StoryEditorOCM
SplitSVI NJIHOVI PROJEKTI

Splitski HDZ na kotarske izbore ide s najjačom ekipom; na listi je dožupan Čogelja, evo što će napraviti ako pobijede!

Piše Antea Burazin
26. siječnja 2023. - 00:02

Milijunski se projekti trenutno odvijaju na Splitu 3. Točnije, Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je ulaganja u vrijednosti od 14 i pol milijuna kuna, a kao rezultat toga stanovnici ovoga kvarta trebali bi dobiti moderni županijski IT centar, Dom zdravlja i edukacijsku ustanovu Centar izvrsnosti.

- Iako sam davno napustio redove kotarske vlasti, Split 3 nije ostao zaboravljen! Dapače, na volonterskoj razini konstantno smo angažirani i zajedničkim snagama sa sada bivšom kotarskom vlasti na čelu s Ivanom Zelić Relatom aktivirali smo se maksimalno kako bismo pokrenuli kotar.

Cilj nam je od Splita 3 napraviti kvart koji je po mjeri obitelji, gdje ima sadržaja za djecu, roditelje, mlade! Županija tu pruža apsolutno potporu – naglašava nam Stipe Čogelja, bivši kotarski predsjednik i dožupan Splitsko-dalmatinske županije koji je svojim kolegama potpora na izborima na listi ove stranke.

image
Josko Šupić/Cropix

U nekadašnjoj Varteksovoj zgradi, na adresi Ruđera Boškovića 25 uredit će se, kako smo već rekli, županijski IT centar u sklopu projekta „ICT županija”, vrijedan 8 milijuna kuna. Prostor je to koji se prostire na više od tisuću četvornih metara i četiri etaže, a zamišljen je kao inkubator u kojem će se razvijati IT-jevske start-up tvrtke kojima će se, osim besplatnog prostora, pružiti i savjetodavna, pravna i ekonomska pomoć pri poslovanju. Sve dok ne stanu na svoje noge i ne prošire se na tržištu.

Malo niže, niz Ulicu Ruđera Boškovića, također će biti smještena odgojno-obrazovna ustanova, Centar izvrsnosti, namijenjen razvijanju znanja i vještina darovite djece osnovnih i srednjih škola. Djeca će tu imati priliku „produbljivati” znanja iz matematike, informatike, novih tehnologija, prirodoslovlja, poduzetništva, baštine i multimedije. Prostor će se sastojati od predavaonice, izložbenoga prostora i prostora za društvenu namjenu.

image

Stipe Čogelja i Ivana Zelić Relata

Josko Šupić/Cropix

Sve su te inicijative, ističu nam, krenule od kotarske vlasti dok je još Čogelja bio prvi čovjek Splita 3, a sada se realiziraju. U Centru izvrsnosti, inače projektu vrijednom četiri milijuna kuna, do sada se educiralo više od dvije tisuće djece.

– Županija je od države zatražila prostor u kojem će biti Centar izvrsnosti, a u istoj zgradi bit će i Dom zdravlja, koji trenutno nedostaje kotaru. Čeka se, dakle, da se počne s preuređivanjem prostora Centra izvrsnosti, koji je projektirala arhitektica Petra Ivanišević.

Prostor se treba prenamijeniti te ishoditi građevinsku dozvolu. Najvjerojatnije će sve to u funkciji biti na jesen. Osim edukacija za djecu, u Centru postoje i edukacije za profesore, ali i za roditelje djece s poteškoćama i nadarene djece – ističe Čogelja.

Gorući problem

Ovaj kotar od 13 tisuća stanovnika trebao bi dobiti i svoju zdravstvenu ambulantu, za koju je županijska uprava izdvojila dva i pol milijuna kuna. U sklopu Doma zdravlja bit će dvije obiteljske i jedna ambulanta dentalne medicine.

image

Prostor u kojem je bio kafić Teatar preuredit će se u ambulantu

Josko Šupić/Cropix

Međutim, naglašava Čogelja, postoji mogućnost da se tu smjesti studentska i turistička ambulanta, u kojoj bi se turistima naplaćivale zdravstvene usluge koje trenutno koriste besplatno.

Ivana Zelić Relata, bivša HDZ-ova čelnica kotara, koja je ujedno u utrci za novi mandat, veli kako će joj navedeni projekti, uz rješavanje gorućeg problema nedostatka parkirnih mjesta, biti prioritet.

– Pripremili smo projekte za uređenje parkirališnih površina u Jeretovoj ulici i garaže u Vrančićevoj, gdje bi se dobilo još stotinjak parking mjesta, no gradska vlast nije prihvatila naše amandmane i projekti, očigledno, stoje u ladici.

image

Ekipa HDZ-a sa Splita 3

Josko Šupić/Cropix

Gradnja garaže u Dobrilinoj ulici trebala bi početi sredinom veljače, a to je također inicirala HDZ-ova kotarska vlast. Osim toga, brinemo se i o društvenom životu kotara, aktivni smo u organiziranju koncerata, predstava, turnira.

Ozelenili smo cijeli kvart, park u Dobrilinoj, koji je bio u katastrofalnom stanju, pretvorili smo u jedan od najboljih parkova u gradu! – kaže Zelić Relata.

Na sjednicama Gradskoga vijeća nebrojeno je puta iznijela problematiku održavanja sportskih igrališta koja su u vlasništvu Grada. Kako kaže, gradske službe nikoga nisu zadužile za održavanje tih površina, pa ih ekipa iz kvarta volonterski uređuje. 

- Postavljala sam gradskoj vlasti već nekoliko puta upite o tome tko održava sportska igrališta. Praksa je da Grad s nekim ugovori održavanje sportskih terena. Za to je zadužen resor sporta koji s nijednom firmom nije dogovorio održavanje, pa se o igralištima, stoga, nitko ne osim nas ne brine - pojašnjava nelogičnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 23:48