StoryEditorOCM
SplitKAO MONTE CARLO

Pogledajte kako će Žnjan izgledati nakon uređenja, vrijedi ‘pretrpjeti‘ jedno ljeto bez kupanja i kafića! Preobrazit će cijeli plato, bit će neprepoznatljiv...

Piše Split SD
14. prosinca 2022. - 22:04

Gradonačelnik Ivica Puljak danas je svečano objavio kako je s Vladom prije dva tjedna potpisan ugovor o koncesiji za Žnjan te najavio početak radova na proljeće iduće godine. Neće se raditi po fazama kako je prvotno bilo zamišljeno, već će sve krenuti odjednom nakon što se dobiju potrebne dozvole tako da možemo očekivati popriličnu akciju kada se konačno otvori gradilište.

A što će to sve biti na žnjanskom platou? Ambiciozan projekt arhitekta Ante Kuzmanića zamislio je Žnjan kao mjesto gdje će rekreacija i uživanje za djecu i odrasle imati glavnu riječ.

image
Vojko Bašić/Cropix

Najprije kreće izgradnja šetnice zbog koje će plaže biti znatno šire u dubinu platoa nego danas, sportska igrališta na krovu ukopanih garaža i cijeli niz zabavnih sadržaja u parku.

Od šetnice, koja će biti kičma žnjanskog platoa, prema moru vodit će pješački prolazi dugi deset metara uz koje će se protezati biciklističke staze. Na uzdignutom rubu šetnice predviđene su klupe i ležaljke okrenute prema jugu, kao i četiri nadstrešnice.

image
3D vizualizacija

Ispod njih formirat će se tri trgića za djecu s vodoskocima, do kojih će se moći stići pješakim putovima. Ta su mjesta predviđena i za održavanje raznih kulturnih događanja. Cijeli dio ispod Šetališta Ivana Pavla II. završavat će dvjema skakaonicama u more.

Kad je o zabavnim i sportskim sadržajima riječ, u srcu žnjanskog zelenog parka bit će tri teniska igrališta, igrališta za mali nogomet i balote, igralište za odbojku na pijesku, te prostor na kojem će biti pozornica za održavanje koncerata.

U prostoru iznad šetnice smjestit će se šest tipiziranih objekata, bit će tu i caage ball s tri nogometna terena u kavezu, teretana na otvorenom, dječje igralište s labirintom, skate park...

image
3D vizualizacija

Izgradit će se podzemne garaže s 536 mjesta i parkiralište s 463 mjesta, dok su na krovovima garaža planirani kafići na nadmorskoj visini od šest metara kao i sportski tereni...

Sve što smo naveli koštat će oko 256 milijuna kuna, odnosno 34 milijuna eura. a kako znamo, Grad će se za taj novac zadužiti putem dugoročnog kredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2023 20:05