StoryEditorOCM
SplitKOLEGE PO STRUCI

Pitali smo poznate splitske ugostitelje hoće li ući u fajt s ‘Noštromom‘ oko Peškarije, svi se slažu u jednom...

Piše Marin Prvan
22. lipnja 2023. - 08:54

Nakon što je odlučeno da će se (morati) provesti natječaj za uporabu Peškarije u privatno-ugostiteljske svrhe, vlasnik poznatog splitskog restorana Noštromo, Zlatko Marinović, je kazao da ne očekuje da će se na to itko prijaviti - osim njega.

- Nemam ništa protiv njih, ali ako su kolege, neće se javiti na natječaj. Nisam s njima o tome razgovarao. Mi smo prijatelji, a Corto Maltese me je već podržao. Njemu je neprihvatljivo da netko razmišlja o tome što ja radim već 10 - 15 godina. Od Puljića pokojnog pa nadalje, svi gradonačelnici... to smo praktički na ulici riješili. Tako sam riješio prošle godine i s ovom vlasti. To je išlo onda u nastavak. Oni drže pravila, ja to poštivam. I sve sam ispoštivao što smo se dogovorili – poručio je.

Stoga, upitali smo Marinovićeve kolege - jesu li kolege?

image

Nina i Zlatko Marinović i Lana Pavić
 

Duje Klarić/Cropix
image

Lana Pavić i Ivica Puljak

Duje Klarić/Cropix

- Neee, pa ne pada mi napamet prijavljivat se. Normalna je stvar da to dobije onaj ko je najbliži, šta mu je to najzgodnije i šta ima najbolje uvjete za to. To je, jasno, Noštromo. Meni samo nije jasno zašto su mu makli dosadašnji štekat. Po meni je to bila jedna lipa, uredna slika Splita po noći, koja je baš lipo figurala. Zašto se nije isto učinilo i konzervatorima... Ne znan - kaže Ivana Gamulin iz "Vile Spize".

- To što se uvodi nije komunalni red nego komunalni nered, od strane gomile avanturista koji će uskoro otići kako su i došli. Između njih i drugih stranaka je razlika samo u imenu, a rade po istoj špranci: laži-privari.

Naravno da Marinović jedini ima adekvatnu infrastrukturu za koristit Peškariju, a i godinama je tu. To nije sporno i zato se ja tu nemam šta javljat. Al mi se gadi kako se sad tu glumi neka velika demokracija, od strane ovih iz Banovine. Ovo kako i šta oni sad rade je umataju da ne rečen šta u celofan. Da ne govorin da se konzervatori koriste po potribi, kako im u kojem slučaju paše - govori nam Željko Alfirević, vlasnik nedavno okrnjenog "No Stressa" na Pjaci. 

image

Željko Alfirević

Duje Klarić/Cropix

- Nemamo nikakvih problema s tim da to dobije gospodin Marinović, on i njegov restoran su institucija splitske gastronomije. Oćemo mi aplicirat? Ma kakvi, ne možemo mi u istu rečenicu s njim... Nego, ono što nam smeta je nedosljednost gradske uprave i to šta govore jedno, a rade drugo.

Evo, nekidan kad su imali tu prezentaciju u Peškariji... To je bila, u punom smislu te riječi, elitistička večera. Jelo se šampjere i pilo skupo vino... A onda se prikazuju kao socijalno osjetljivi ljudi iz naroda... - ukazuju iz "MakeMake", acai&poke bara preko puta istočnog ulaza u ribarnicu.

- Jeste li vi ikad bili unutra? Jel vama to izgleda i miriše kao ugodno mjesto za večerat? Uz dužno poštovanje, nama baš i nije. Zato nećemo ni aplicirat. Uostalom, nama je dosta ovo što već imamo, ovaj naš prostorčić i četri stola vani. Dva su nam već makli, a sad čekamo oće li i ove ostale... Ako maknu, bogu fala... Za Peškariju, šta se nas tiče, najbolje da to naš susid dobije. Neka mu je sa srićon! - poželjela je Anita Bejo iz "Zlatne ribice", restorana tik do "Noštroma".

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Predsjednica Ceha ugostitelja pri HGK-u i vlasnica restorana "Dujkin dvor" Jelena Tabak je istaknula da bilo koja stvar koja se događa mimo standardne ponude nikada nije došla kao inicijativa Grada, Turističke zajednice niti neke gradske firme, već je uvijek privatnik taj koji nešto osmisli i onda ide tražiti način na koji to može provesti.

- Svi mi, kad imamo neku takvu ideju, dođemo gradskim službama i vidimo je li to uopće moguće. Naravno, pritom je nemoguće dobiti ekskluzivu, uvijek može uletiti netko sa boljom ponudom, na javnoj ponudi. Recimo, Daniell Nikolla je ima ideju za napravit advent na Cornaru, otišao s njom u Banovinu, da bi na kraju to dobio netko drugi, putem natječaja.

To šta Marinović poziva druge da se ne jave, to se da razumit jer netko tko osmisli neki program i manifestaciju radi jednog eura razlike može sve izgubiti, jer zakon poznaje samo tu razliku u ponudi u smislu većeg iznosa, a ne sadržaja i kvalitete. 

Uostalom, ne znam kome bi se uopće to dalo radit, a da nije tu blizu... Meni je osobno krivo šta taj ugostiteljski dio ne može radit u isto vrime ka i ribarnica... Šta po tome ne možemo biti ka, recimo, jedna Barcelona, pa da se može doć ili kupit kil srdela ili ih dat odma napravit. E, to bi bila prava stvar! 

image

Jelena Tabak

Božidar Vukčević/Cropix

Spomenuti Nikolla, vlasnik "Corto Maltesea", još jednog restorana u najbližem susjedstvu Peškarije, se prisjetio priče s adventom.

- Dosta smo naivno u to ušli, mislili smo da se neće niko drugi javit...  Na kraju smo za 14.000 kuna popušili advent i gledali kako neko drugi sprovodi našu ideju. Da van ne govorin koji smo dobar program imali, i to na pet punih stranica, a nisan baš siguran da su drugi mogli tome jednako kvalitetno parirati. Po tome ispada da je najbolje da svi prilože samo prazan papir sa cifron. Uvik će pobjedit onaj s najvećon lovon... Otad nema šanse da se javin na više na ijedan takvi natječaj... 

image

Danijel Nikolla

Saša Burić/Cropix

Ovaj ugostitelj postavlja i jedno pitanje za  koje kaže da nitko ne zna odgovor, a to je: Kad pojedinac dođe do ideje, jel triba ić na natječaj?

- To mi nema nikakve logike... Kad se grad siti, onda ok... Al šta kad pojedinac? Jel Ultra mora ić na natječaj za organizirat svoj festival? Koliko san ja svatija, "Noštromo" je doša do ideje, da oće oživit jedan objekt koji je u to vrijeme zatovoren.

Rezultat toga je otvoren objekt, jer se neko nečega sitija, Grad je istaknija uvjete i to je to. Zašto bi to moralo na natječaj? Da su "Parkovi i nasadi" bili ti koji su to osmislili, onda ok, razumin. Al ovako...

A da ne govorin i da gradska firma ima financijske koristi od nečega takvog... Mi se, naravno, nećemo javit. To je ideja kolege i glupo je da se mi javimo na to. Uostalom, i da nam je napeto nemamo kapacitet za odradit još nešto…

Eto, ispada da su kolege - kolege.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:04