StoryEditorOCM
SplitARCA 2023

Splitski inovatori pobrali medalje na međunarodnoj izložbi u Zagrebu, najmlađem je tek 17 godina. Ovo su izumili..

Piše Split SD
18. listopada 2023. - 16:23

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora od 12. do 14. listopada 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je 21. međunarodna izložba inovacija ARCA.

Pokrovitelji ovog najznačajnijeg događaja na polju inovatorstva u našoj zemlji, bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te Ministarstvo poljoprivrede.

image
Diatus Split

Na izložbi je bilo predstavljeno više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevnice, koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova, te inovativnih i start-up tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Katara, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Srbije, Slovenije itd.

image
Diatus Split

Među izlagačima su se našli i članovi splitskog Društva inovatora DIATUS, udruge članice Zajednice tehničke kulture grada Splita. DIATUS-ov tim je predvodio njegov predsjednik Mihajlo Milan Čizmić, a udruga se predstavila s pet inovacija.

image
Diatus Split

Njima su dodijeljene dvije zlatne, te po jedna srebrna i brončana medalja. Zlatne medalje su dobili Milivoj Peruzović (hidraulička tarna spojka – dinamička kočnica) i Mario Franić (zidni blok, sistem trajne izolacijske oplate za armirani beton), srebrnu Luka Štrbac (pokretni solarni panel s IoT sučeljem), a brončanu Joško Miliša (samomasažer). Posebno raduje uspjeh mladog Luke, učenika trećeg razreda splitske Elektrotehničke škole kojemu je mentor bio mr. sc. Miroslav Dujmović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:14