StoryEditor
SplitZLATO I PLATINA

Sjajna priznanja polaznicima županijskog Centra izvrsnosti za jedinstvenu ‘3u1‘ inovaciju GreenBox: To je naš doprinos borbi protiv korone!

2. prosinca 2020. - 09:15
S lijeva Ivan Garmaz, Antonio Nikolić, Ivica Zelić (ravnatelj županijskog Centra izvrsnosti) i mentor Toni Jagnjić  Vojko Bašić/Cropix

"U Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije se trudimo i radimo, družimo i zabavljamo, nosimo s raznim izazovima i stalno unaprjeđujemo. Povratne informacije o tome radimo li dobro stižu nam uglavnom od naših polaznika i njihovih roditelja te mentora, ali sada se možemo pohvaliti i sa jednim prekrasnim vanjskim priznanjem. Stigle su nagrade s Inove mladih 2020. i Inove 2020., a među njima medalje i priznanice za naše polaznike i mentore. I to zlato i platina!"

Kazao nam je to prof. Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (CI SDŽ) nakon što su stigla vrijedna priznanja za inovaciju GreenBox koju su osmislili i izradili polaznici tog centra s mentorima. Autori GreenBoxa su učenici 3. gimnazije u Splitu, Antonio Nikolić i Ivan Garmaz, a njihovi mentori Toni Jagnjić i Ivica Zelić.

image
S lijeva Ivica Zelic ravnatelj CI SDZ,Ivan Garmaz, Antoni Nikolic, i mentor Toni Jagnjic.
 
Vojko Basic

Njihova inovacija GreenBox je na izložbi INOVA-MLADI u kategoriji softver - srednje škole osvojila Zlatnu medalju i posebnu nagradu „Platina“ te mogućnost sudjelovanja na međunarodnom Sajmu inovacija INOVA 2020 gdje je također u kategoriji "Mladi inovatori" dobila zlatnu medalju.

Greenbox je tehnološki proizvod koji nudi odgovor na trenutnu epidemiološku situaciju u obliku 3 u 1 rješenja: beskontaktnog dezinfikatora za ruke, informativnog LED displaya te spremnika za sigurno odlaganje elektroničkog otpada.

To 3u1 rješenje jedinstveno je na tržištu, a već se koristi u više ustanova Splitsko-dalmatinske županije, prvenstveno osnovnim i srednjim školama, a namijenjen je i za korištenje u raznim javnim prostorima, počevši od trgovina i restorana do sportskih i kulturnih centara te drugih javnih okupljališta.

-Ove nagrade učenicima i mentorima Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije za njihov trud, rad i zalaganje znače mnogo. Ne samo da su prepoznati kao pojedinci koji imaju kreativnosti i znanja na lokalnoj razini, nego i u međunarodnom okruženju gdje svoje inovacije i tehnološka rješenja predstavljaju, isto tako daroviti pojedinci, ali i timovi – kazao nam je prof.Zelić.

image
Ivica Zelic ravnatelj CI SDZ pored inovacije Greenbox.
 
Vojko Basic

Istaknuo je i kako samo timskim radom možemo kao društvo napredovati, a ulaganje u mlade svakako je putokaz svijetle budućnosti.

-Ovim uspjehom, nećemo uzletjeti i misliti da baš sve možemo, nego ćemo se posvetiti razvoju i drugih rješenja koja mogu u budućnosti biti prepoznatljivi kao što je GreenBox te stvarati još bolje uvijete za razvoj darovitih učenika – ističe Ivica Zelić.

O kolikom uspjehu je riječ pokazuje i podatak da je izložba INOVA-MLADI tijekom 20 godina održavanja postala najveća izložba mladih inovatora u ovom dijelu Europe. Riječ je o izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola i studenata s gostima iz svih dijelova RH i inozemstva. Ove godine ta je izložba okupila 300 sudionika sa 184 izloška. GreenBox su 7. studenoga 2020., u Narodnom Sveučilištu Dubrava u Zagrebu, u ime Centra izvrsnosti SDŽ, predstavili Ivan Garmaz, Antonio Nikolić i njihov mentor Toni Jagnjić. Ocjenjivački sud INOVE MLADI 2020. je nakon dva tjedna donio odluku o dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, kao i nekoliko platina za najbolje od najboljih.

image
S lijeva Ivan Garmaz, Antoni Nikolic, Ivica Zelic ravnatelj CI SDZ i mentor Toni Jagnjic.
Vojko Basic

Kad je riječ o sajmu inovacija INOVA, ta nacionalna izložba održava se od 1971. i jedna je od najznačajnijih manifestacija na kojima se predstavljaju inovatori. Ocjenjivački sud sastavljen od 30 međunarodnih stručnjaka (Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Malezija, Saudijska Arabija, Hrvatska, Poljska, Makao, Vijetnam, Kanada, Tajvan, Tajland i Slovenija) imao je ove godine na sajmu INOVA 2020. tešku zadaću odabrati najbolje u 18 kategorija među 219 prijavljenih radova iz 20 zemalja svijeta.

PROJEKTNI ZADATAK

Antonio Nikolić učenik je 4. razreda 3. gimnazije u Splitu dok Ivan Garmaz pohađa 3. razred te škole.
Uključili su se prije tri, odnosno dvije godine u Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Prošli su testiranja i ciklus predavanja, te počeli s izradom projekata.
- Ideja za GreenBox je došla tako da smo u siječnju ove godine imali projektni zadatak izrade LED ekrana za potrebe škola, a nakon dva mjeseca je došla korona i onda smo proširili ideju. Dodali smo prvo dio za dezinfekciju ruku, potom i za elektronički otpad. Izradili smo prototip i dalje ga unaprijeđivali. Sad je u primjeni – kazao nam je Antonio Nikolić.
A s vremenom, kako kaže prof. Zelić, moguće je da ova inovacija zaživi na tržištu i kao startup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 04:50