StoryEditorOCM
SplitPUŠU I NA HLADNO

Splićani na nogama zbog uklonjenih stabala. U dvije godine grad je zbog projekata ostao bez 45.000 kubika krošnji!

Piše Božidar Lončar
5. ožujka 2024. - 08:22

Ponekad slike izgledaju gore od realnog stanja. U to se uvjerio i Vjeko Santrić iz Građanske inicijative Split koji je sinoć objavio na prvi pogled šokantne fotografije posječenih stabala na cesti iznad Lučice Split na Šetalištu Bene. Na parkingu iznad porušenog balotaškog igrališta gdje će koncesionari iz Jedriličarskog kluba "Split" izgraditi mjesto za street workout je zemljani teren s posađenim maslinama, a na cesti prema lučici Spinut su ostali godovi s urezanim inicijalima.

image
Fotografija: Građanska inicijativa Split
image
Fotografija: Građanska inicijativa Split
image
Fotografija: Građanska inicijativa Split

Što se točno događa? Jesu li skinuta stabla zaštićena GUP-om, zar opet nakon pelegrinke na gradilištu "Small Malla", palmi na Žnjanu, koštela u Poljičkoj?!

Na kraju su iz GIST-a shvatili kako su bili malo brzopleti. Iako to i dalje ne mijenja informaciju koju su nam dali stručnjaci, u posljednje dvije godine izgubilo se 40-45 tisuća kubika lisne mase stabala zbog građevinskih projekata po Splitu. To bi, objašnjavaju nam oni koji znaju, značilo kako bi se trebalo zasaditi jednako toliko stabala jer svako novo stablo ima najviše metar kubni krošnje.

O čemu je točno riječ? Prije otprilike mjesec dana su uklonjeni brijestovi od kojih su ostali godovi i pajaseni na mjestu kojih su zasađene masline, kazali su koncesionari iz Jedriličarskog kluba "Split". Projekt krajobraznog uređenja za jedriličare su izradili "Parkovi i nasadi" i u njemu je navedeno da je želja investitora ukloniti brijestove, kako ne bi pali na halu na koju planiraju ugraditi solarne panele. To se već dogodilo par puta, kazali su nam koncesionari:

– U četiri godine tri su stabla pala, od čega dva na krov i jedan na cestu, zadnji put za vrijeme olujnog juga 2023. godine. Prilikom terenskog pregleda gospođe Jasna Talić i Ingrid Pečarević su utvrdile da je stabla potrebno zamijeniti, jer su ista opasna, te je naručen projekt obnove zelenila. Projekt je izradila gospođa Talić te je najesen predviđena sadnja stabala gorke naranče i šipka kako bi građani mogli ubrati plodove. Tada planiramo izvaditi korijenje i zasaditi zamjenska stabla uz dodavanje dviju murvi.

image
Fotografija: Jedriličarski Klub Split
image

Suho stablo i u pozadini stablo od kojeg se otkinula grana

Fotografija: Jedriličarski klub Split
image

Stablo koje se odlomilo prije 2020. godine

Fotografija: Jedriličarski klub Split

Kako smo doznali, brijestovi su bili krivo urezani prije 10 do 15 godina te su gljivice ušle u deblo i grane zbog čega su padali otprije. Fotografije su nam poslali jedriličari. Na istočnom dijelu je uklonjen pajasen i tu su posađene masline.

– Davatelj koncesije (Županija) je dao suglasnost na uređenje zelenila. Još dvije murve planiramo zasaditi na istočnoj strani u jesen – odgovorili su nam iz Jedriličarskog kluba.

Samonikle brijestove su "Parkovi i nasadi" i uklonili, potvrdio nam je direktor gradske tvrtke Siniša Gašparević.

– Stabla nisu zaštićena i nema ništa sporno. Mi smo napravili rezidbu, ne i zemljane radove i sadnju. Bilo je neuredno i razumljiva je želja investitora da to sredi.

image

Siniša Gašparević
 

Vojko Bašić/Cropix

Radovi su izvođeni na česticama zemlje pomorskog dobra pod koncesijom koju od prosinca 2021. ima Jedriličarski klub "Split". Čestice na kojima se izvode radove i na kojima se namjeravaju izvesti radovi upisane su u gradski katastar zelenila "Parkova i nasada", kao dio zelene površine Spinut. Stabla u Lučici Split nisu popisana jer ih gradska tvrtka ne održava.

Eto, nije sve tako crno. Bit će i zelenog i crvenog i narančastog. Ali brojka od izgubljenih 40-45 tisuća kubika krošnji je za zapitati se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:05