StoryEditorOCM
SplitRADILA JE PILA

Splitski komunalci ispilali šuplju platanu u koju se bacalo smeće, pa naletjeli na još veću opasnost: ‘Dobro smo otišli‘

Piše Sandi Vidulić
22. listopada 2023. - 23:31

"Parkovi i nasadi" brzo su reagirali i uklonili veliku šuplju platanu na Komulovića putu, o kojoj smo pisali zadnji put. O tome nas je obavijestio direktor Siniša Gašparević.

- Riješili su moji skoro sve, uklonili su šuplje stablo, a kad su išli čistiti okolno područje, shvatili su da još jedno veliko stablo treba ispilati. Dobro da se otišlo tamo, drugo stablo je bilo opasnije jer je puno veće - pohvalio se Gašparević.

image
Sandi Vidulić
image
Sandi Vidulić

Naime, prošli put smo pisali kako je deblo velike stare platane skroz šuplje te da u njega neki čak bacaju smeće, radi čega je opasna za ljude i vozila koja tamo parkiraju.

"Parkovi i nasadi" su obavili ovaj zahvat iako, kako smo doznali prošli put, ovo područje sjevera Splita nije u njhovom programu održavanja.

Gašparević je nakon što je prošli put obišao ovu zapuštenu lokaciju najavio da će trebati poduzeti širu akciju i zbog divljeg deponija koji se tu nalazi. Upitali smo ga što će biti s otpadom koji se tamo odbacuje.

image

Ovako je platana izgledala prije pilanja

Sandi Vidulić
image

Ovako je platana izgledala prije pilanja

Sandi Vidulić

- To spada pod komunalo redarstvo, oni mora prijavljivati, a onda se mora dati nekome nalog da ukloni, jer ne mogu ljudi tako ostavljati šut, kao neki građevinari.

O tome bi trebala "Čistoća" brinuti, ali nije ni njima u programu, nego bi redarstvo trebalo zaustaviti takve situacije - smatra Gašparević koji kaže kako će se grane pokupiti, ali je htio javiti kako opasnosti više nema.

- Taj zahvat je puno veći nego što na prvi pogled izgleda, kad se počne nešto čistiti, onda se otkrije "nalazište" - napomenuo je Gašparević i pri tome je dodao kako su "Parkovi i nasadi" sada posadili preko 400 stabala od tisuću što planiraju u sljedećih mjesec dana.

Sad je od stare šuplje platane koja je najbolje dane imala sigurno kad i mljekara "Mils" ostao jedva trag u zemlji. Vidjeli smo da je pored tvorničke kapije ostao samo niski šuplji panj, a susjednoj platani su podrezane grane na krošnji.

image
Sandi Vidulić
image
Sandi Vidulić

Prilično je isječeno jedno stablo stare murve malo dalje kojemu su ispilane debele grane pa je ostalo bez krošnje, no kad se bolje zagleda, i ono ima šupljinu u deblu. Ovaj predio je do sada bio izvan kontrole nadležnih pa je svaka intervencija dobrodošla, a valja se nadati da će se uskoro očistiti čitav prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:00