StoryEditorOCM
SplitOBLJETNICA POGIBIJE

Prisjetili smo se splitskog topnika, prvog pripadnika HRM-a koji je dao život za Hrvatsku u Domovinskom ratu: ‘Josip je bio naš ponos, pun snova...I onda je naletio na metak‘

Piše Merien Ilić
23. rujna 2022. - 13:58

}Josip Vranić 1991. godine imao je tek 20 godina. Završio je prvu godinu fakulteta, sanjao da će raditi jednom i voditi firmu, pisao je pjesme, odlično govorio engleski jezik i volio putovati.

Na poziv TV Marjan javio se Hrvatskoj ratnoj mornarici koja je tražila obučene topnike, a Josip je godinu prije stekao tu kvalifikaciju.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Topničko raketnom divizionu HRM-a bio je zadatak nadzor prolaza brodova jugomornarice u Kaštelanski zaljev.

Tog 24. rujna, topnička bitnica na Kašjunima izmijenila je vatru s jednim torpednim čamcem JRM-a, kojem se kao pojačanje priključilo topništvo taktičke grupe "Kaštela" koja je tada provodila pomorsku blokadu luka i grada Splita. Na bitnicu na kojoj je bio Josip pucali su skoro svi brodovi iz sastava JRM-a na ovom području. Mladić pred kojim je bio cijeli svijet, nažalost, tom je prilikom je smrtno ranjen.

image 

Božidar Vukičević/Cropix

Sjećanje je ovo na pogibiju prvog pripadnika Hrvatske ratne mornarice - Josipa Vranića čija je 31. obljetnica smrti obilježena ovog petka u uvali Kašjuni. Kao i svake godine i ovaj put okupila se obitelj pokojnog Josipa, članovi Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, te predstavnici Grada Splita i Županije, kao i pripadnici HRM-a, svi redom u godinama koje je imao Josip kada je izgubio život.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Minutom šutnje i polaganjem vijenaca na mjesto njegove pogibije odana je i ovaj put počast izgubljenom mladom životu koji je domovini dao ono najviše što je mogao, svoju mladost.

- Josip je bio naš ponos. Odličan student, pun snova za budućnost. I onda je naletio na metak.

Nakon njegove pogibije, naša obitelj se nije nikad od toga oporavila. Majka mu je umrla od tuge. JNA je u to vrijeme imala silno oružje, topove, granate, avione, a mi smo imali samo srce, tu ljubav prema domovini. Josip je imao srce, junačko - ne krijući ponos, ali ni beskrajnu roditeljsku tugu kazao nam je Josipov otac Roko.

image

Roko Vranić

Božidar Vukičević/Cropix

Njegov život je na početku zaustavljen metkom. Bio je uzor mlađem bratu, ponos i dika svojih roditelja. Obitelj se nikad nije od toga oporavila pa je naša obveza dolaziti na ovo mjesto i zahvaljivati mu se - kazao je Bokašić.

Damir Gabrić, pročelnik županijskog upravnog odjela za hrvatske branitelje prilikom izjave medijima osvrnuo se oko sebe, na plažu Kašjune na kojoj je bilo kupača.

- Svi mi koji dođemo uživati na ovu plažu moramo znati da su tu 91. mladi ljudi branili slobodu i naš grad i donijeli ovu demokraciju. Stoga ovaj spomenik palom branitelju služi kao podsjetnik na te hrabre, mlade ljude poput Josipa - poručio je Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 05:20