stdClass Object ( [id] => 1241966 [title] => Dvojica eminentnih splitskih stručnjaka o stanju Poljuda: ‘Situacija je alarmantna! Od gradnje, pune 43 godine ništa nije obnavljano ni sanirano!‘ Evo što treba napraviti [alias] => profesori-bernardin-peros-i-darovan-tusek-ne-slusajmo-nebuloze-oko-poljuda-treba-ga-obnoviti-i-uzivati-u-jednom-od-najljepsih-svjetskih-stadiona-na-kojemu-nam-mnogi-zavide [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stižu milijuni eura; srušiti, nadograditi, ukopati, natkroviti, osolariti, lete 3D projekcije, planovi i skice. Dalmacija se ludo zabavlja, svi su arhitekti, svi inženjeri, svi projektiraju. Naravno, riječ je o Poljudu, splitskom stadionu iz 1979. godine, koji je struka, naša i svjetska, proglasila jednim od najuspješnijih i najinovativnijih projekata svoga vremena. I koji i danas zaslužuje divljenje. Ministarstvo kulture zaštitilo ga je kao nacionalnu kulturnu baštinu. Poljud je, ukratko, pojam. Ali je oronuo. Ne svojom krivnjom. Zapušten je i neodržavan - a posebno se to odnosi na njegov najvrjedniji dio, složenu krovnu konstrukciju - od dana kad je otvoren.

Hrvatska vlada najavila je ulaganja u naše stadione, gradnju novog zagrebačkog i obnovu splitskog, te još nekoliko drugih. Govori se o velikom novcu, a za onaj koji nas najviše zanima, splitski Poljud, čak i do 400 milijuna kuna. Iz tog izvora prukuljale su sve one maštarije o natkrivanju, ukopavanju, čak i rušenju i gradnji novog igrališta.

---

image

Svjetska arhitektonska struka smatra Poljud antologijskim ostvarenjem

Zvonimir Barišin/Cropix
---

---

image

Jedna od simulacija pokrova Poljuda

---

O svemu tome razgovaramo s dvojicom eminentnih stručnjaka sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije: prof. dr. sc. Bernardinom Perošem, profesorom emeritusom, recenzentom istražnih radova za čeličnu krovnu konstrukciju, naručenih za nedavnu namjeru sanacije Poljuda, te prof. dr. sc. Darovanom Tušekom, redovitim profesorom s Katedre za zgradarstvo, autorom niza knjiga i radova o splitskoj arhitekturi XX. stoljeća.

Prof. dr. Peroš: Svjedok rađanja Poljuda

Profesor Peroš svjedočio je rađanju Poljuda prije četiri desetljeća, kao mladi asistent na Građevinskom fakultetu u Splitu, bio je u ime IGH Zagreb član tima za nadzor i kvalitetu izvođenja čelične krovne konstrukcije stadiona - čelične "čipke" s pločama od leksana - koja je bila pravo tehničko čudo.

---

image

Prof. dr. Bernardin Peroš ‘nadzirao‘ je gradnju stadiona i sve kasnije kontrole kvalitete

Ante Čizmić/Cropix
---

- Projekt stadiona izrađen je timski: na projektu su osim arhitekta Borisa Magaša radili i projektanti konstrukcija ing. Boženko Jelić i prof. Ante Mihanović. Nakon nekoliko interakcija došlo se do idejnog projektnog rješenja.

Gradnja je počela 1977. godine i trajala je malo više od dvije godine. Temelje je počeo raditi "Lavčević", betonske radove nastavila je "Hidroelektra", njemačka tvrtka "Mero" kugle, a štapove "Željezara Sisak", koji su se pocinčavali u "Dalmastroju". Slovenska firma izvela je nosače za pričvršćenje pokrova leksanom.

U procesu izvođenja objekta paralelno se radio i ostali dio projektne dokumentacije, uključujući i sve detalje. U tom procesu - fazi gradnje bila je svaki petak koordinacija svih sudionika u projektiranju i izvođenju, povremeno i do trideset inženjera.

Financijska konstrukcija za izgradnju stadiona nije bila zatvorena, primjerice, početkom siječnja 1979. godine još uvijek nije bilo sigurno hoće li se graditi krovna konstrukcija (projekti su bili gotovi) ili će biti izvedena samo armiranobetonska konstrukcija s tribinama u formi plitice koja lebdi nad terenom, a ne kao zamišljena školjka koja se otvara u Poljudskom zaljevu... Na koncu je pala odluka i do srpnja je montirana čuvena krovna konstrukcija - prostorna rešetka koju čine 12.384 štapa i 3525 kugli nadsvođenih pokrovom od leksana. U to vrijeme, s lučnom MERO konstrukcijom dimenzija 205 puta 47 metara i 18 tisuća kvadrata bio je to najveći stadionski pokrov takvog tipa na svijetu. Izvedba složenog i inovativnog Poljuda počivala je na ogromnom entuzijazmu struke i svih sudionika projekta. Samo detalj: jednog petka u 13 sati na koordinaciji smo izvijestili kako jedna kugla za konstrukciju nije u redu. Sutradan, u subotu, u 13 sati, kugla je avionom stigla iz Njemačke!

U sklopu nadzora također je uočen problem kod pokrova, gdje je čelična potkonstrukcija na koju je pričvršćen pokrov od leksana nekvalitetno izvedena. No političkom odlukom prešlo se preko toga i ostalo je sve do danas.

- I leksan je bio novost?

- Riječ je o višeslojnim polikarbonatnim pločama koje je radila švedska firma i bio je sasvim novi materijal u građevinarstvu. Pokazao se odličnim, a zanimljivo je da su Šveđani nakon dvadeset godina, kad je pločama istekao rok upotrebe, nudili izmjenu leksan-pokrova po vrlo povoljnoj cijeni, razgovaralo se s predstavnicima Grada i Hajduka, ali nije bilo sluha.

Izvođenje čeličnih krovnih konstrukcija bilo je tehnički vrlo zahtjevno. Čelična "‘čipka" izvodila se konzolno s privremenim osloncima na terenu stadiona, a na armiranobetonsku konstrukciju sidrena je na 28 fiksnih oslonaca na vrhu betonskih nosača. Posebno je izvedba zavarenih spojeva polukugli na kontaktu s betonskom konstrukcijom bila tehnološki zahtjevna, pa smo zavare izvodili doslovno u laboratorijskim uvjetima ispod šatora. Dva laboranta stalno su nadzirala i ispitivala svaki var i ako nije bio dobar, odmah se skidao i radio iznova.

- Stadion je predan i počela je ona - za nas uvijek bolna - faza održavanja?

- Nije ona za nas bolna, bila bi bolna da održavamo pa da se trudimo oko toga. Mi to jednostavno prepuštamo zubu vremena. Prema Zakonu o gradnji, kod ovakvih objekata investitor ostavlja 10 posto sredstava koja nakon deset godina, ako je građevina pri pregledu u redu, pripada tvrtki koja je gradila. Takva kontrola je napravljena 1989., bio sam član komisije, i "Hidroelektra" je povukla svojih 10 posto i izišla iz projekta što se tiče odgovornosti. Intervencije na građevini nakon toga idu na teret investitora. To uključuje svake godine pregled te svakih pet godina glavni pregled. Te su kontrole rađene 1994., 2002. i 2006., površno još nekih godina - znači već se počelo odstupati od propisa. A u obnovu se nije ulagalo doslovno ni centa.

- Već te 2006. rezultati kontrole bili su poražavajući?

- Napisali smo tada u mišljenju kako bi trebalo zabraniti uporabu stadiona dok se ne izmijene leksan-ploče koje su uvelike bile krte i popucale, dio ih je prorešetan projektilima JNA iz Lore u ratu, prekrivene su cementnom prašinom i izgubile su kemijsko-mehanička svojstva, a na koncu istekao im je i rok, na što je još 1999. uzalud upozorio švedski proizvođač.

- Stiže 2019. kad je Poljud proglašen nacionalnom kulturnom baštinom, iz EU fondova dolaze sredstva za izradu dokumentacije za obnovu krovišta i betonske konstrukcije, IGH radi analizu, a vi i prof. dr. Ante Mihanović bili ste recenzenti: rezultati su bili katastrofični!

- Ukratko: utvrđeno je alarmantno loše stanje krovne konstrukcije prouzročeno korozijom i drugim činiteljima, te znatna degradacija i oštećenja armiranobetonske konstrukcije stadiona. Analizu i projekt sanacije IGH je izradio iznimno kvalitetno, cjelovito i visoko stručno te smo i prof. Mihanović i ja ocijenili da može biti prihvaćena bezuvjetno, uz manje primjedbe. K tome, nudi projektno sve najpotrebnije za kvalitetnu i sveobuhvatnu konstrukcijsku sanaciju. Naravno, uz jednako kvalitetan izvedbeni projekt sanacije koji bi se radio u okviru same sanacije. Provedenim istražnim radovima teško je bilo sagledati količinu, opseg oštećenja i degradiranje pojedinih elemenata.

- Što se događa s krovištem?

- Događa se neodržavanje! Dakle, od gradnje, pune 43 godine osim utvrđivanja stanja, ništa nije obnavljano ni sanirano. Izvorna antikorozivna zaštita gotovo je potpuno potrošena, što se može i pretpostaviti jer je sustav zaštite, vruće cinčanje i premaz, imao garanciju na 20 godina. A kako je stadion uz more, takvo nešto bilo je i očekivano s obzirom na utjecaj vjetra i posolice. Znamo već da otkazuju spojevi, vijci, a leksan je također propao, krovište prokišnjava... Meni je teško vjerovati da vlasnik i podstanar - Grad Split i Hajduk - to gledaju najmanje trideset godina i ništa ne poduzimaju. Kao čovjek koji se Poljudom bavi doslovno od polaganja kamena temeljca već godinama izražavam sigurnosnu zebnju zbog svega ovoga, ali nitko ne trza...

- Što je s armiranobetonskom konstrukcijom?

- To je područje prof. Mihanovića, a iz elaborata, kao i golim okom, vidljive su pukotine, korodirana armatura... Da se razumijemo, sve se to dade riješiti uz hitnu sanaciju koju treba provesti. Ovo podrazumijeva da tako saniranu konstrukciju treba testirati - ispitati, tj. provjeriti stanje sila u elementima, a posebno u kabelima.

- Na koliko je tada procijenjena sanacija Poljuda?

- Bilo je riječi o oko 200 milijuna kuna, a koliko bi stajalo danas, ne bih mogao spekulirati.

- Kako komentirate prijedloge nadogradnje, ukopavanja...

- Ovako, svojim kolegama koji su ipak tehničke struke, prof. dr. Ivici Puljku, gradonačelniku, i prof. dr. Željku Domazetu, predsjedniku Gradskog vijeća, preporučujem da se ne obaziru na paušalne, nestručne i populističke planove koji zadnjih dana padaju sa svih strana. Ako je riječ o ukopavanju terena, možemo konzultirati prof. dr. Vinka Jovića s našeg FGAG-a, vrhunskog stručnjaka u hidrotehnici koji je radio na odvodnji i drenaži pri gradnji poljudskog terena i savršeno poznaje tu temu. Na kraju želim naglasiti što struka govori o ovoj problematici: bilo kakve intervencije na konstrukcijama stadiona nisu dopustive dok se sljedećim analizama mehaničke otpornosti i stabilnosti - koje bi se izradile na temelju rezultata provedenih istražnih radova - ne utvrdi stanje sigurnosti i pouzdanosti nosivih konstrukcija nakon 43 godine uporabe, a isto tako i procjena stanja u planiranom vijeku trajanja stadiona od stotinu godina. Znate, ja bih volio da ovo što sada imamo i što je neosporno vrijedno dovedemo u normalno stanje, dakle saniramo i obnovimo. Na koncu i spriječimo potencijalne nesreće. Ako neki novac dolazi, to bolje, uz današnje tehničke mogućnosti moći ćemo sve napraviti vrlo brzo i kvalitetno.

---

image

Prof. dr. Darovan Tušek autoritet je za povijest splitske moderne arhitekture

Ante Čizmić/Cropix
---

Prof. dr. Tušek: Poljud je internacionalna klasa

Profesor Tušek je autoritet za povijest splitske moderne arhitekture i neosporno upućen u pravu vrijednost "poljudske ljepotice":

- Svi već znaju kako je poljudski stadion arhitekta Borisa Magaša antologijsko djelo moderne hrvatske arhitekture, ravnopravno značajno svjetskim arhitektonskim realizacijama sedamdesetih godina. Takvih građevina u Hrvatskoj nema mnogo, možda nekoliko. Stadion Poljud je "internacionalna klasa" i imamo sreću da je u Splitu. Pa umjesto da ga pazimo i održavamo kao vrhunsku vrijednost, svako malo dolaze inicijative o rušenju, nadogradnjama, ukopavanjima na neki nakaradan način. Zapravo, izgleda da takav objekt, takvu vrijednost nismo ni zaslužili...

Ali novac koji se spominje odlična je prilika za investiranje...

- Da! I to u obnovu! Ako će se toliki milijuni kuna ulagati, super. Onda ih iskoristimo na najbolji mogući način; sanirajmo, ojačajmo, modernizirajmo biser hrvatske arhitekture. Kaže se da je oronuo... Kako neće kad se 43 godine ne ulaže u njegovu obnovu. Zbog toga troškovi sanacije rastu u nebo. To je kao da ne piturate škure i prozore na kući deset godina. Naravno da ćete uložiti puno više u nove, jer su se ove raspale, nego što biste potrošili na redovito pituravanje.

Možete li komentirati želje; najprije natkrivanje?

- Ako baš moram. Da bi se takve stvari radile, treba građevini skinuti status kulturne baštine. Znači, danas je nacionalna baština, a sutra više nije?! To je nečuveno. Najradije ne bih komentirao takve prijedloge jer to onda ne bi bio isti stadion kojim se ponosimo. Krovna ljuska s prostornom rešetkom bitan je element izvorne Magaševe arhitektonske koncepcije, a ove simulacije koje nam se prikazuju degradiraju taj koncept. Bolje graditi drugi stadion na drugoj lokaciji ako već imamo toliko novca, a ovaj postojeći čuvati kakav je.

Likvidiranje atletske staze i ukopavanje terena za petnaestak metara?

- To možda ne bi narušilo njegovu vrijednost i estetiku o kojoj govorimo, ali možemo ovako "izdaleka" predvidjeti ima li smisla. Pitam se znaju li inicijatori ideje "utapanja" terena na nižu kotu išta o geometrijskoj krivulji kojom se definira nagib tribina gledališta? Koliko bi gledatelja time profitiralo, možda desetak prvih "ukopanih" redova, svima drugima teren bi vizualno bio udaljeniji, a današnje zadnje redove gledališta mogli bismo zatvoriti. Uostalom, nije Poljud jedini nogometni stadion na svijetu koji ima atletske staze.

Solari na krovištu?

- Nisam te struke da procjenjujem efekte dodatnog opterećenja na krovnoj konstrukciji, a, osim toga, pitanje je i geometrije i transparentnosti elemenata pokrova.

Oživljavanje tisuća kvadrata prostora u vanjskom prstenu stadiona?

- Nitko nam ne smeta da to i danas imamo. Pa sjećamo se da smo tamo išli kupovati namještaj, bilo je i drugih sadržaja. To je doista ogroman prostor u koji se može smjestiti što god želimo, od sportskih klubova do dućana, ali to je stvar vlasnika, ne arhitektonske struke.

Zanimljivo je da je pokojni Magaš kao autor ponudio rješenja na ovom tragu.

- Kad se neko djelo proglasi kulturnim dobrom, nacionalnom baštinom, nitko više nema pravo u njega intervenirati izvan okvira koje propisuje takva zaštita, pa ni sam autor. Dapače, upravo bi ga autor i nasljednici njegovih autorskih prava trebali prvi štititi. Ne znam u kakvim su okolnostima nastale skice intervencija, ali znam da je Magaš sedamdesetih godina projektirao stadion u obliku kakvom je želio. I napravio je to na izvrstan način, pozicioniravši ga na svjetsku arhitektonsku scenu. Prijedlog o kojem se govori nastao je desetljećima kasnije i nikako nije u skladu s izvornim prostornim i oblikovnim konceptom, pa makar ga napravio i sam Magaš. Možda je autor tim skicama želio spriječiti da netko "mesari" po njegovu djelu. Ne znam. Ponekad autorsko djelo treba zaštititi i od samog autora i nasljednika. Zamislite, primjerice, da nasljednici autorskih prava Ranka Marinkovića odluče nadopisati nekoliko poglavlja "Kiklopa". Zaštita autorskih prava jasno je definirana obveza prema autoru i njegovu djelu, a ne ekskluzivno pravo na slobodu prekrajanja onoga što je autor kreirao. Magašev stadion arhitektura definira kao "dovršenu arhitekturu", kojoj se ništa ne može dodati ni oduzeti, a da se pritom ne izgubi njezin umjetnički identitet. U nacijama koje drže do svog identiteta takvi se objekti ne diraju.

---

image

Profesori Peroš i Tušek s našim novinarom na Poljudu

Ante Čizmić/Cropix
---

Obnova Poljuda nadovezuje se na "povratak" Hajduka na Stari plac: i tamo se kroje veliki planovi?

- Daleko bi nas to odvelo od teme, Stari plac nikad nije bio predmet cjelovitog arhitektonskog rješenja. Još je Frano Gotovac krajem šezdesetih predlagao stadion na Starome placu, no urbanisti su odbili tu ideju zbog nedostatka prostora za parkiranje i kretanje toliko ljudi u gusto naseljenom području. Stanje je tamo danas stoput gore po pitanju gužve. I ne razumijem zbog čega bi se na svaku slobodnu površinu nabijalo još betona. Idelano bi bilo da ostane zelena površina kao poveznica s Marjanom, da se ispod svakako izgrade garaže i dopusti minimalna gradnja.

- Vratimo se Poljudu, jedan je od rijetkih projekata suvremene arhitekture koji uživa ovakvu zaštitu?

- Na žalost, u našoj javnosti se moderna arhitektura često smatra nečim što zapravo nema osobitu umjetničku i kulturnu vrijednost pa je ne treba posebno ni štititi. Često konzervatorska zaštita obuhvaća arhitekturu do secesije, a sve nastalo nakon toga smatra se podložno preinakama. Srećom, u novije vrijeme su se takva gledišta izmijenila pa se prepoznaju vrijednosti arhitekture modernog doba. A što se danas predlaže? Da s Poljuda skinemo zaštitu, da bismo ga mogli prekrajati! Da nije žalosno, bilo bi komično. Dakle, ako se već u stadion namjerava uložiti neki novac, onda ga treba uložiti u obnovu konstrukcije i opreme. A ne sanjariti o nekim nebuloznim intervencijama koje će uništiti ono što imamo i na čemu nam mnogi u svijetu mogu samo zavidjeti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dvostruki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Dvostruki intervju 2 0 15545 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-16 20:14:40 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-19 16:38:50 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2022-11-19 14:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4890 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Profesori Bernardin Peroš i Darovan Tušek: Ne slušajmo nebuloze oko Poljuda, treba ga obnoviti i uživati u jednom od najljepših svjetskih stadiona na kojemu nam mnogi zavide! [metakey] => poljudski stadion, darovan tušek, bernardin peroš, obnova poljudskog stadiona, rekonstrukcija poljudskog stadiona [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/16\/23791357.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/16\/23791353.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/16\/23791357.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/16\/23791364.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/16\/23791360.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/16\/23755095.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/16\/23763698.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bernardin Pero\u0161 i Darovan Tu\u0161ek<\/p>","

Profesori Pero\u0161 i Tu\u0161ek s na\u0161im novinarom na Poljudu<\/p>","

Bernardin Pero\u0161 i Darovan Tu\u0161ek pred Poljudom<\/p>","

Prof. dr. Bernardin Pero\u0161 \u2018nadzirao\u2018 je gradnju stadiona i sve kasnije kontrole kvalitete<\/p>","

Prof. dr. Darovan Tu\u0161ek autoritet je za povijest splitske moderne arhitekture<\/p>","

Svjetska arhitektonska struka smatra Poljud antologijskim ostvarenjem<\/p>","

Jedna od simulacija pokrova Poljuda<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1317","hd_23791357_1920.jpg":"1920x1080","k_23791357_1280.jpg":"1280x1280","k_23791357_1024.jpg":"1024x1024","k_23791357_640.jpg":"640x640","k_23791357_480.jpg":"480x480","k_23791357_340.jpg":"340x340","k_23791357_220.jpg":"220x220","o_23791357_1280.jpg":"1280x878","o_23791357_1024.jpg":"1024x702","o_23791357_640.jpg":"640x439","o_23791357_480.jpg":"480x329","o_23791357_340.jpg":"340x233","o_23791357_220.jpg":"220x150","h_23791357_1280.jpg":"1280x854","h_23791357_1024.jpg":"1024x683","h_23791357_640.jpg":"640x427","h_23791357_480.jpg":"480x320","h_23791357_340.jpg":"340x227","h_23791357_220.jpg":"220x147","pp_23791357_1280.jpg":"1280x1628","pp_23791357_1024.jpg":"1024x1303","pp_23791357_640.jpg":"640x814","pp_23791357_480.jpg":"480x611","pp_23791357_340.jpg":"340x432","pp_23791357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_23791353_1920.jpg":"1920x1080","k_23791353_1280.jpg":"1280x1280","k_23791353_1024.jpg":"1024x1024","k_23791353_640.jpg":"640x640","k_23791353_480.jpg":"480x480","k_23791353_340.jpg":"340x340","k_23791353_220.jpg":"220x220","o_23791353_1280.jpg":"1280x841","o_23791353_1024.jpg":"1024x673","o_23791353_640.jpg":"640x420","o_23791353_480.jpg":"480x315","o_23791353_340.jpg":"340x223","o_23791353_220.jpg":"220x144","h_23791353_1280.jpg":"1280x854","h_23791353_1024.jpg":"1024x683","h_23791353_640.jpg":"640x427","h_23791353_480.jpg":"480x320","h_23791353_340.jpg":"340x227","h_23791353_220.jpg":"220x147","pp_23791353_1280.jpg":"1280x1628","pp_23791353_1024.jpg":"1024x1303","pp_23791353_640.jpg":"640x814","pp_23791353_480.jpg":"480x611","pp_23791353_340.jpg":"340x432","pp_23791353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_23791357_1920.jpg":"1920x1080","k_23791357_1280.jpg":"1280x1280","k_23791357_1024.jpg":"1024x1024","k_23791357_640.jpg":"640x640","k_23791357_480.jpg":"480x480","k_23791357_340.jpg":"340x340","k_23791357_220.jpg":"220x220","o_23791357_1280.jpg":"1280x878","o_23791357_1024.jpg":"1024x702","o_23791357_640.jpg":"640x439","o_23791357_480.jpg":"480x329","o_23791357_340.jpg":"340x233","o_23791357_220.jpg":"220x150","h_23791357_1280.jpg":"1280x854","h_23791357_1024.jpg":"1024x683","h_23791357_640.jpg":"640x427","h_23791357_480.jpg":"480x320","h_23791357_340.jpg":"340x227","h_23791357_220.jpg":"220x147","pp_23791357_1280.jpg":"1280x1628","pp_23791357_1024.jpg":"1024x1303","pp_23791357_640.jpg":"640x814","pp_23791357_480.jpg":"480x611","pp_23791357_340.jpg":"340x432","pp_23791357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_23791364_1920.jpg":"1920x1080","k_23791364_1280.jpg":"1280x1280","k_23791364_1024.jpg":"1024x1024","k_23791364_640.jpg":"640x640","k_23791364_480.jpg":"480x480","k_23791364_340.jpg":"340x340","k_23791364_220.jpg":"220x220","o_23791364_1280.jpg":"1280x774","o_23791364_1024.jpg":"1024x619","o_23791364_640.jpg":"640x387","o_23791364_480.jpg":"480x290","o_23791364_340.jpg":"340x205","o_23791364_220.jpg":"220x133","h_23791364_1280.jpg":"1280x854","h_23791364_1024.jpg":"1024x683","h_23791364_640.jpg":"640x427","h_23791364_480.jpg":"480x320","h_23791364_340.jpg":"340x227","h_23791364_220.jpg":"220x147","pp_23791364_1280.jpg":"1280x1628","pp_23791364_1024.jpg":"1024x1303","pp_23791364_640.jpg":"640x814","pp_23791364_480.jpg":"480x611","pp_23791364_340.jpg":"340x432","pp_23791364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1226","hd_23791360_1920.jpg":"1920x1080","k_23791360_1280.jpg":"1280x1280","k_23791360_1024.jpg":"1024x1024","k_23791360_640.jpg":"640x640","k_23791360_480.jpg":"480x480","k_23791360_340.jpg":"340x340","k_23791360_220.jpg":"220x220","o_23791360_1280.jpg":"1280x817","o_23791360_1024.jpg":"1024x653","o_23791360_640.jpg":"640x408","o_23791360_480.jpg":"480x306","o_23791360_340.jpg":"340x217","o_23791360_220.jpg":"220x140","h_23791360_1280.jpg":"1280x854","h_23791360_1024.jpg":"1024x683","h_23791360_640.jpg":"640x427","h_23791360_480.jpg":"480x320","h_23791360_340.jpg":"340x227","h_23791360_220.jpg":"220x147","pp_23791360_1280.jpg":"1280x1628","pp_23791360_1024.jpg":"1024x1303","pp_23791360_640.jpg":"640x814","pp_23791360_480.jpg":"480x611","pp_23791360_340.jpg":"340x432","pp_23791360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23755095_1920.jpg":"1920x1080","k_23755095_1280.jpg":"1280x1280","k_23755095_1024.jpg":"1024x1024","k_23755095_640.jpg":"640x640","k_23755095_480.jpg":"480x480","k_23755095_340.jpg":"340x340","k_23755095_220.jpg":"220x220","o_23755095_1280.jpg":"1280x853","o_23755095_1024.jpg":"1024x682","o_23755095_640.jpg":"640x426","o_23755095_480.jpg":"480x320","o_23755095_340.jpg":"340x226","o_23755095_220.jpg":"220x146","h_23755095_1280.jpg":"1280x854","h_23755095_1024.jpg":"1024x683","h_23755095_640.jpg":"640x427","h_23755095_480.jpg":"480x320","h_23755095_340.jpg":"340x227","h_23755095_220.jpg":"220x147","pp_23755095_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755095_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755095_640.jpg":"640x814","pp_23755095_480.jpg":"480x611","pp_23755095_340.jpg":"340x432","pp_23755095_220.jpg":"220x280"},{"size0":"215x148","hd_23763698_1920.jpg":"1920x1080","k_23763698_1280.jpg":"1280x1280","k_23763698_1024.jpg":"1024x1024","k_23763698_640.jpg":"640x640","k_23763698_480.jpg":"480x480","k_23763698_340.jpg":"340x340","k_23763698_220.jpg":"220x220","o_23763698_1280.jpg":"1280x881","o_23763698_1024.jpg":"1024x704","o_23763698_640.jpg":"640x440","o_23763698_480.jpg":"480x330","o_23763698_340.jpg":"340x234","o_23763698_220.jpg":"220x151","h_23763698_1280.jpg":"1280x854","h_23763698_1024.jpg":"1024x683","h_23763698_640.jpg":"640x427","h_23763698_480.jpg":"480x320","h_23763698_340.jpg":"340x227","h_23763698_220.jpg":"220x147","pp_23763698_1280.jpg":"1280x1628","pp_23763698_1024.jpg":"1024x1303","pp_23763698_640.jpg":"640x814","pp_23763698_480.jpg":"480x611","pp_23763698_340.jpg":"340x432","pp_23763698_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8052461 Threads: 8 Questions: 1602402739 Slow queries: 4899893 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112594624 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/profesori-bernardin-peros-i-darovan-tusek-ne-slusajmo-nebuloze-oko-poljuda-treba-ga-obnoviti-i-uzivati-u-jednom-od-najljepsih-svjetskih-stadiona-na-kojemu-nam-mnogi-zavide-1241966 [printLink] => /split/profesori-bernardin-peros-i-darovan-tusek-ne-slusajmo-nebuloze-oko-poljuda-treba-ga-obnoviti-i-uzivati-u-jednom-od-najljepsih-svjetskih-stadiona-na-kojemu-nam-mnogi-zavide-1241966?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630922 [name] => poljudski stadion [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-14 12:02:45 [main_article_id] => 0 [alias] => poljudski-stadion [link] => /tag/poljudski-stadion ) [1] => stdClass Object ( [id] => 425188 [name] => darovan tušek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darovan-tusek [link] => /tag/darovan-tusek ) [2] => stdClass Object ( [id] => 444047 [name] => bernardin peroš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bernardin-peros [link] => /tag/bernardin-peros ) [3] => stdClass Object ( [id] => 697565 [name] => obnova poljudskog stadiona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-19 15:53:36 [main_article_id] => 0 [alias] => obnova-poljudskog-stadiona [link] => /tag/obnova-poljudskog-stadiona ) [4] => stdClass Object ( [id] => 697566 [name] => rekonstrukcija poljudskog stadiona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-19 15:53:36 [main_article_id] => 0 [alias] => rekonstrukcija-poljudskog-stadiona [link] => /tag/rekonstrukcija-poljudskog-stadiona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dvostruki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dvojica eminentnih splitskih stručnjaka o stanju Poljuda: ‘Situacija je alarmantna! Od gradnje, pune 43 godine ništa nije obnavljano ni sanirano!‘ Evo što treba napraviti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/16/23791357.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Bernardin Peroš i Darovan Tušek

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/16/23791357.jpg [title] =>

Bernardin Peroš i Darovan Tušek

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/16/23791353.jpg [title] =>

Profesori Peroš i Tušek s našim novinarom na Poljudu

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/16/23791357.jpg [title] =>

Bernardin Peroš i Darovan Tušek pred Poljudom

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/16/23791364.jpg [title] =>

Prof. dr. Bernardin Peroš ‘nadzirao‘ je gradnju stadiona i sve kasnije kontrole kvalitete

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/16/23791360.jpg [title] =>

Prof. dr. Darovan Tušek autoritet je za povijest splitske moderne arhitekture

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/16/23755095.jpg [title] =>

Svjetska arhitektonska struka smatra Poljud antologijskim ostvarenjem

Zvonimir Barišin/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/16/23763698.jpg [title] =>

Jedna od simulacija pokrova Poljuda

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stižu milijuni eura; srušiti, nadograditi, ukopati, natkroviti, osolariti, lete 3D projekcije, planovi i skice. Dalmacija se ludo zabavlja, svi su arhitekti, svi inženjeri, svi projektiraju. Naravno, riječ je o Poljudu, splitskom stadionu iz 1979. godine, koji je struka, naša i svjetska, proglasila jednim od najuspješnijih i najinovativnijih projekata svoga vremena. I koji i danas zaslužuje divljenje. Ministarstvo kulture zaštitilo ga je kao nacionalnu kulturnu baštinu. Poljud je, ukratko, pojam. Ali je oronuo. Ne svojom krivnjom. Zapušten je i neodržavan - a posebno se to odnosi na njegov najvrjedniji dio, složenu krovnu konstrukciju - od dana kad je otvoren.

Hrvatska vlada najavila je ulaganja u naše stadione, gradnju novog zagrebačkog i obnovu splitskog, te još nekoliko drugih. Govori se o velikom novcu, a za onaj koji nas najviše zanima, splitski Poljud, čak i do 400 milijuna kuna. Iz tog izvora prukuljale su sve one maštarije o natkrivanju, ukopavanju, čak i rušenju i gradnji novog igrališta.

---

image

Svjetska arhitektonska struka smatra Poljud antologijskim ostvarenjem

Zvonimir Barišin/Cropix
---

---

image

Jedna od simulacija pokrova Poljuda

---

O svemu tome razgovaramo s dvojicom eminentnih stručnjaka sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije: prof. dr. sc. Bernardinom Perošem, profesorom emeritusom, recenzentom istražnih radova za čeličnu krovnu konstrukciju, naručenih za nedavnu namjeru sanacije Poljuda, te prof. dr. sc. Darovanom Tušekom, redovitim profesorom s Katedre za zgradarstvo, autorom niza knjiga i radova o splitskoj arhitekturi XX. stoljeća.

Prof. dr. Peroš: Svjedok rađanja Poljuda

Profesor Peroš svjedočio je rađanju Poljuda prije četiri desetljeća, kao mladi asistent na Građevinskom fakultetu u Splitu, bio je u ime IGH Zagreb član tima za nadzor i kvalitetu izvođenja čelične krovne konstrukcije stadiona - čelične "čipke" s pločama od leksana - koja je bila pravo tehničko čudo.

---

image

Prof. dr. Bernardin Peroš ‘nadzirao‘ je gradnju stadiona i sve kasnije kontrole kvalitete

Ante Čizmić/Cropix
---

- Projekt stadiona izrađen je timski: na projektu su osim arhitekta Borisa Magaša radili i projektanti konstrukcija ing. Boženko Jelić i prof. Ante Mihanović. Nakon nekoliko interakcija došlo se do idejnog projektnog rješenja.

Gradnja je počela 1977. godine i trajala je malo više od dvije godine. Temelje je počeo raditi "Lavčević", betonske radove nastavila je "Hidroelektra", njemačka tvrtka "Mero" kugle, a štapove "Željezara Sisak", koji su se pocinčavali u "Dalmastroju". Slovenska firma izvela je nosače za pričvršćenje pokrova leksanom.

U procesu izvođenja objekta paralelno se radio i ostali dio projektne dokumentacije, uključujući i sve detalje. U tom procesu - fazi gradnje bila je svaki petak koordinacija svih sudionika u projektiranju i izvođenju, povremeno i do trideset inženjera.

Financijska konstrukcija za izgradnju stadiona nije bila zatvorena, primjerice, početkom siječnja 1979. godine još uvijek nije bilo sigurno hoće li se graditi krovna konstrukcija (projekti su bili gotovi) ili će biti izvedena samo armiranobetonska konstrukcija s tribinama u formi plitice koja lebdi nad terenom, a ne kao zamišljena školjka koja se otvara u Poljudskom zaljevu... Na koncu je pala odluka i do srpnja je montirana čuvena krovna konstrukcija - prostorna rešetka koju čine 12.384 štapa i 3525 kugli nadsvođenih pokrovom od leksana. U to vrijeme, s lučnom MERO konstrukcijom dimenzija 205 puta 47 metara i 18 tisuća kvadrata bio je to najveći stadionski pokrov takvog tipa na svijetu. Izvedba složenog i inovativnog Poljuda počivala je na ogromnom entuzijazmu struke i svih sudionika projekta. Samo detalj: jednog petka u 13 sati na koordinaciji smo izvijestili kako jedna kugla za konstrukciju nije u redu. Sutradan, u subotu, u 13 sati, kugla je avionom stigla iz Njemačke!

U sklopu nadzora također je uočen problem kod pokrova, gdje je čelična potkonstrukcija na koju je pričvršćen pokrov od leksana nekvalitetno izvedena. No političkom odlukom prešlo se preko toga i ostalo je sve do danas.

- I leksan je bio novost?

- Riječ je o višeslojnim polikarbonatnim pločama koje je radila švedska firma i bio je sasvim novi materijal u građevinarstvu. Pokazao se odličnim, a zanimljivo je da su Šveđani nakon dvadeset godina, kad je pločama istekao rok upotrebe, nudili izmjenu leksan-pokrova po vrlo povoljnoj cijeni, razgovaralo se s predstavnicima Grada i Hajduka, ali nije bilo sluha.

Izvođenje čeličnih krovnih konstrukcija bilo je tehnički vrlo zahtjevno. Čelična "‘čipka" izvodila se konzolno s privremenim osloncima na terenu stadiona, a na armiranobetonsku konstrukciju sidrena je na 28 fiksnih oslonaca na vrhu betonskih nosača. Posebno je izvedba zavarenih spojeva polukugli na kontaktu s betonskom konstrukcijom bila tehnološki zahtjevna, pa smo zavare izvodili doslovno u laboratorijskim uvjetima ispod šatora. Dva laboranta stalno su nadzirala i ispitivala svaki var i ako nije bio dobar, odmah se skidao i radio iznova.

- Stadion je predan i počela je ona - za nas uvijek bolna - faza održavanja?

- Nije ona za nas bolna, bila bi bolna da održavamo pa da se trudimo oko toga. Mi to jednostavno prepuštamo zubu vremena. Prema Zakonu o gradnji, kod ovakvih objekata investitor ostavlja 10 posto sredstava koja nakon deset godina, ako je građevina pri pregledu u redu, pripada tvrtki koja je gradila. Takva kontrola je napravljena 1989., bio sam član komisije, i "Hidroelektra" je povukla svojih 10 posto i izišla iz projekta što se tiče odgovornosti. Intervencije na građevini nakon toga idu na teret investitora. To uključuje svake godine pregled te svakih pet godina glavni pregled. Te su kontrole rađene 1994., 2002. i 2006., površno još nekih godina - znači već se počelo odstupati od propisa. A u obnovu se nije ulagalo doslovno ni centa.

- Već te 2006. rezultati kontrole bili su poražavajući?

- Napisali smo tada u mišljenju kako bi trebalo zabraniti uporabu stadiona dok se ne izmijene leksan-ploče koje su uvelike bile krte i popucale, dio ih je prorešetan projektilima JNA iz Lore u ratu, prekrivene su cementnom prašinom i izgubile su kemijsko-mehanička svojstva, a na koncu istekao im je i rok, na što je još 1999. uzalud upozorio švedski proizvođač.

- Stiže 2019. kad je Poljud proglašen nacionalnom kulturnom baštinom, iz EU fondova dolaze sredstva za izradu dokumentacije za obnovu krovišta i betonske konstrukcije, IGH radi analizu, a vi i prof. dr. Ante Mihanović bili ste recenzenti: rezultati su bili katastrofični!

- Ukratko: utvrđeno je alarmantno loše stanje krovne konstrukcije prouzročeno korozijom i drugim činiteljima, te znatna degradacija i oštećenja armiranobetonske konstrukcije stadiona. Analizu i projekt sanacije IGH je izradio iznimno kvalitetno, cjelovito i visoko stručno te smo i prof. Mihanović i ja ocijenili da može biti prihvaćena bezuvjetno, uz manje primjedbe. K tome, nudi projektno sve najpotrebnije za kvalitetnu i sveobuhvatnu konstrukcijsku sanaciju. Naravno, uz jednako kvalitetan izvedbeni projekt sanacije koji bi se radio u okviru same sanacije. Provedenim istražnim radovima teško je bilo sagledati količinu, opseg oštećenja i degradiranje pojedinih elemenata.

- Što se događa s krovištem?

- Događa se neodržavanje! Dakle, od gradnje, pune 43 godine osim utvrđivanja stanja, ništa nije obnavljano ni sanirano. Izvorna antikorozivna zaštita gotovo je potpuno potrošena, što se može i pretpostaviti jer je sustav zaštite, vruće cinčanje i premaz, imao garanciju na 20 godina. A kako je stadion uz more, takvo nešto bilo je i očekivano s obzirom na utjecaj vjetra i posolice. Znamo već da otkazuju spojevi, vijci, a leksan je također propao, krovište prokišnjava... Meni je teško vjerovati da vlasnik i podstanar - Grad Split i Hajduk - to gledaju najmanje trideset godina i ništa ne poduzimaju. Kao čovjek koji se Poljudom bavi doslovno od polaganja kamena temeljca već godinama izražavam sigurnosnu zebnju zbog svega ovoga, ali nitko ne trza...

- Što je s armiranobetonskom konstrukcijom?

- To je područje prof. Mihanovića, a iz elaborata, kao i golim okom, vidljive su pukotine, korodirana armatura... Da se razumijemo, sve se to dade riješiti uz hitnu sanaciju koju treba provesti. Ovo podrazumijeva da tako saniranu konstrukciju treba testirati - ispitati, tj. provjeriti stanje sila u elementima, a posebno u kabelima.

- Na koliko je tada procijenjena sanacija Poljuda?

- Bilo je riječi o oko 200 milijuna kuna, a koliko bi stajalo danas, ne bih mogao spekulirati.

- Kako komentirate prijedloge nadogradnje, ukopavanja...

- Ovako, svojim kolegama koji su ipak tehničke struke, prof. dr. Ivici Puljku, gradonačelniku, i prof. dr. Željku Domazetu, predsjedniku Gradskog vijeća, preporučujem da se ne obaziru na paušalne, nestručne i populističke planove koji zadnjih dana padaju sa svih strana. Ako je riječ o ukopavanju terena, možemo konzultirati prof. dr. Vinka Jovića s našeg FGAG-a, vrhunskog stručnjaka u hidrotehnici koji je radio na odvodnji i drenaži pri gradnji poljudskog terena i savršeno poznaje tu temu. Na kraju želim naglasiti što struka govori o ovoj problematici: bilo kakve intervencije na konstrukcijama stadiona nisu dopustive dok se sljedećim analizama mehaničke otpornosti i stabilnosti - koje bi se izradile na temelju rezultata provedenih istražnih radova - ne utvrdi stanje sigurnosti i pouzdanosti nosivih konstrukcija nakon 43 godine uporabe, a isto tako i procjena stanja u planiranom vijeku trajanja stadiona od stotinu godina. Znate, ja bih volio da ovo što sada imamo i što je neosporno vrijedno dovedemo u normalno stanje, dakle saniramo i obnovimo. Na koncu i spriječimo potencijalne nesreće. Ako neki novac dolazi, to bolje, uz današnje tehničke mogućnosti moći ćemo sve napraviti vrlo brzo i kvalitetno.

---

image

Prof. dr. Darovan Tušek autoritet je za povijest splitske moderne arhitekture

Ante Čizmić/Cropix
---

Prof. dr. Tušek: Poljud je internacionalna klasa

Profesor Tušek je autoritet za povijest splitske moderne arhitekture i neosporno upućen u pravu vrijednost "poljudske ljepotice":

- Svi već znaju kako je poljudski stadion arhitekta Borisa Magaša antologijsko djelo moderne hrvatske arhitekture, ravnopravno značajno svjetskim arhitektonskim realizacijama sedamdesetih godina. Takvih građevina u Hrvatskoj nema mnogo, možda nekoliko. Stadion Poljud je "internacionalna klasa" i imamo sreću da je u Splitu. Pa umjesto da ga pazimo i održavamo kao vrhunsku vrijednost, svako malo dolaze inicijative o rušenju, nadogradnjama, ukopavanjima na neki nakaradan način. Zapravo, izgleda da takav objekt, takvu vrijednost nismo ni zaslužili...

Ali novac koji se spominje odlična je prilika za investiranje...

- Da! I to u obnovu! Ako će se toliki milijuni kuna ulagati, super. Onda ih iskoristimo na najbolji mogući način; sanirajmo, ojačajmo, modernizirajmo biser hrvatske arhitekture. Kaže se da je oronuo... Kako neće kad se 43 godine ne ulaže u njegovu obnovu. Zbog toga troškovi sanacije rastu u nebo. To je kao da ne piturate škure i prozore na kući deset godina. Naravno da ćete uložiti puno više u nove, jer su se ove raspale, nego što biste potrošili na redovito pituravanje.

Možete li komentirati želje; najprije natkrivanje?

- Ako baš moram. Da bi se takve stvari radile, treba građevini skinuti status kulturne baštine. Znači, danas je nacionalna baština, a sutra više nije?! To je nečuveno. Najradije ne bih komentirao takve prijedloge jer to onda ne bi bio isti stadion kojim se ponosimo. Krovna ljuska s prostornom rešetkom bitan je element izvorne Magaševe arhitektonske koncepcije, a ove simulacije koje nam se prikazuju degradiraju taj koncept. Bolje graditi drugi stadion na drugoj lokaciji ako već imamo toliko novca, a ovaj postojeći čuvati kakav je.

Likvidiranje atletske staze i ukopavanje terena za petnaestak metara?

- To možda ne bi narušilo njegovu vrijednost i estetiku o kojoj govorimo, ali možemo ovako "izdaleka" predvidjeti ima li smisla. Pitam se znaju li inicijatori ideje "utapanja" terena na nižu kotu išta o geometrijskoj krivulji kojom se definira nagib tribina gledališta? Koliko bi gledatelja time profitiralo, možda desetak prvih "ukopanih" redova, svima drugima teren bi vizualno bio udaljeniji, a današnje zadnje redove gledališta mogli bismo zatvoriti. Uostalom, nije Poljud jedini nogometni stadion na svijetu koji ima atletske staze.

Solari na krovištu?

- Nisam te struke da procjenjujem efekte dodatnog opterećenja na krovnoj konstrukciji, a, osim toga, pitanje je i geometrije i transparentnosti elemenata pokrova.

Oživljavanje tisuća kvadrata prostora u vanjskom prstenu stadiona?

- Nitko nam ne smeta da to i danas imamo. Pa sjećamo se da smo tamo išli kupovati namještaj, bilo je i drugih sadržaja. To je doista ogroman prostor u koji se može smjestiti što god želimo, od sportskih klubova do dućana, ali to je stvar vlasnika, ne arhitektonske struke.

Zanimljivo je da je pokojni Magaš kao autor ponudio rješenja na ovom tragu.

- Kad se neko djelo proglasi kulturnim dobrom, nacionalnom baštinom, nitko više nema pravo u njega intervenirati izvan okvira koje propisuje takva zaštita, pa ni sam autor. Dapače, upravo bi ga autor i nasljednici njegovih autorskih prava trebali prvi štititi. Ne znam u kakvim su okolnostima nastale skice intervencija, ali znam da je Magaš sedamdesetih godina projektirao stadion u obliku kakvom je želio. I napravio je to na izvrstan način, pozicioniravši ga na svjetsku arhitektonsku scenu. Prijedlog o kojem se govori nastao je desetljećima kasnije i nikako nije u skladu s izvornim prostornim i oblikovnim konceptom, pa makar ga napravio i sam Magaš. Možda je autor tim skicama želio spriječiti da netko "mesari" po njegovu djelu. Ne znam. Ponekad autorsko djelo treba zaštititi i od samog autora i nasljednika. Zamislite, primjerice, da nasljednici autorskih prava Ranka Marinkovića odluče nadopisati nekoliko poglavlja "Kiklopa". Zaštita autorskih prava jasno je definirana obveza prema autoru i njegovu djelu, a ne ekskluzivno pravo na slobodu prekrajanja onoga što je autor kreirao. Magašev stadion arhitektura definira kao "dovršenu arhitekturu", kojoj se ništa ne može dodati ni oduzeti, a da se pritom ne izgubi njezin umjetnički identitet. U nacijama koje drže do svog identiteta takvi se objekti ne diraju.

---

image

Profesori Peroš i Tušek s našim novinarom na Poljudu

Ante Čizmić/Cropix
---

Obnova Poljuda nadovezuje se na "povratak" Hajduka na Stari plac: i tamo se kroje veliki planovi?

- Daleko bi nas to odvelo od teme, Stari plac nikad nije bio predmet cjelovitog arhitektonskog rješenja. Još je Frano Gotovac krajem šezdesetih predlagao stadion na Starome placu, no urbanisti su odbili tu ideju zbog nedostatka prostora za parkiranje i kretanje toliko ljudi u gusto naseljenom području. Stanje je tamo danas stoput gore po pitanju gužve. I ne razumijem zbog čega bi se na svaku slobodnu površinu nabijalo još betona. Idelano bi bilo da ostane zelena površina kao poveznica s Marjanom, da se ispod svakako izgrade garaže i dopusti minimalna gradnja.

- Vratimo se Poljudu, jedan je od rijetkih projekata suvremene arhitekture koji uživa ovakvu zaštitu?

- Na žalost, u našoj javnosti se moderna arhitektura često smatra nečim što zapravo nema osobitu umjetničku i kulturnu vrijednost pa je ne treba posebno ni štititi. Često konzervatorska zaštita obuhvaća arhitekturu do secesije, a sve nastalo nakon toga smatra se podložno preinakama. Srećom, u novije vrijeme su se takva gledišta izmijenila pa se prepoznaju vrijednosti arhitekture modernog doba. A što se danas predlaže? Da s Poljuda skinemo zaštitu, da bismo ga mogli prekrajati! Da nije žalosno, bilo bi komično. Dakle, ako se već u stadion namjerava uložiti neki novac, onda ga treba uložiti u obnovu konstrukcije i opreme. A ne sanjariti o nekim nebuloznim intervencijama koje će uništiti ono što imamo i na čemu nam mnogi u svijetu mogu samo zavidjeti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Bernardin Peroš i Darovan Tušek

Ante Čizmić/Cropix

Profesori Peroš i Tušek s našim novinarom na Poljudu

Ante Čizmić/Cropix

Bernardin Peroš i Darovan Tušek pred Poljudom

Ante Čizmić/Cropix

Prof. dr. Bernardin Peroš ‘nadzirao‘ je gradnju stadiona i sve kasnije kontrole kvalitete

Ante Čizmić/Cropix

Prof. dr. Darovan Tušek autoritet je za povijest splitske moderne arhitekture

Zvonimir Barišin/Cropix

Svjetska arhitektonska struka smatra Poljud antologijskim ostvarenjem


Jedna od simulacija pokrova Poljuda

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/profesori-bernardin-peros-i-darovan-tusek-ne-slusajmo-nebuloze-oko-poljuda-treba-ga-obnoviti-i-uzivati-u-jednom-od-najljepsih-svjetskih-stadiona-na-kojemu-nam-mnogi-zavide-1241966 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=841bfa386c762ccfc79886424ab0d47077f91541 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dvojica+eminentnih+splitskih+stru%C4%8Dnjaka+o+stanju+Poljuda%3A+%E2%80%98Situacija+je+alarmantna%21+Od+gradnje%2C+pune+43+godine+ni%C5%A1ta+nije+obnavljano+ni+sanirano%21%E2%80%98+Evo+%C5%A1to+treba+napraviti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprofesori-bernardin-peros-i-darovan-tusek-ne-slusajmo-nebuloze-oko-poljuda-treba-ga-obnoviti-i-uzivati-u-jednom-od-najljepsih-svjetskih-stadiona-na-kojemu-nam-mnogi-zavide-1241966 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprofesori-bernardin-peros-i-darovan-tusek-ne-slusajmo-nebuloze-oko-poljuda-treba-ga-obnoviti-i-uzivati-u-jednom-od-najljepsih-svjetskih-stadiona-na-kojemu-nam-mnogi-zavide-1241966 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dvostruki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitDvostruki intervju

Dvojica eminentnih splitskih stručnjaka o stanju Poljuda: ‘Situacija je alarmantna! Od gradnje, pune 43 godine ništa nije obnavljano ni sanirano!‘ Evo što treba napraviti

19. studenog 2022. - 15:53

Stižu milijuni eura; srušiti, nadograditi, ukopati, natkroviti, osolariti, lete 3D projekcije, planovi i skice. Dalmacija se ludo zabavlja, svi su arhitekti, svi inženjeri, svi projektiraju. Naravno, riječ je o Poljudu, splitskom stadionu iz 1979. godine, koji je struka, naša i svjetska, proglasila jednim od najuspješnijih i najinovativnijih projekata svoga vremena. I koji i danas zaslužuje divljenje. Ministarstvo kulture zaštitilo ga je kao nacionalnu kulturnu baštinu. Poljud je, ukratko, pojam. Ali je oronuo. Ne svojom krivnjom. Zapušten je i neodržavan - a posebno se to odnosi na njegov najvrjedniji dio, složenu krovnu konstrukciju - od dana kad je otvoren.

Hrvatska vlada najavila je ulaganja u naše stadione, gradnju novog zagrebačkog i obnovu splitskog, te još nekoliko dru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 14:03