StoryEditorOCM
Splitneobični apel

Splitska gradska firma pita građane da joj doniraju novac zbog ‘investicije u budućnost‘. Neki oduševljeni, neki baš ne

Piše split sd
27. listopada 2023. - 18:01

Gradska vijećnica Ivana Zelić je jučer ukazala da Parkovi i nasadi "žicaju donacije građana". I, doista, u jednoj Facebook objavi ove gradske firme piše: "Ideja je da ideje financiraju građani i firme koji to žele, a ne Grad. Dok se ne promjeni svijest potrebno je educirati pa i reklamirati."

Također, u jednoj ovoljetnoj objavi su iz PiN otvoreno tražili uplate građana. 

"Želimo Split pretvoriti u pravu zelenu oazu, ali za to trebamo VAŠU pomoć! Donacija nije samo novčani iznos - to je INVESTICIJA U BUDUĆNOST našeg Splita. Pomozite nam stvoriti više zelenih površina koje će naš grad činiti ljepšim, zdravijim i ugodnijim za život.

Svaki vaš doprinos pomaže u stvaranju vrtova, parkova i prostora za relaksaciju. Split nije samo grad - to je naš DOM. I svatko od nas ima ulogu u izgradnji tog doma. Uključite se u projekt, donirajte i sudjelujte. Jer, pravi dom gradimo zajedno!", napisali su na svom Facebooku.

Inače, zanimljivo je i kako iz PiN-a putem društvenih mreža prilično relaksirano odgovaraju svojim pratiteljima, dok se neki građani interesiraju oko detalja ove neobične akcije.

"To nije uopće moguće sve dok se i najmanji komad zemlje pretvara u stambenu jedinicu. 83. godine je napravljen zadnji park u Splitu i to na Mertojaku. Temperatura u gradu će sve više rasti bez obzira na globalno zatopljenje. Zašto vam zapravo trebaju novci?", pita jedna Splićanin.

"Za investicije u zelenilo", odgovaraju Parkovi i nasadi.

Drugi se zanima kome donirati.

"Na poseban račun Parkova i nasada namijenjen za investicije", kaže PiN.

Treći je ukazao na 900 stabala koja su posađena novcima koje je direktor Parkova i nasada uspio povući iz fonda. "Kada bi svi tako, onda ne bi skoro ni trebale donacije. U ovom slučaju mislim na Grad koji je osnivač vaše i naše firme", piše Splićanin.

"Donacije trebaju jer će s njima rezultati za zelenilo biti bolji. Zajedno možemo puno više napravit", objašnjava administrator PiN-ove stranice.

image
Vojko Bašić/Cropix

Jedna korisnica ukazuje: "Punta od Šumice, koja je sad parkiralište, ostala je skoro bez borova, pogotovo istočna strana koja gleda na Firule. I cijela ta padina prema moru je zapuštena, mogla bi tu koja agava, lavanda, kaktusi kao poviše Firula. Može li se tu šta učinit u suradnji s vlasnikom restorana?"

"Mi smo spremni na suradnju. Potrebni su prijedlozi i donacije", kaže PiN. 

Još jedna Splićanka ističe park u sredini Šetalista Bačvice: "Stabla se uredno obrezuju i sada nova, trava kosi. Ali trebali bi zamijeniti grmove uz rubove jer su stari, štrljkavi i neuredni. Cvjetne gredice obogatile bi hortikulturnu dimenziju ovog parka.

"Malo niže će bit na jesen sadnja, a za to područje koje spominjete su nam potrebna dodatna sredstva zbog čega i tražimo pomoć", pojašnjavaju iz gradske tvrtke.

image
Vojko Bašić/Cropix

Ima i onih koji su oduševljeni. Tako jedna korisnica piše: "Odlično! Može li se urediti džungla i zmijarnik između sjeverne strane Kampusa i Vukovarske ulice? Čak ako je taj zapušten i opasan teren i privatno vlasništvo, ima li nacina da se tu napravi reda?"

"Dio je od Sveučilišta. Ne bi se oni bunili da im to netko besplatno odradi preko donacija. Drugi način je da Redarstvo da nalog, a poslije naplati od vlasnika", izvještava PiN.

A ima tu i nešto uopćenijih apela. "Molim Vas vodite računa o kvartovima, da se ubaci stablo di je god moguće, di je god rupa, a na gradskom je zemljištu."

"Vodit će se računa. To i je plan", zaključuju Parkovi i nasadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:01