa zagađenjem mora? O nesreći na Zapadnoj obali oglasilo se Ministarstvo, objavili i slike potopljene ‘Morske vile‘

Piše PSD
24. srpnja 2022. - 12:08

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poslalo je priopćenje vezano uz nesreću na Zapadnoj obali kad je izletnički brod noćas iza 2 sata udario u benzinsku postaju.

Nema ozlijeđenih prilikom udara izletničkog broda u obalu zapadne splitske obale.

U tijeku su aktivnosti na poziciji pomorske nesreće kako bi se more i morski okoliš osigurali od onečišćenja, ukoliko se dogodi istjecanje pogonskog goriva iz spremnika izletničkog broda, koji je potonuo na mjestu udara.

image
MMPI
image
MMPI

Prema dostupnim informacijama u okviru očevida, o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Split u tijeku su koordinirane spasilačke aktivnosti prema izletničkome brodu „Morska Vila“, dužine 21,6 metara u vlasništvu pravne osobe iz Republike Hrvatske, koji je jutros, 24. srpnja iza 2.00h pramcem udario u obalni zid Inine benzinske postaje, na splitskoj Zapadnoj obali.

Iz nadležnosti LK Split u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) na poziciju nesreće angažirani su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Split, čija pomorska jedinica je postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, kako bi prevenirali onečišćenje mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi istjecanje pogonskoga goriva iz brodskog spremnika.

image
MMPI
image
MMPI
image
MMPI

Na poziciji su angažirani ronioci radi provjere brodskog trupa ispod razine mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažirana tvrtka za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

Pregledom nadzornih kamera, administrativnim očevidom brodske dokumentacije te suradnjom sa policijskim službenicima Pomorske i aerodromske policije Split utvrđuje se točan broj osoba koji je boravio na brodu u trenutku nesreće, uključujući i posadu, kako bi se provjerilo jesu li poštovane ili prekršene sigurnosne odredbe propisane temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 14:58