stdClass Object ( [id] => 1371693 [title] => ​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? Pobuna stručnjaka: Da, to znači da investitor može što hoće. Strašno! [alias] => odlaze-li-arhitektonski-natjecaji-u-povijest-pobuna-strucnjaka-da-to-znaci-da-investitor-moze-sto-hoce-strasno [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hoće li se ubuduće arhitektonsko-urbanistički natječaji provoditi samo za dječje vrtiće, škole i druge javne ustanove gdje je Grad vlasnik terena, a za ostale lokacije neće biti natječaja, pa će privatnik pokraj Dioklecijanove palače moći izgraditi objekt kakav se njemu sviđa?

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine donijelo je u rujnu prošle godine "Uputu o tumačenju Zakona o prostornom uređenju" koja se odnosi na arhitektonsko-urbanističke natječaje. U njoj se kaže da se natječaji, po potrebi, mogu propisati kao obvezni tamo gdje je u pitanju javna i društvena namjena i gdje je jedinica lokalne samouprave vlasnik zemljišta. Riječ je zapravo o tumačenju članka 55. iz Zakona o prostornom uređenju iz 2013. kojeg se mnogi gradovi nisu pridržavali u svojim prostornim planovima jer su tražili provođenje natječaja za lokacije koje su smatrali vrijednima.

Na ovakvu uputu ministarstva pobunile su se strukovne udruge, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske. Dapače, u "Uputi" stoji da postoji veći broj prostornih planova koji nameću obvezu provedbe natječaja tamo gdje nije u pitanju javna i društvena namjena i vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Ministarstvo napominje da se kod izdavanja dozvola primjenjuje zakon ako je neka odredba protivna zakonu.

U Splitu se stotinu godina provode natječaji, značajne zgrade i dijelovi grada su izgrađeni po njima, Oceanografski institut, crkva Gospe od Zdravlja, kupalište Bačvice, Poljudski stadion, čitave ulice na Splitu 3, zgrade na Spinutu, poslijeratna izgradnja Zapadne obale (što uključuje i hotel "Marjan"), brojni kompleksi stambenih zgrada izgrađeni nakon II. svjetskog rata, Rodilište, Riva, POS na Kili, Sveučilišna knjižnica, Studentski dom i fakultetske zgrade na Kampusu na Visokoj, Spaladium Arena, natječaj za žnjanski plato, natječaji za Zapadnu i za Istočnu obalu gradske luke...

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac kaže kako je Zakon o prostornom uređenju koji je na snazi od 2013. vrlo strogo odredio za što se mogu raspisati natječaji, ali da su prostorni planovi lokalnih jedinica za koje je Ministarstvo potvrđivalo da su u skladu sa zakonom dopuštali da se natječaji mogu raspisati i za druge slučajeve.

- Sad je ministarstvo iz nekih svojih razloga donijelo uputu kojom su još uže počeli tumačiti zakon. Rekli su da trebaju biti zadovoljeni uvjeti da mora biti društvena ili javna namjena i da je jedinica lokalne samouprave vlasnik zemljišta. Znači, za jednu crkvu koja nije u vlasništvu jedinice lokalne samouprave ne bi trebalo provoditi natječaj, što je apsurd.

---

image

Rajka Bunjevac: ‘Znači, ako je u skladu s GUP-om, mogu bilo kakvu kuću sagraditi i nitko mi ne može ništa‘

Željko Puhovski/Cropix
---

Dakle, ovdje u Splitu, da se nešto gradi pokraj Dioklecijanove palače na privatnom zemljištu, ne bi trebao natječaj?

- Tako je. Odnosno, točnije, po uputi iz ministarstva može se izdati građevinska dozvola i ako nije proveden natječaj. Znači, ako sam privatni investitor, mogu raditi što hoću, ako je u skladu s GUP-om. Recimo, katnost tri kata i propisana izgrađenost parcele, mogu bilo kakvu kuću sagraditi i nitko mi ne može ništa. Nisam nikom odgovorna da to propitam kroz natječaj, kroz vrsnoću gradnje, odgovara li tako nešto tamo ili ne odgovara. Bitno je samo da sam zadovoljila one osnovne urbanističke parametre koji pišu u GUP-u. To je ono što je za nas kao struku strašno - objašnjava predsjednica HKA.

Kako je Ministarstvo reagiralo na prosvjede strukovnih udruga?

- Ministarstvo nije nikako reagiralo. Ali, mi smo u jesen inicirali izradu novog zakona o prostornom uređenju jer već deset godina smatramo da je zakon vrlo loš i da se ne može ispraviti izmjenama i dopunama. Potpuno je uništena hijerarhija prostornih planova, nema više strateških i provedbenih planova, nego su svi provedbeni. Smatramo da je to stručno loše. Pokazalo se da u deset godina od donošenja Zakona o prostornom uređenju nije donesen niti jedan novi prostorni plan temeljem tog zakona. Nego se rade samo izmjene i dopune starih planova koji se krpaju, ali nitko ne sagledava i ne analizira prostor u cjelini. Nitko ne radi nove podloge, ne radi se ništa temeljito i onako kako bi stručno trebalo - kaže Bunjevac i dodaje kako je Komora predložila 10 novih točaka za sustav prostornog uređenja, a jedna od njih se odnosi na natječaje, te da su 29. studenog sve prezentirali ministru i predstavnicima ministarstva.

- Jučer smo dobili poziv od ministarstva da se osniva radna skupina za izradu novog zakona o prostornom uređenju i traže od nas kao Komore da predložimo dva člana u tom povjerenstvu - napominje predsjednica HKA.

U Splitu se donose izmjene GUP-a, no predsjednica Komore smatra da će proći vremena dok se promijeni zakon, stoga ostaje pitanje kako će se izmijenjeni GUP postaviti prema natječajima.

Splitski GUP propisuje obvezu provedbe natječaja za gradske projekte, za neke veće pojedinačne zahvate, zgrade POS-a s više od 50 stanova, lokacije na važnim križanjima, a u nekim slučajevima ostavlja odluku o natječaju gradskim stručnim tijelima. Za projekte koji se realiziraju temeljem natječaja GUP propisuje, ako se prvonagrađeni projekt izmijeni, da ga mora prihvatiti i gradonačelnik, jer bez toga ne može dobiti građevinsku dozvolu.

---

image

Teo Vojković najavljuje kako će u splitskom GUP-u promijeniti odredbe koje propisuju obvezu natječaja

Joško Šupić/Cropix
---

Upitali smo pročelnika za urbanizam Tea Vojkovića kako će se postupati pri izmjenama GUP-a vezano za uputu ministarstva. Hoće li se povući obveze za natječaje koji nisu na gradskom zemljištu i ne odnose se na javne i društvene objekte?

Vojković najavljuje kako će u GUP-u promijeniti odredbe koje propisuju obvezu natječaja.

- U tekućim izmjenama i dopunama GUP-a Grad će preispitati, razmotriti i promijeniti odredbe koje se tiču provedbe natječaja. Uostalom, na to nas obvezuje i Odluka o izmjenama i dopunama (usklađivanje sa zakonom, podzakonskim aktima i uređivanje odredbi radi lakše i nedvosmislene provedivosti u postupcima izdavanja akata za gradnju) - napominje Vojković i dodaje kako su se već sad uskladili sa zakonom i uredbom ministarstva.

- Što se tiče provedbe "projektnih" ili "provedbenih" natječaja za lokacije koje su kroz GUP definirane kao pojedinačni zahvati, ili zahvati na posebno vrijednim lokacijama gdje je GUP-om propisana obveza provedbe arhitektonskih natječaja, praksu provedbe tih natječaja gradska tijela su već prilagodila odredbi iz čl. 55 ZoPU, kao i spomenutoj uredbi, naravno uvažavajući važeće odredbe GUP-a koje nisu u suprotnosti sa zakonom - objašnjava pročelnik.

- Ali upravo zato što ova posljednja rečenica može biti ocijenjena kao oksimoronska, namjera je da se u tekućim izmjenama GUP-a i odredbe o natječajima iz čl. 49, ali i u drugim odredbama gdje se propisuju natječajne procedure, promijene, s ciljem usklađivanja sa zakonom i omogućavanja jasnije provedivosti. Čak, štoviše, mogu vas izvijestiti da je ovaj dio predmetnih izmjena GUP-a već pripremljen, ali u ovom trenutku ne bi bilo ispravno da izađem u javnost s "parcijalnim" novim tekstom, jer ovaj dokument (GUP) treba promatrati sveobuhvatno - kaže pročelnik.

Zakon ipak dopušta da gradovi mogu raspisati urbanističke natječaje na osnovi kojih će se raditi urbanistički planovi. Stoga Vojković najavljuje da će se za gradske projekte provoditi natječaji te da će se za Istočnu obalu gradske luke na osnovi nagrađenih radova iz anketnog natječaja ići na novi provedbeni urbanističko-arhitektonski natječaj kako bi se izradio urbanistički plan uređenja (UPU).

---

Tušek: Uložiti napor da se i dalje afirmira natječajna praksa

Prof. dr. Darovan Tušek, koji je napisao pet knjiga o splitskim arhitektonskim natječajima, napominje da se natječaji oduvijek provode za zgrade i prostorne zahvate zbog strukovnih razloga, kao što su značenje programa buduće izgradnje, obujam te izgradnje i značenje lokacije, odnosno položaj lokacije u gradskom prostoru, a ne s obzirom na status vlasništva nad zemljištem.

- Treba istaknuti da u procesima projektiranja i izdavanja akata za građenje jedino arhitektonski natječaj osigurava stručnu i kompetentnu evaluaciju kvalitete projektnog rješenja. Svi drugi postupci, pa tako i direktna narudžba projekta, podrazumijevaju poglavito samo ocjenu poštovanja odredbi i prostornih parametara iz nadležne prostornoplanske dokumentacije.

- Treba uložiti napor da se i dalje afirmira natječajna praksa, a nikako da se ona posve neargumentirano značajno reducira. Konačno, neotuđivo je pravo lokalne samouprave da prostornim planovima uređuje prostor autonomnim procedurama dolaženja do optimalnih konačnih projektnih rješenja, pa, među ostalim, i pravom propisivanja obveze provedbe arhitektonskih i urbanističkih natječaja - zaključuje Tušek.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Privatnik će, ako želi, moći izgraditi i Barbie kuću uz Dioklecijanovu palaču?! Provjerili smo što znači nova uputa iz ministarstva... ​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? ‘Da, to znači da investitor može što hoće. Za nas iz struke to je strašno‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => može i barbie kuća? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Privatnik će, ako želi, moći izgraditi i Barbie kuću uz Dioklecijanovu palaču?! Provjerili smo što znači nova uputa iz ministarstva... ​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? ‘Da, to znači da investitor može što hoće. Za nas iz struke to je strašno‘ može i barbie kuća? 2 0 7459 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-12 13:39:28 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-12 19:18:05 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2024-03-12 19:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Privatnik će, ako želi, moći izgraditi i Barbie kuću uz Dioklecijanovu palaču?! Provjerili smo što znači nova uputa iz ministarstva... ​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? 'Da, to znači da investitor može što hoće. Za nas iz struke to je [metadata] => robots= author= title=​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? Pobuna stručnjaka: Da, to znači da investitor može što hoće. Strašno! page_title=​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? Pobuna stručnjaka: Da, to znači da investitor može što hoće. Strašno! [metakey] => arhitektonsko-urbanistički natječaji, Hrvatska komora arhitekata, ministarstvo prostornog uređenja, rajka bunjevac, tep vojković, darovan tušek [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/12\/26762754.png","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/11021650.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/11021653.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/12\/25813797.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac poja\u0161njava nam \u0161to zna\u010di nova uputa ministarstva<\/p>","

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac poja\u0161njava nam \u0161to zna\u010di nova uputa ministarstva<\/p>","

Rajka Bunjevac: \u2018Zna\u010di, ako je u skladu\u00a0s GUP-om, mogu bilo kakvu ku\u0107u sagraditi i nitko mi ne mo\u017ee ni\u0161ta\u2018<\/p>","

Teo\u00a0Vojkovi\u0107 najavljuje kako \u0107e u splitskom GUP-u promijeniti odredbe koje propisuju obvezu natje\u010daja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_26762754_1920.png":"1920x1080","k_26762754_1280.png":"1280x1280","k_26762754_1024.png":"1024x1024","k_26762754_640.png":"640x640","k_26762754_480.png":"480x480","k_26762754_340.png":"340x340","k_26762754_220.png":"220x220","o_26762754_1280.png":"1280x721","o_26762754_1024.png":"1024x576","o_26762754_640.png":"640x360","o_26762754_480.png":"480x270","o_26762754_340.png":"340x191","o_26762754_220.png":"220x123","h_26762754_1280.png":"1280x854","h_26762754_1024.png":"1024x683","h_26762754_640.png":"640x427","h_26762754_480.png":"480x320","h_26762754_340.png":"340x227","h_26762754_220.png":"220x147","pp_26762754_1280.png":"1280x1628","pp_26762754_1024.png":"1024x1303","pp_26762754_640.png":"640x814","pp_26762754_480.png":"480x611","pp_26762754_340.png":"340x432","pp_26762754_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11021650_1920.jpg":"1920x1080","k_11021650_1280.jpg":"1280x1280","k_11021650_1024.jpg":"1024x1024","k_11021650_640.jpg":"640x640","k_11021650_480.jpg":"480x480","k_11021650_340.jpg":"340x340","k_11021650_220.jpg":"220x220","o_11021650_1280.jpg":"1280x853","o_11021650_1024.jpg":"1024x682","o_11021650_640.jpg":"640x426","o_11021650_480.jpg":"480x320","o_11021650_340.jpg":"340x226","o_11021650_220.jpg":"220x146","h_11021650_1280.jpg":"1280x854","h_11021650_1024.jpg":"1024x683","h_11021650_640.jpg":"640x427","h_11021650_480.jpg":"480x320","h_11021650_340.jpg":"340x227","h_11021650_220.jpg":"220x147","pp_11021650_1280.jpg":"1280x1628","pp_11021650_1024.jpg":"1024x1303","pp_11021650_640.jpg":"640x814","pp_11021650_480.jpg":"480x611","pp_11021650_340.jpg":"340x432","pp_11021650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11021653_1920.jpg":"1920x1080","k_11021653_1280.jpg":"1280x1280","k_11021653_1024.jpg":"1024x1024","k_11021653_640.jpg":"640x640","k_11021653_480.jpg":"480x480","k_11021653_340.jpg":"340x340","k_11021653_220.jpg":"220x220","o_11021653_1280.jpg":"1280x853","o_11021653_1024.jpg":"1024x682","o_11021653_640.jpg":"640x426","o_11021653_480.jpg":"480x320","o_11021653_340.jpg":"340x226","o_11021653_220.jpg":"220x146","h_11021653_1280.jpg":"1280x854","h_11021653_1024.jpg":"1024x683","h_11021653_640.jpg":"640x427","h_11021653_480.jpg":"480x320","h_11021653_340.jpg":"340x227","h_11021653_220.jpg":"220x147","pp_11021653_1280.jpg":"1280x1628","pp_11021653_1024.jpg":"1024x1303","pp_11021653_640.jpg":"640x814","pp_11021653_480.jpg":"480x611","pp_11021653_340.jpg":"340x432","pp_11021653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_25813797_1920.jpg":"1920x1080","k_25813797_1280.jpg":"1280x1280","k_25813797_1024.jpg":"1024x1024","k_25813797_640.jpg":"640x640","k_25813797_480.jpg":"480x480","k_25813797_340.jpg":"340x340","k_25813797_220.jpg":"220x220","o_25813797_1280.jpg":"1280x847","o_25813797_1024.jpg":"1024x677","o_25813797_640.jpg":"640x423","o_25813797_480.jpg":"480x317","o_25813797_340.jpg":"340x225","o_25813797_220.jpg":"220x145","h_25813797_1280.jpg":"1280x854","h_25813797_1024.jpg":"1024x683","h_25813797_640.jpg":"640x427","h_25813797_480.jpg":"480x320","h_25813797_340.jpg":"340x227","h_25813797_220.jpg":"220x147","pp_25813797_1280.jpg":"1280x1628","pp_25813797_1024.jpg":"1024x1303","pp_25813797_640.jpg":"640x814","pp_25813797_480.jpg":"480x611","pp_25813797_340.jpg":"340x432","pp_25813797_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15330194 Threads: 3 Questions: 3183475741 Slow queries: 7143418 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235647059 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/odlaze-li-arhitektonski-natjecaji-u-povijest-pobuna-strucnjaka-da-to-znaci-da-investitor-moze-sto-hoce-strasno-1371693 [printLink] => /split/odlaze-li-arhitektonski-natjecaji-u-povijest-pobuna-strucnjaka-da-to-znaci-da-investitor-moze-sto-hoce-strasno-1371693?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 751535 [name] => arhitektonsko-urbanistički natječaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-12 20:02:03 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektonsko-urbanisticki-natjecaji [link] => /tag/arhitektonsko-urbanisticki-natjecaji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 460725 [name] => hrvatska komora arhitekata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-komora-arhitekata [link] => /tag/hrvatska-komora-arhitekata ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658398 [name] => ministarstvo prostornog uređenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-01 12:16:12 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-prostornog-uredenja [link] => /tag/ministarstvo-prostornog-uredenja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 460724 [name] => rajka bunjevac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rajka-bunjevac [link] => /tag/rajka-bunjevac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 751536 [name] => tep vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-12 20:02:03 [main_article_id] => 0 [alias] => tep-vojkovic [link] => /tag/tep-vojkovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 425188 [name] => darovan tušek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darovan-tusek [link] => /tag/darovan-tusek ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Privatnik će, ako želi, moći izgraditi i Barbie kuću uz Dioklecijanovu palaču?! Provjerili smo što znači nova uputa iz ministarstva... ​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? ‘Da, to znači da investitor može što hoće. Za nas iz struke to je strašno‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => može i barbie kuća? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? Pobuna stručnjaka: Da, to znači da investitor može što hoće. Strašno! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26762754.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac pojašnjava nam što znači nova uputa ministarstva

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/26762754.png [title] =>

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac pojašnjava nam što znači nova uputa ministarstva

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/11021650.jpg [title] =>

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac pojašnjava nam što znači nova uputa ministarstva

Željko Puhovski/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/11021653.jpg [title] =>

Rajka Bunjevac: ‘Znači, ako je u skladu s GUP-om, mogu bilo kakvu kuću sagraditi i nitko mi ne može ništa‘

Željko Puhovski/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/12/25813797.jpg [title] =>

Teo Vojković najavljuje kako će u splitskom GUP-u promijeniti odredbe koje propisuju obvezu natječaja

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hoće li se ubuduće arhitektonsko-urbanistički natječaji provoditi samo za dječje vrtiće, škole i druge javne ustanove gdje je Grad vlasnik terena, a za ostale lokacije neće biti natječaja, pa će privatnik pokraj Dioklecijanove palače moći izgraditi objekt kakav se njemu sviđa?

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine donijelo je u rujnu prošle godine "Uputu o tumačenju Zakona o prostornom uređenju" koja se odnosi na arhitektonsko-urbanističke natječaje. U njoj se kaže da se natječaji, po potrebi, mogu propisati kao obvezni tamo gdje je u pitanju javna i društvena namjena i gdje je jedinica lokalne samouprave vlasnik zemljišta. Riječ je zapravo o tumačenju članka 55. iz Zakona o prostornom uređenju iz 2013. kojeg se mnogi gradovi nisu pridržavali u svojim prostornim planovima jer su tražili provođenje natječaja za lokacije koje su smatrali vrijednima.

Na ovakvu uputu ministarstva pobunile su se strukovne udruge, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske. Dapače, u "Uputi" stoji da postoji veći broj prostornih planova koji nameću obvezu provedbe natječaja tamo gdje nije u pitanju javna i društvena namjena i vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Ministarstvo napominje da se kod izdavanja dozvola primjenjuje zakon ako je neka odredba protivna zakonu.

U Splitu se stotinu godina provode natječaji, značajne zgrade i dijelovi grada su izgrađeni po njima, Oceanografski institut, crkva Gospe od Zdravlja, kupalište Bačvice, Poljudski stadion, čitave ulice na Splitu 3, zgrade na Spinutu, poslijeratna izgradnja Zapadne obale (što uključuje i hotel "Marjan"), brojni kompleksi stambenih zgrada izgrađeni nakon II. svjetskog rata, Rodilište, Riva, POS na Kili, Sveučilišna knjižnica, Studentski dom i fakultetske zgrade na Kampusu na Visokoj, Spaladium Arena, natječaj za žnjanski plato, natječaji za Zapadnu i za Istočnu obalu gradske luke...

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac kaže kako je Zakon o prostornom uređenju koji je na snazi od 2013. vrlo strogo odredio za što se mogu raspisati natječaji, ali da su prostorni planovi lokalnih jedinica za koje je Ministarstvo potvrđivalo da su u skladu sa zakonom dopuštali da se natječaji mogu raspisati i za druge slučajeve.

- Sad je ministarstvo iz nekih svojih razloga donijelo uputu kojom su još uže počeli tumačiti zakon. Rekli su da trebaju biti zadovoljeni uvjeti da mora biti društvena ili javna namjena i da je jedinica lokalne samouprave vlasnik zemljišta. Znači, za jednu crkvu koja nije u vlasništvu jedinice lokalne samouprave ne bi trebalo provoditi natječaj, što je apsurd.

---

image

Rajka Bunjevac: ‘Znači, ako je u skladu s GUP-om, mogu bilo kakvu kuću sagraditi i nitko mi ne može ništa‘

Željko Puhovski/Cropix
---

Dakle, ovdje u Splitu, da se nešto gradi pokraj Dioklecijanove palače na privatnom zemljištu, ne bi trebao natječaj?

- Tako je. Odnosno, točnije, po uputi iz ministarstva može se izdati građevinska dozvola i ako nije proveden natječaj. Znači, ako sam privatni investitor, mogu raditi što hoću, ako je u skladu s GUP-om. Recimo, katnost tri kata i propisana izgrađenost parcele, mogu bilo kakvu kuću sagraditi i nitko mi ne može ništa. Nisam nikom odgovorna da to propitam kroz natječaj, kroz vrsnoću gradnje, odgovara li tako nešto tamo ili ne odgovara. Bitno je samo da sam zadovoljila one osnovne urbanističke parametre koji pišu u GUP-u. To je ono što je za nas kao struku strašno - objašnjava predsjednica HKA.

Kako je Ministarstvo reagiralo na prosvjede strukovnih udruga?

- Ministarstvo nije nikako reagiralo. Ali, mi smo u jesen inicirali izradu novog zakona o prostornom uređenju jer već deset godina smatramo da je zakon vrlo loš i da se ne može ispraviti izmjenama i dopunama. Potpuno je uništena hijerarhija prostornih planova, nema više strateških i provedbenih planova, nego su svi provedbeni. Smatramo da je to stručno loše. Pokazalo se da u deset godina od donošenja Zakona o prostornom uređenju nije donesen niti jedan novi prostorni plan temeljem tog zakona. Nego se rade samo izmjene i dopune starih planova koji se krpaju, ali nitko ne sagledava i ne analizira prostor u cjelini. Nitko ne radi nove podloge, ne radi se ništa temeljito i onako kako bi stručno trebalo - kaže Bunjevac i dodaje kako je Komora predložila 10 novih točaka za sustav prostornog uređenja, a jedna od njih se odnosi na natječaje, te da su 29. studenog sve prezentirali ministru i predstavnicima ministarstva.

- Jučer smo dobili poziv od ministarstva da se osniva radna skupina za izradu novog zakona o prostornom uređenju i traže od nas kao Komore da predložimo dva člana u tom povjerenstvu - napominje predsjednica HKA.

U Splitu se donose izmjene GUP-a, no predsjednica Komore smatra da će proći vremena dok se promijeni zakon, stoga ostaje pitanje kako će se izmijenjeni GUP postaviti prema natječajima.

Splitski GUP propisuje obvezu provedbe natječaja za gradske projekte, za neke veće pojedinačne zahvate, zgrade POS-a s više od 50 stanova, lokacije na važnim križanjima, a u nekim slučajevima ostavlja odluku o natječaju gradskim stručnim tijelima. Za projekte koji se realiziraju temeljem natječaja GUP propisuje, ako se prvonagrađeni projekt izmijeni, da ga mora prihvatiti i gradonačelnik, jer bez toga ne može dobiti građevinsku dozvolu.

---

image

Teo Vojković najavljuje kako će u splitskom GUP-u promijeniti odredbe koje propisuju obvezu natječaja

Joško Šupić/Cropix
---

Upitali smo pročelnika za urbanizam Tea Vojkovića kako će se postupati pri izmjenama GUP-a vezano za uputu ministarstva. Hoće li se povući obveze za natječaje koji nisu na gradskom zemljištu i ne odnose se na javne i društvene objekte?

Vojković najavljuje kako će u GUP-u promijeniti odredbe koje propisuju obvezu natječaja.

- U tekućim izmjenama i dopunama GUP-a Grad će preispitati, razmotriti i promijeniti odredbe koje se tiču provedbe natječaja. Uostalom, na to nas obvezuje i Odluka o izmjenama i dopunama (usklađivanje sa zakonom, podzakonskim aktima i uređivanje odredbi radi lakše i nedvosmislene provedivosti u postupcima izdavanja akata za gradnju) - napominje Vojković i dodaje kako su se već sad uskladili sa zakonom i uredbom ministarstva.

- Što se tiče provedbe "projektnih" ili "provedbenih" natječaja za lokacije koje su kroz GUP definirane kao pojedinačni zahvati, ili zahvati na posebno vrijednim lokacijama gdje je GUP-om propisana obveza provedbe arhitektonskih natječaja, praksu provedbe tih natječaja gradska tijela su već prilagodila odredbi iz čl. 55 ZoPU, kao i spomenutoj uredbi, naravno uvažavajući važeće odredbe GUP-a koje nisu u suprotnosti sa zakonom - objašnjava pročelnik.

- Ali upravo zato što ova posljednja rečenica može biti ocijenjena kao oksimoronska, namjera je da se u tekućim izmjenama GUP-a i odredbe o natječajima iz čl. 49, ali i u drugim odredbama gdje se propisuju natječajne procedure, promijene, s ciljem usklađivanja sa zakonom i omogućavanja jasnije provedivosti. Čak, štoviše, mogu vas izvijestiti da je ovaj dio predmetnih izmjena GUP-a već pripremljen, ali u ovom trenutku ne bi bilo ispravno da izađem u javnost s "parcijalnim" novim tekstom, jer ovaj dokument (GUP) treba promatrati sveobuhvatno - kaže pročelnik.

Zakon ipak dopušta da gradovi mogu raspisati urbanističke natječaje na osnovi kojih će se raditi urbanistički planovi. Stoga Vojković najavljuje da će se za gradske projekte provoditi natječaji te da će se za Istočnu obalu gradske luke na osnovi nagrađenih radova iz anketnog natječaja ići na novi provedbeni urbanističko-arhitektonski natječaj kako bi se izradio urbanistički plan uređenja (UPU).

---

Tušek: Uložiti napor da se i dalje afirmira natječajna praksa

Prof. dr. Darovan Tušek, koji je napisao pet knjiga o splitskim arhitektonskim natječajima, napominje da se natječaji oduvijek provode za zgrade i prostorne zahvate zbog strukovnih razloga, kao što su značenje programa buduće izgradnje, obujam te izgradnje i značenje lokacije, odnosno položaj lokacije u gradskom prostoru, a ne s obzirom na status vlasništva nad zemljištem.

- Treba istaknuti da u procesima projektiranja i izdavanja akata za građenje jedino arhitektonski natječaj osigurava stručnu i kompetentnu evaluaciju kvalitete projektnog rješenja. Svi drugi postupci, pa tako i direktna narudžba projekta, podrazumijevaju poglavito samo ocjenu poštovanja odredbi i prostornih parametara iz nadležne prostornoplanske dokumentacije.

- Treba uložiti napor da se i dalje afirmira natječajna praksa, a nikako da se ona posve neargumentirano značajno reducira. Konačno, neotuđivo je pravo lokalne samouprave da prostornim planovima uređuje prostor autonomnim procedurama dolaženja do optimalnih konačnih projektnih rješenja, pa, među ostalim, i pravom propisivanja obveze provedbe arhitektonskih i urbanističkih natječaja - zaključuje Tušek.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Joško Šupić/Cropix
Cropix

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac pojašnjava nam što znači nova uputa ministarstva

Željko Puhovski/Cropix

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac pojašnjava nam što znači nova uputa ministarstva

Željko Puhovski/Cropix

Rajka Bunjevac: ‘Znači, ako je u skladu s GUP-om, mogu bilo kakvu kuću sagraditi i nitko mi ne može ništa‘

Joško Šupić/Cropix

Teo Vojković najavljuje kako će u splitskom GUP-u promijeniti odredbe koje propisuju obvezu natječaja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/odlaze-li-arhitektonski-natjecaji-u-povijest-pobuna-strucnjaka-da-to-znaci-da-investitor-moze-sto-hoce-strasno-1371693 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7e7e8f52417b0a3312c18744ea0401e3137b5e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%8BOdlaze+li+arhitektonski+natje%C4%8Daji+u+povijest%3F+Pobuna+stru%C4%8Dnjaka%3A+Da%2C+to+zna%C4%8Di+da+investitor+mo%C5%BEe+%C5%A1to+ho%C4%87e.+Stra%C5%A1no%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fodlaze-li-arhitektonski-natjecaji-u-povijest-pobuna-strucnjaka-da-to-znaci-da-investitor-moze-sto-hoce-strasno-1371693 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fodlaze-li-arhitektonski-natjecaji-u-povijest-pobuna-strucnjaka-da-to-znaci-da-investitor-moze-sto-hoce-strasno-1371693 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Privatnik će, ako želi, moći izgraditi i Barbie kuću uz Dioklecijanovu palaču?! Provjerili smo što znači nova uputa iz ministarstva... ​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? ‘Da, to znači da investitor može što hoće. Za nas iz struke to je strašno‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => može i barbie kuća? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitmože i barbie kuća?

​Odlaze li arhitektonski natječaji u povijest? Pobuna stručnjaka: Da, to znači da investitor može što hoće. Strašno!

Piše Sandi Vidulić
12. ožujka 2024. - 20:01

Hoće li se ubuduće arhitektonsko-urbanistički natječaji provoditi samo za dječje vrtiće, škole i druge javne ustanove gdje je Grad vlasnik terena, a za ostale lokacije neće biti natječaja, pa će privatnik pokraj Dioklecijanove palače moći izgraditi objekt kakav se njemu sviđa?

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine donijelo je u rujnu prošle godine "Uputu o tumačenju Zakona o prostornom uređenju" koja se odnosi na arhitektonsko-urbanističke natječaje. U njoj se kaže da se natječaji, po potrebi, mogu propisati kao obvezni tamo gdje je u pitanju javna i društvena namjena i gdje je jedinica lokalne samouprave vlasnik zemljišta. Riječ je zapravo o tumačenju članka 55. iz Zakona o prostornom uređenju iz 2013. kojeg se mnogi gradovi nisu pridržavali ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 21:34