StoryEditorOCM
SplitIVAN PAVAO II

Prošlo je 19 godina od smrti pape koji je na Žnjanu okupio 800.000 ljudi. Lidija Bekavac: ‘Gradonačelniče, a spomenik?‘

Piše split sd
2. travnja 2024. - 10:41

Gradska vijećnica iz redova HGS-a Lidija Bekavac povodom današnje obljetnice smrti pape Ivana Pavla II. podsjetila je da još uvijek u Splitu nije postavljen spomenik Svetom Ocu. 

image

Lidija Bekavac

Vojko Bašić/Cropix

- Prigodom današnje 19-te obljetnice smrti Svetog Oca Ivana Pavla II. trebali bi se svi prisjetiti veze Svetog Oca, Splita i Žnjana. Današnji izgled i oblik platoa Žnjan nastao je prigodom posjete Pape Splitu 4. listopada 1998. godine, kada se nasulo more i formirao Žnjan (Vlada RH je izgradila plato) da bi se tu održala sveta misa i susret sa vjernicima.

To je bio njegov drugi posjet Hrvatskoj od 2. do 4. listopada 1998. Nakon dolaska u Zagreb Papa se susreo sa predsjednikom Franjom Tuđmanom, da bi nakon toga otišao u Mariju Bistricu i proglasio blaženim kardinala mučenika Alojziju Stepinca. Treći dan posjeta Papa je došao u Split gdje je na Žnjanu održao svetu misu pred 800.000 ljudi. U sjećanju mnogih ostale su te veličanstvene slike tisuće ljudi, stotine brodica, Žnjana i našeg Pape.

Sjetimo se svi dok šetamo našim Žnjanom da je tu Sveti Otac hodao, da se plato Žnjan sagradio prigodom njegovog posjeta, da nam je ostavio najskuplju i najveću građevinsku parcelu u Splitu, prvi red do mora, preko 250.000 metara kvadratnih.

A mi?

Od 2007. godine donosimo odluke da treba podignuti spomenik Svetom Ocu, omiljenom Papi u Hrvata kako volimo kazati. 16 godina čekamo.

Podsjećamo još jednom sve nas na zadnju odluku iz 2020. godine kojom je definirano mjesto spomenika Papi ispred crkve sv Frane.

Gradsko vijeće Splita je potvrdilo tu odluku i sada je sve na gradonačelniku Puljku koji treba samo objaviti Projektni natječaj za izradu umjetničkog rješenja. Sve može biti gotovo u par mjeseci, sve dozvole imamo.

Pozivam još jednom Gradonačelnika da ispoštuje odluku Gradskog vijeća i građana grada Splita da ovom gestom pokažemo zahvalnost Velikom Papi - napisala je Bekavac. 

image

Lidija Bekavac o spomeniku Ivanu Pavlu II.

Facebook/Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 02:10