StoryEditorOCM
SplitPODRŠKA PINK ADVENTU

Splitski onkolog povezao menstruaciju i sve veći broj mladih žena oboljelih od raka: ‘Velik utjecaj ima i pretilost‘

Piše Mia Uzinić
30. studenog 2023. - 15:59

Udruga "Nismo same" pokrenula je 17. humanitarnu akciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za nastavak inicijative "Nisi sama – ideš s nama", odnosno osigurati besplatan taksi prijevoz na kemoterapiju i zračenje za onkološke pacijentice.

Tim je povodom u Splitu održan "Pink Advent", a sva sredstva prikupljena prodajom donirat će se udruzi "Nismo same" za nastavak ove inicijative. Iz udruge naglašavaju da su žene oboljele od raka dojke najčešće korisnice usluga besplatnog taksi prijevoza. Iako se mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno obilježava u listopadu, žene od te zloćudne bolesti obolijevaju svakoga dana te im je potrebna kontinuirana podrška. Također, kampanja je usmjerena na rano otkrivanje raka dojke jer ga je moguće prevenirati u 17 posto svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te u 30 posto smrti u žena starijih od 50 godina.

image

Dr. Eduard Vrdoljak, Sonja Grgat i Ivica Puljak

Jakov Prkić/Cropix

- Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje već osmu godinu, još se uvijek gotovo 40 posto žena ne odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. A svaka treća osoba u Hrvatskoj oboljet će od karcinoma, a svaka osma žena od karcinoma dojke. Zato ženama želimo poslati jasnu poruku da je probirom moguće otkriti rak dojke još u ranoj fazi i tako spriječiti njegovo širenje u okolno tkivo - ističe Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, naglasio je da je neoptimalnost liječenja povezana s funkcionalnošću sustava, ali i sa samim bolesnikom:

Razlozi mogu biti vezani uz sustav ako nema dovoljno dijagnostičkih uređaja, nema dovoljno doktora ili ako doktori nisu dovoljno educirani, ako je multidisciplinarnost loša, ako nemamo lijekove i ne izdvajamo dovoljno sredstava za liječenje i dijagnostiku. Bitniji razlozi su oni koji se vežu uz bolesnika. Ako bolesnik živi daleko ili nema novaca neophodno je pobrinuti se za njega i osigurati sredstva za najpotrebitije, to je ključ uspjeha. Ja bih predložio da ova akcija ne bude za sve, da se ne odnosi na one bogate, nego da pomognemo onima koji nemaju – kazao je dr. Vrdoljak.

image

Dr. Eduard Vrdoljak, Sonja Grgat i Ivica Puljak

Jakov Prkić/Cropix

Objasnio je i da je razlog što sve mlađe žene obolijevaju taj što se menstruacija dobiva u sve ranijoj dobi i što žene imaju sve veće količine estrogena. Velik utjecaj imaju manjak kretanja i pretilost, u kojoj je Hrvatska nažalost pozicionirana visoko na europskoj ljestvici. Sve te specifičnosti rezultiraju u konačnici većom incidencijom raka dojke i češćom pojavom bolesti kod mlađih žena.

Akciju je došla podržati i Sonja Grgat, predsjednica Caspere, udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma.

- Caspera postoji već tri godine, djelujemo na području Splita i pružamo psihološku pomoć ženama oboljelim od karcinoma. U našu udrugu, nažalost, dolaze sve mlađe i mlađe žene tako da je iznimno važno "uzeti stvari u ruke", upoznati svoje tijelo jer ako se rak otkrije na vrijeme, može biti izlječiv - poručila je Grgat.

Naglasila je i važnost "peer to peer" podrške, da osoba koja je oboljela dobije podršku onih koji su prošli kroz isto ili slično iskustvo.

Ovu akciju je došao podržati i Ivica Puljak.

- Ja kao gradonačelnik i mi kao Grad Split pozivamo građane da se pridruže ovoj akciji, naročito u blagdansko vrijeme, da pomognu i promoviraju ideju da se što ranije naprave testovi za ov bolest te zahvaljujemo organizatorima. Grad Split pomaže na različite načine, a u ovogodišnjem proračunu smo osigurali po jedan euro od svakog stanovnika Splita, kao donaciju KBC-u Split za kupovinu opreme. Radi se o iznosu od 162.873 eura. Pozivamo sve ostale gradove i općine da se odazovu na sličan način i pomognu - poručio je gradonačelnik.

image

Pink advent, donatorski dogadjaj u sklopu akcije Nisi sama, ideš s nama održao se u TC Joker

Jakov Prkić/Cropix

Neki se simptomi raka dojke mogu uočiti rano samo proaktivnim vođenjem brige o zdravlju dojki. Preporuka je da sve žene starije od 20 godina redovito jednom mjesečno naprave samopregled kako bi mogle otkriti eventualne promjene ili čvoriće u dojkama. U slučaju bilo kakvih promjena, potrebno je odmah se obratiti svome liječniku.

- Zbog redovitog samopregleda danas sam tu. Sama sam napipala kvržicu na dojci i odmah reagirala. Bolest je utjecala na moj život, no podrška obitelji i zajednice pomogla mi je da pronađem snagu koju nisam niti znala da imam. Uz to, u periodu privremene nesposobnosti za radom besplatan prijevoz na kemoterapije koju nam osigurava udruga Nismo same mojoj obitelji i meni bila je više nego dobrodošla - objašnjava Katarina Rukavina, članica udruge "Nismo same".

image

Pink advent, donatorski dogadjaj u sklopu akcije Nisi sama, ideš s nama održao se u TC Joker

Jakov Prkić/Cropix

Humanitarna akcija kojom se možete donirati udruzi "Nismo same" i kupiti proizvode traje od 27. studenog 2023. do 31. siječnja 2024. godine. Prigodni proizvodi mogu se pronaći u sjedištu udruge u Zagrebu i na web-stranici udruge te na informativno-donatorskom štandu u Rijeci, Splitu i Slavonskom Brodu.

Najvažnije informacije o važnosti samopregleda dojki i brige o zdravlju dojki mogu se pronaći na mrežnoj stranici kampanje "Uzmi ih u ruke na vrijeme".

image

Dr. Eduard Vrdoljak, Sonja Grgat i Ivica Puljak

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:37