StoryEditorOCM
Splitskupa škola

Pa dokle više? Splitski umirovljenik na meti lopova, svoju naivnost platio je čak tisuću eura. Policija uputila apel

Piše split sd
15. siječnja 2024. - 10:56

Dana 12. siječnja 2024. godine zaprimljena je prijava oštećenog 70-godišnjaka koji je naveo da ga je putem mobitela kontaktirala nepoznata osoba, te ga obavijestila da je na njegov bankovni račun potrebno izvršiti uplatu od 4 500 €, radi čega je potrebno da isti na svoj mobitel instalira aplikaciju Anydesk i ustupi broj svoga bankovnog računa. Nakon što je oštećeni tako postupio, počinitelj je koristeći navedenu aplikaciju, koja omogućuje preuzimanje kontrole nad mobitelom oštećenog, izvršila transakcije preko aplikacije za mobilno bankarstvo oštetivši žrtvu za gotovo tisuću eura.

Priopćili su to iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske te naveli par savjeta kako se zaštiti od ovakvog i sličnih oblika računalne prijevare:

· provjeriti je li pozivatelj osoba koja se predstavlja (povratno nazvati broj pozivatelja i kontaktirati provjerene brojeve banke ukoliko se predstavlja kao djelatnik banke)

· nikada ne odavati podatke o svojim bankovnim računima (posebno PIN-ove, jednokratne autorizacijske kodove, brojeve bankovnih kartica, CVC brojeve)

· nikada ne instalirati aplikacije na mobitel za koje ne znate čemu službe, posebno one koje omogućuju drugim osobama pristup vašem uređaju (kao npr. Anydesk)

· budite sumnjičavi prema obavijesti da ste sretni dobitnik neočekivane nagrade ili ulaganja koje ste davno učinili ili uopće niste učinili!

· ukoliko ste zaprimili poziv od nepoznate osobe koja od vas traži da joj ustupite svoje osobne i financijske podatke, budite sumnjičavi i zatražite savjet policije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:06