StoryEditorOCM
Splitjadna ti je

Splićanki (78) prisjelo ulaganje: željela oploditi novac, pa ostala kratka za 20.000 eura. Policija izdala upozorenje

Piše Split SD
10. siječnja 2024. - 18:02

Splitski policijski službenici zaprimili su prijavu oštećene 78-godišnjakinje koja je prijavila da ju je dana 8. siječnja 2024. godine telefonom kontaktirala nepoznata osoba, a koja je tražila da oštećena dostavi preslike osobne iskaznice i bankovne kartice pod izgovorom da je to potrebno radi isplate dobiti ulaganja u kriptovalute.

Nakon što je oštećena dostavila tražene preslike primijetila je da joj je s računa "skinuto" oko 20 tisuća eura. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

- U konkretnom slučaju se radi o takozvanim "phishing" računalnim prijevarama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prijevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Upozoravamo i savjetujemo građane da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama i pozivamo da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji - objašnjavaju iz PU splitsko-dalmatinske. 

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva "SafetyNet-Bitka za sigurnost". Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:35