StoryEditorOCM
SplitZABRINJAVAJUĆE

Pitali smo stručnjake što može uzrokovati previše teških metala u kosi Splićanke s Brda. Odgovor nas je šokirao

Piše Božidar Lončar
23. lipnja 2023. - 07:23

Nakon što je stanovnica Brda s nama podijelila analizu uzorka kose u kojom je, kako nam je rekla, zabilježena visoka razina teških metala, odlučili smo potražiti stručno mišljenje analize uzoraka kose.

- Najgori rezultati su oni koji se tiču titanija, barija i kobalta. Nikal i arsen su na granici dozvoljenog – komentirala nam je rezultate Ž.S. 20. lipnja koja nam je uz izjavu i priložila rezultate analize.

 Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje tla, zraka i buke Zavoda i kemičar nam objašnjava kako je svaki slučaj pojedinačan i njemu se tako i treba pristupiti:

- Po mom mišljenju, uzorak kose je u prošlosti mogao biti u ekspoziciji teških metala udisajem, korištenjem preparata ili prehranom, ali se ne može točno odgovoriti. Svaki slučaj je zaseban, liječnik specijalist ga mora posebno obrazložiti i donijeti zaključak.

image
Nikola Vilić/Cropix

Radi se o čovjeku i dijagnoza, odnosno, zaključak mora biti potpuno jasan – odgovorio nam je Nenad Perić, voditelj Odjela za ispitivanje tla, zraka i buke Zavoda te nas je uputio na doktoricu medicine i specijalisticu epidemiologiju Branku Jurčević Zidar,  voditeljicu Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Branka Jurčević Zidar ističe kako ne može napraviti točnu procjenu bez saznanja koja se metoda koristila u analizi za određivanje razine teških metala u kosi: 

- Titanijev oksid je aditiv u kozmetici. Barij se koristi u medicini i pitanje je li bila gospođa bila na pretragama. Takvih metala imamo u kozmetici i bojama za kosu.

Trebalo bi vidjeti kakve šampone gospođa koristi, je li bojala kosu. U bojilima za odjeću se koriste metali, uključujući arsen – svoje je objašnjenje dala dr. Jurčević Zidar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:53