StoryEditorOCM
SplitDI JE CRVENA VRPCA?

Milijunski splitski projekt zapeo na ključnom papiru, a otkrili smo da sve to ima veze s inspektorima i - klarisama!

Piše Sandi Vidulić
12. veljače 2024. - 07:42

Kako smo pisali, gradonačelnik Ivica Puljak donio je odluku da se osam djelatnika zaposli u Botaničkom vrtu. Već je odlučeno i da će njime upravljati Javna ustanova Park šuma Marjan. Nakon takvih vijesti očekivali smo da je već kupljena crvena vrpca koju će na odabrani dan presjeći gradonačelnik. A kad tamo....

Skoro godinu dana nakon što je građevinska inspekcija došla u Botanički vrt obaviti nadzor, još uvijek nema građevinske dozvole. Ovu informaciju smo provjerili u Državnom inspektoratu.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji iz Vašeg upita (k.č. 5377, 5382, 5384 i 5385, sve k.o. Split) te utvrdila da je bespravno izgrađeno/rekonstruirano bez izvršne, odnosno, pravomoćne građevinske dozvole više građevina. Nastavno na navedeno, građevinska inspekcija Državnog inspektorata poduzela je zakonom propisane mjere. Inspekcijski postupak je u tijeku - odgovorili su iz Državnog inspektorata.

image
Ante Čizmić/Cropix

Dodajmo da smo mjesec dana čekali ovaj odgovor, a dobili smo ga tek nakon što smo ponovili upit. Razlog zbog kojeg smo upitali što je građevinska inspekcija poduzela oko Botaničkog vrta bio je jer smo vidjeli na "Informacijskom sustavu prostornog uređenja" (ISPU) da još nije izdana građevinska dozvola.

Naime, tamo piše da je 2. kolovoza 2023. podnesen zahtjev, ali do danas nije dostavljena kompletna dokumentacija. Ukratko, više od pola godine nakon što su u kolovozu iz Državnog inspektorata objavili da je nakon provedenog inspekcijskog nadzora pokrenut upravni postupak protiv investitora, Botanički vrt je i dalje bespravan.

Zašto još nije izdana građevinska dozvola, upitali smo pročelnika za urbanizam Tea Vojkovića. Postoji li problem da se prema odredbama GUP-a koje su na snazi izda građevinska dozvola za ono što je izgrađeno na području Botaničkog vrta?

- Ne postoje prostorno-planske zapreke da se izda predmetna građevinska dozvola. U tijeku je završno "administrativno" uređivanje dokumentacije, pa odmah nakon što se otvorena pitanja urede, u najskorije vrijeme će se nastaviti zakonom propisane procesne radnje - odgovorio je Vojković.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Naravno, u mojoj poziciji ne smijem prejudicirati konačno rješenje, ali u ovom trenutku ne vidim razloga zašto ova dozvola ne bi bila izdana nakon provedene zakonom propisane procedure - zaključuje pročelnik.

Dakako, pročelnik ne može prognozirati konačno rješenje, ali Vojkovićev odgovor baš nije konkretan, jer nije jasno koja su "otvorena pitanja" toliko dugo neriješena. Štoviše, na ISPU stoji da je zajedno s zahtjevom za građevinsku dozvolu pokrenut postupak za formiranje prilično velike građevinske čestice.

No, kako se može vidjeti na državnom portalu "Uređena zemlja", Grad nije vlasnik svih parcela. Naime, dvije katastarske čestice na zapadnom dijelu glase na Samostan Sv. Klare. No, recimo, da se Grad uspije dogovoriti sa švorama, još ostaje pitanje kako se može dobiti građevinska dozvola za gradnju na tom dijelu Marjana.

Naime, za područje park-šume na kojem se nalazi Botanički vrt prema članku 56. GUP-a do donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPPO) za park-šumu Marjan omogućuju se rekonstrukcija i proširenje postojećeg ZOO vrta, meteorološke postaje, rekonstrukcija i proširenje prirodoslovnog muzeja.

image
Duje Klarić/Cropix

Što se tiče Botaničkog vrta, omogućuje se njegovo uređenje "prema posebnom programu". Ali, nije izrijekom navedeno da li se prema posebnom programu ujedno omogućuje građevinske radove kao rekonstrukciju i izgradnju.

A prema nalazu građevinske inspekcije upravo su takvi zahvati bespravno izvedeni. Da bi riješio problem, koji još uvijek stoji neriješen, Grad je u kolovozu podnio zahtjev za građevinskom dozvolom.

U početku se računalo da se zahvati uređenja Botaničkog vrta mogu izvesti bez građevinske dozvole, preko Pravilnika za jednostavne građevine i radove, što je očito bila kriva procjena. O tome svjedoči "Prijavni obrazac B iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti" iz 2017. godine.

- Planirani zahvati izvodit će se u skladu sa važećim Zakonom o gradnji, a prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima - tako je pisalo u dokumentu s kojim se apliciralo za dobivanje EU sredstava, a kojeg je potpisao bivši ravnatelj Javne ustanove Robert Koharević.

No, glavni koji je tvrdio da se zahvati mogu izvesti bez građevinske dozvole bio je Krešimir Budiša, savjetnik tadašnjeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

image
Nikola Vilić/Cropix

Dapače, kako su mediji objavili, čak i sam Teo Vojković koji je bio pročelnik za izdavanje dozvola u vrijeme Baldasara zastupao stav da revitalizcija botaničkog vrta spada među 18 zahvata iz tog EU projekta "Marjan brdo prošlosti..." koji se mogu izvoditi prema Pravilniku o jednostavnim radovima, dakle bez građevinske dozvole.

Ali, kad se na prostoru Botaničkog vrta počelo graditi bazen iznad razine tla, kao i rekonstruirati druge građevine, krenule su prijave građevinskoj inspekciji, a ona je zaključila da izvedeni radovi premašuju Pravilnik o jednostavnim građevinama, koji je namijenjen za manje zahtjevne zahvate.

image
Jakov Prkić/Cropix

Dalmatinski portal je koncem rujna 2023. objavio kako je građevinska inspekcija Gradu dala rok od 15 dana da uklone svih pet spornih građevina. To, je prema pisanju tog portala Grad trebao obaviti do sredine listopada.

U međuvremenu, Grad nije izdao građevinsku dozvolu, niti je uklonio bespravne objekte, a Ivica Puljak donio rješenje da se zaposli osam djelatnika u Botaničkom vrtu koji ne može početi s radom.

image
Duje Klarić/Cropix

Što zapravo građevinska inspekcija poduzima nisu nam odgovorili, šturo su rekli kako je "inspekcijski postupak u tijeku". Također, Teo Vojković je tajanstven poput sfinge. Nitko od aktera očito ne želi otvarati karte prema javnosti.

Što će se dalje događati nije jasno. Grad samome sebi treba izdati građevinsku dozvolu, stoga je pitanje zašto je probio sve rokove? Nadamo se da će se ovaj problem uskoro nekako riješiti. Svjedoci koji su ga vidjeli nakon regeneracije, kažu da je obnovljeni botanički vrt uistinu lijep, uostalom, apsurdno je da takav prostor od 26.485 kvadrata i 1500 planiranih biljaka u kojeg se istovarilo kamione javnog novca stoji kao zatvorena zona.

Projekt je s vremenom vrtoglavo poskupio...

 

Podsjetimo da izdavanje dozvole nije jedina nevolja, jer su stvari s Botaničkim vrtom od početka išle naopako. U izračunu troškova za EU projekt nije se računala vodovodna mreža i električne instalacije...

S vremenom je projekt vrtoglavo poskupio na teret poreznih obveznika s početnih 2,5 na 13,3 milijuna kuna bez PDV-a. Nakon svega jedva se može računati za EU projekt, jer bespovratna sredstva sudjeluju s oko 15 posto.

Izgleda da dio biljaka neće biti uvezen iz razloga koji javnosti nisu objašnjeni. Iz Banovine su tvrdili da je riječ o poremećaju dobavnih putova i nemogućnosti uvoza u EU nekih biljaka.

Međutim, svojedobno nam je autorica glavnog projekta uređenja s zagrebačkog Agronomskog fakulteta rekla da ni njoj Grad nije dao objašnjenje zašto se neke od biljaka ne bi mogle uvesti u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:53