StoryEditorOCM
Splitskupo je i umrit

Širi se Lovrinac, tisuće Splićana na listi čekanja mogu odahnuti. Nove cijene pogrebnih usluga će ih pak izuti iz cipela

Piše Marin Prvan
30. listopada 2023. - 20:10

Zbog potreba proširenja splitskog groblja, Grad je osigurao 420.000 eura koja bi trebala poslužiti za otkup okolnog zemljišta. Po elaboratu sudskog vještaka, cijena po kvadratu bi trebala biti 142,52 eura. 

Svakako, s obzirom navedene okolnosti, očito je da vlada poprilična gužva na posljednjem počivalištu, pa smo istražili koliko se čeka na tamošnje grobno mjesto.

- U prosjeku nekakvih šest-sedam godina, pošto nema dovoljno zemljišta. Po GUP-u je predviđeno pripajanje još 18 hektara, za čiji otkup smo uštedjeli oko sedam milijuna kuna. Radi se o prostoru s istočne strane groblja, gdje bismo dobili još nekakvih 400-500 grobnica.

Naravno, uvijek se pojave neki problemi kad dođe do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dogovora oko cijene, pa se cijeli proces oduži. Nadamo se da čitav proces proteći što glađe, kako bi se smanjilo, moram reći opravdano, nezadovoljstvo građana zbog akumuliranje liste čekanja - govori nam Petak Bilobrk, direktor Lovrinca.

image
Ante Čizmić/Cropix

Inače, cijene klasičnih grobnica se kreću od 8.123 eura (61.205 kuna) za onu s tri police, pa sve do 17.420 eura (131.255 kuna) za one s osam. Grobnica u zidu tzv. niša s jednom policom košta od 2.764 eura (20.832 kuna) do 6.607 eura sa šest polica (49.785 kuna). Cijena niše za urne je 868 eura (6.540 kuna), dok je najjeftiniji zemljani grob, koji stoji 696 eura (5.250 kuna).

Onaj tko je kupio grobnicu ili nišu, odnosno pravo korištenja zemljanog groba, ima pravo to mjesto koristiti neograničeno, uz obvezu plaćanja godišnje grobne naknade, koja ovisi o veličini grobnog mjesta (između 10 i 40 eura). 

Nadalje, po zakonu o grobljima ako stranka ne plaća godišnju grobnu naknadu 10 godina, a prošlo je 15 godina od posljednjeg ukopa u zemljani grob ili 30 godina od ukopa u grobnicu, smatra se da je odustala od korištenja grobnog mjesta i pravo korištenja grobnog mjesta se može ustupiti uz adekvatnu naknadu drugoj stranci.

Nezgodna situacija može nastupiti kada dođe do prestanka plaćanja grobnice u kojoj već postoje ukopana tijela. Jer, pitanje je, gdje onda s njima. Ipak, do takve ekshumacije na Lovrincu još nije došlo, obavještava nas Bilobrk.

image

Petar Bilobrk

Božidar Vukičević/Cropix

Treba napomenuti da smrtni slučaj ima prednost, te da stranke kojima se dogodi smrt člana obitelji, a koje su upisane u knjigu čekanja, mogu kupiti grobnice bez obzira na protekli period vremena čekanja.

Inače, na Lovrincu je prošle godine bilo 1.376 sprovoda, što je pet-šest dnevno (računajući da se obavljaju samo na radne dane). 

Što se tiče iznosa koji se treba izdvojiti za usluge pogrebnog poduzeća, on se, uz prosječnu opremu, kreće od 500 do 600 eura. Ta cifra može narasti i do 800 eura, ovisno o oglasu u novinama i klasi cvijeća.

- Cvijeća domaće proizvodnje praktički i nema, a ovo uvozno je drastično poskupilo. I ostala pogrebna oprema je išla gore, u dva navrata od Nove godine. Tako da je i naša cijena morala put gore, nekih 30 posto - rekli su nam iz pogrebnih usluga Čagalj.  

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:04